Sorgulamalar artık tek çatı altında!

SGK E-Bildirge

Sosyal Güvenlik Kurumunun kısaltılmış hali olan SGK 16 Mayıs 2006 tarihinde 5502 sayılı kanunun kabul edilmesiyle kurulmuştur.5502 sayılı bu kanunun amacı Bağ-kur SSK ve Emekli Sandığının tek bir çatı altında Sosyal Güvenlik Kurumu adıyla bir araya toplanmasıdır. Nitekim kanunun kabul edilmesiyle birlikte Bağ-kur’a kayıtlı olan vatandaşlar 4B’li, SSK’ ya kayıtlı olan vatandaşlar 4A’lı ve Emekli Sandığına kayıtlı olan vatandaşlar ise 4C’ li olarak anılmaya başlanmışlardır. Kurum Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlıdır. Çalışma hayatının içinde olan her vatandaş Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıtlı olmak zorundadır. Bu kayıt işlemini SSK’lı vatandaşlar için işverenler yapar. İşverenin işe aldığı her eleman için  işe başlama tarihinden bir gün öncesinde işe giriş bildirgesini vermesi gerekmektedir. İşe giriş bildirgesinin verilmemesi durumunda idari para cezası uygulanmaktadır. Uygulanan para cezası ise şu şekildedir; yasal süre geçtikten sonra verilirse 1 aylık asgari ücret cezası, kurum tarafından tespit edilirse 2 asgari ücret cezası, 1 yıl içerisinde kurum tarafından tekrar tespit edilirse 5 asgari ücret miktarınca idari para cezası uygulanır.

Bu yazımızda sizlere SGK E-Bildirge nedir? SGK E-Bildirge uygulaması ile hangi işlemler yapılabilinir? SGK E-Bildirge uygulaması nasıl kullanılır? konularını anlatmaya çalışacağım.

SGK E-Bildirge Nedir?

SGK E -Bildirge Sosyal Güvenlik Kurumunun işverenler için çalıştırdıkları işçilerin sigorta prim belgelerini online olarak kuruma gitmeden internet üzerinden vermeleri ve bildirimlerine dair bedellerini de internet bankacılığı ve otomatik ödeme yoluyla ödeyebilmeleri için oluşturulan bir uygulamadır. SGK E-Bildirge uygulamasını işverenler kullanmaktadır. 29.04.2005 tarihinden itibaren iş yerlerinde 3 ve üzeri işçi çalıştıran özel ve resmi iş yeri sahiplerine bildirge yöntemi ile bilgilerini göndermek zorundadır.

SGK E-Bildirge ile Hangi İşlemler Yapılabilir?

  • İşveren borç görüntüleme/ödeme işlemleri
  • T.C. kimlik numarası ile sigortalı sorgulama
  • Kullanıcı işlemleri
  • 5458 yeniden yapılandırma ön hazırlık işlemleri
  • Aylık prim ve hizmet belgesi işlemleri
  • “e-Borcu Yoktur” belgesi hazırlama
  • Sigortalı hesap fişleri işlemleri

Yukarıda vermiş olduğumuz işlemlerin tamamını SGK E-Bildirge uygulaması ile yapabilirsiniz.

SGK E-Bildirge Uygulaması Nasıl Kullanılır?

SGK E-Bildirge uygulamasını kullanmak için ilk olarak aşağıda vermiş olduğumuz bağlantıyı açınız.bildirge

Bağlantıyı açmanız halinde karşınıza yukarıdaki sayfa açılacaktır. Açılan bu sayfadan ok ile gösterilen bölüme kullanıcı adınız, sistem şifreniz ve iş yeri şifrenizi girmeniz gerekmektedir. Bu şifreleri ve kullanıcı adını almak için öncelikle iş yerinin işlem görmekte olduğu ilin il sigorta müdürlüğüne başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru formunun doldurulduktan sonra işveren, işveren vekili veya yetkili kıldıkları kişiler ile birlikte imzalandıktan sonra iş yerinin işlem gördüğü il sigorta müdürlüğüne verilmesi gereklidir. Bu işlem ile Kullanıcı adı, sistem şifresi ve iş yeri şifresi alınabilinir. Daha sonra kırmızı daire içine alınmış olan “Giriş” butonuna tıklayınız. Böylelikle SGK E-Bildirge uygulamasını kullanabilirsiniz.

SGK E-Bildirge Uygulamasını Kullanmak için Lütfen TIKLAYINIZ!

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.