SGK Evrak Takibi ve Sorgulama Nasıl Yapılır? SGK Emeklilik Evrak Takibi
Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her bireyin sosyal haklardan faydalanabilmesi için resmi işlemlerin kayıt altına alınmasını ve hizmetlerin bu bireylere eşit şekilde aktarılmasını sağlamakla yükümlü bir kurumdur. Kayıt altında çalışan her vatandaş için işveren statüsündeki kişi ya da kurumlar, Sosyal Güvenlik Kurumuna prim öderler ve bu prim sayesinde vatandaşlar sağlık, emeklilik gibi devletin sunmuş olduğu sosyal haklardan faydalanırlar.
Ödenmiş primlerinizi nasıl sorgulayacağınız hakkında bilgi almak için: SGK Hizmet Dökümü Nasıl Alınır? SSK Gün ve Prim Sorgulama
Bu gibi haklardan yararlanmak için Sosyal Güvenlik Kurumunun talep ettiği şartları yerine getirmek durumunda olan vatandaşlar, bazı durumlarda kuruma çeşitli başvurular yapabilirler. Bu başvuruların büyük bir çoğunluğunun konusu ise emeklilik ile alakalıdır. Prim gün sayısını dolduran ve emeklilik yaşına gelen vatandaşlar, emekli olabilmek için kuruma evrak sunarlar. Sosyal Güvenlik Kurumuna sunulan bu evraklar kurum tarafından kayıt altına alınır ve en erken iki hafta, en geç üç aylık bir süre sonunda başvurular olumlu ya da olumsuz olarak bir karara bağlanır. Bu bekleme sürecinde işlemlerin hangi aşamada olduğunu öğrenmek isteyen vatandaşlar ise evraklarını takip etmek için SGK’nın sunmuş olduğu hizmetlerden faydalanabilirler. Evrak takibi için SGK’nın ALO 170 numaralı çağrı merkezi ile iletişime geçilebileceği gibi il ya da ilçe merkezlerine gidilebilir veya dijital ortamlarda sorgulama yapılabilir. Diğer iki yönteme kıyasla daha hızlı ve ücretsiz olması sebebiyle internet üzerinden sorgulama yapmak daha çok tercih edilen bir yöntemdir.
SGK Evrak Takibi Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Sosyal Güvenlik Kurumu, evrak takibi işlemlerinin dijital ortamlardan yapılmasına olanak tanıyan devlet kurumlarından birisidir. E-devlet sistemi ile entegre olarak çalışan SGK evrak takibi işlemlerini internet üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirmek mümkündür.
- Emeklilik dilekçesi takip işlemlerine başlamak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp e-devlet sistemindeki ilgili sayfaya geçiş yapın.
- Bağlantıya tıklayarak Sosyal Güvenlik Kurumu DYS evrak takip sayfasını açtığınızda ilk olarak kimlik doğrulaması yapmanız gerekir. Bunun için sayfada yer alan “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıklayıp giriş aşamasına geçin.
- SGK evrak sorgulama sayfasına giriş yapabilmek için burada karşınıza çıkan boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranız ile e-devlet parolanızı girin. Daha sonra “sisteme giriş yap” butonuna tıklayabilirsiniz.
- Eğer e-devlet parolanızı henüz edinmediyseniz size yakın konumda yer alan herhangi bir PTT merkezine giderek yetkili kişiye kimlik kartınızı göstermeniz şartıyla içerisinde e-devlet şifrenizin yazılı olduğu zarfı satın alabilirsiniz.
- Şifrenizi unutmanız durumunda ise giriş sayfasında yer alan “şifremi unuttum” butonuna tıklayın. Sistem sizden güvenlik amacıyla bazı kimlik bilgilerinizi talep edecektir. Bu bilgileri doğru bir şekilde girdikten sonra yakın bir akrabanıza ait T.C. kimlik numarasını yazmanız ve son olarak sistemde tanımlı olan cep telefonu numaranıza gönderilen kısa mesajdaki güvenlik kodunu ilgili alana girmeniz gerekir. Eğer sisteme bir cep telefonu numarası tanımlamadıysanız ya da yakın bir akrabanıza ait T.C. kimlik numarasına ulaşamıyorsanız bu yöntemle şifre sıfırlamanız mümkün olmayacağından yeniden bir PTT ofisine gidip tekrar içerisinde şifrenizin yazılı olduğu zarfı satın almanız gerekr.
- Emeklilik başvuru takip işlemleri için sisteme farklı yöntemlerle de giriş yapabilirsiniz. E-devlet giriş ekranının üst bölümünde yer alan dört farklı opsiyonla da e-devlet şifresine ihtiyaç duymaksızın giriş yapmak mümkündür. İnternet bankacılığı, elektronik imza, mobil imza ya da T.C. kimlik kartı seçeneklerinden size en uygun olanı seçin ve ilgili aşamaları takip ederek sisteme giriş yapın.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra karşınıza yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan uyarı çıkacaktır. Bu uyarıda size işlemin bu aşamasından itibaren e-devlet sisteminden çıkıp Sosyal Güvenlik Kurumunun doküman yönetim sistemine geçiş yapılacağına yönelik bilgi verilir. Evrak takip işlemine buradan devam etmek için sayfada mavi renkli bir butonun içerisinde yazılı olan “uygulamaya git” yazısına tıklayın.
- Giriş yapacağınız uygulama size ait evrak takibini yapacağı için e-devlet hesabınızdan kimlik doğrulaması, ad soyad bilgilerinizi talep etmektedir. Eğer bu bilgilerin e-devlet üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu sistemleri ile paylaşılmasına onay veriyorsanız “onayla” butonuna tıklayıp işleme devam edebilirsiniz.
- E-devlet üzerinden SGK sistemine aktarıldığınız zaman sayfanın üst tarafındaki mavi alanda T.C. kimlik numaranızı ve isim soyisim bilgilerinizi görürsünüz. Bu bilgiler sizin bilgileriniz ile uyuşuyorsa evrak takibi yapacağınız yılı seçin ve “sorgula” butonuna tıklayın.
- Sorgulama işlemi sonuçlandığı zaman o dönem içerisinde kuruma iletmiş olduğunuz evraklara ait bilgileri görüntülemeniz mümkün olacaktır. Evrakların hangi aşamalardan geçtiği, sonuçlanıp sonuçlanmadığı, içeriğinin ne olduğu gibi tüm detaylar bu sayfada karşınıza çıkacaktır. Eğer kuruma iletmiş olduğunuz bir evrak ya da dilekçenin bu sayfada yer almadığını görüyorsanız Sosyal Güvenlik Kurumu ile çağrı merkezi ya da kurum binaları üzerinden iletişime geçip hatanın düzeltilmesini talep edebilirsiniz.
E-devlet üzerinden SGK evraklarının takibini sağlamak için TIKLAYINIZ!
SGK’nın Evrak Takibinde Kullanılan Terimler ve Anlamları
Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden evrak takibi yapan vatandaşlar, bazı ifadelerle karşılaşmaktadır. Bu ifadelerin anlamları konusundaki kafa karışıklıklarını gidermek için hangi ifadenin neyi temsil ettiğini öğrenmek gerekir.
SGK Evrak Kapandı Ne Demek?
Emeklilik ya da herhangi bir başvuru kapsamında SGK’ya bir evrak iletilmiş ise bu evraka konu olan başvurunun sonuca bağlandığını ifade eder. Sonuca bağlanan başvurunun olumlu mu yoksa olumsuz mu sonuçlandığına ilişkin bilgi kuruma iletmiş olduğunuz iletişim seçenekleri üzerinden tarafınızla paylaşılacaktır. Eğer kurumun sizinle iletişime geçmesini beklemek istemiyorsanız ve emeklilik başvurusunda bulunduysanız e-devlet sistemindeki “emekli aylık bilgisi” sayfası üzerinden size aylık bağlanıp bağlanmadığını kontrol edebilirsiniz.
SGK Evrak Takip Zimmetten Çıkarıldı Ne Demek?
Bir evrakın zimmetten çıkarılması, genel merkeze iletildiğini ve oradan gelecek cevabın beklendiğini gösterir. Genel merkeze iletilen evrak bir karara bağlandığı zaman “zimmetten çıkarıldı” ibaresi değiştirilir ve konuya ilişkin bilgi paylaşımı yapılır.
SGK Gelen Evrak Beklemede Ne Demek?
Henüz söz konusu evraka ilişkin herhangi bir kararın çıkmadığını gösterir. Bekleme statüsünde olan evrak, kurumun yoğunluğuna bağlı olarak bir süre sonra değerlendirmeye alınacak ve sonuç en kısa süre içerisinde başvuru yapan vatandaş ile paylaşılacaktır.
Giden Evrak Kayıtlı Ne Demek?
Kurumun alt birimleri arasında evrak transferi olduğunu gösterir. Evraka konu olan başvurunun ilgili birime iletildiğini ve bu iletinin kayıt altına alındığını gösterir.