SGK Giriş
Bu yazımızda sizlere SGK Giriş işlemlerinin nasıl yapıldığını, SGK Girişinin niye yapılması gerektiğini ve SGK Giriş tarihinizi sitemiz üzerinden nasıl sorgulayacağınızı anlatacağız. Fakat öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumu nedir? Sosyal Güvenlik nedir? faydaları nelerdir? Sosyal Güvenlik kavramı niçin bu kadar önemli? sorularının yanıtlarından kısaca bahsedelim.
Sosyal Güvenlik Kurumu yani kısaltılmış haliyle SGK çalışan vatandaşların bağlı olduğu, bu vatandaşlara ve ailelerine güvence sağlayan kurumdur. Sosyal Güvenlik Kurumu 16 Mayıs 2006 tarihinde 5502 sayılı kanunun kabul edilmesiyle kurulmuştur ve kurum Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlıdır. Çalışma hayatını göz önüne aldığımızda özellikle tehlikeli meslek grupları için sosyal güvenlik kavramının önemi göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür. Sosyal güvenceye sahip vatandaşlar sağlık sorunları yaşadıklarında kendileri ve aileleri için sağlık hizmeti alma hakkına sahiplerdir. Bunun dışında meslek risk ve hastalıklarına karşı korunurlar, iş göremezlik, yaşlılık durumlarında emekli aylığı alabilirler bu sayede başka bir kimselerin maddi yardımı olmadan kolay bir şekilde hayatlarına devam edebilirler.
SGK Giriş kavramı Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışan kişilerin sigorta başlangıcını ifade eder.
SGK Giriş Nasıl Yapılır?
SGK Girişini işveren yapar. Bunun için işverenin işe aldığı eleman işe başlama tarihinden bir gün öncesinde işe giriş bildirgesini vermesi gerekmektedir. İşe giriş bildirgesinin verilmemesi durumunda ise idari ceza uygulanmaktadır.
SGK Girişinin Yapılmaması Durumunda Ne Olur?
Her bir sigortalı çalışan için;
- Yasal süre geçtikten sonra verilirse 1 aylık asgari ücret cezası
- Kurum tarafından tespit edilirse 2 asgari ücret cezası
- 1 yıl içerisinde kurum tarafından tekrar tespit edilirse 5 asgari ücret
cezası uygulanmaktadır.
SGK Giriş Süreleri
SGK Giriş işlemi işveren tarafından yapılması gereken bir işlemdir. İşlemin yapılmaması veya geç yapılması durumunda idari para cezası uygulanmaktadır. SGK işe giriş bildirgesinin belirli süreler için yapılması mecburidir. Bu süreler şu şekildedir:
- İnşaat, balıkçılık ve tarım gibi sektörler üzerine hizmet veren iş yerleri işe başlayan sigortalıların işe girip çalışmaya başladıkları tarihte yapmalıdır,
- Yabancı ülkelere sefer düzenleyen ulaştırma araçlarına taşıma sırasında alınan işçilerin o anda kayıtlarının yapılamaması sebebiyle çalışmaya başladıkları tarihten itibaren 1 ay içerisinde,
- İlk defa sigortalı kişi çalıştırmaya başlayan iş yerleri ise, 1 ay içerisinde işe alınmış olan çalışanın Sosyal Güvenlik Kurumuna girişlerinin işe başlama tarihlerinden itibaren 1 ay içerisinde yapılması gerekmektedir.
Belirtilen bu süreler içerisinde çalışanlarının SGK Girişini yaptırmayan işverenler idari para cezasına tabi tutulacaklardır.
SGK Girişi Nasıl Sorgulanır?
SGK Girişi SGK ya tabi olan vatandaşlar için önemli bir tarihtir çünkü vatandaşlar giriş tarihlerinden yola çıkarak emekli olabilecekleri gün hesabını yapabilmekte ve emeklilikleri ile ilgili bilgileri öğrenebilmektedirler. Sigorta başlangıç tarihinin bilinmesi sayesinde iş verenin zamanında ödemelerini yapıp yapmadıklarını görebilirsiniz. SGK Girişi sorgulama işlemi aynı zamanda hizmet dökümü sorgulaması anlamına da gelmektedir. SGK Girişi sorgulama işleminizi Sosyal Güvenlik Kurumunun e devlet sistemi üzerinden sunmakta olduğu hizmet sayesinde yapabilmeniz mümkündür. Bu işlem için ihtiyacınız olan 11 haneli T.C. kimlik numaranız ve e devlet şifrenizdir. Eğer e devlet şifreniz bulunmuyor ise bu şifreyi size en yakın olan PTT şubesine üzerinde vatandaşlık numaranız bulunan kimlik ile ( pasaport, ehliyet, nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı v.b. ) giderek 2 tl işlem ücreti karşılığında bu şifreye sahip olabilirsiniz.
SSK Giriş Sorgulama İşlemi
SGK Girişi sorgulama işleminizi 4/a (SSK) için farklı, 4/b (Bağ-kur) için farklı ve 4/c (Emekli Sandığı) için farklı sunulmakta olan hizmetler üzerinden yapılabilir. Sitemiz üzerinden SGK Giriş sorgulaması yapmak için aşağıda verdiğimiz bağlantıları kullanabilirsiniz.
SSK giriş sorgulama için linke tıkladıktan sonra açılan bu sayfadan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklamanız gerekmektedir.
Daha sonra karşınıza yukarıda verilen görselde ki sayfa açılacaktır. Açılan bu sayfada ok ile gösterilen kısma 11 haneli T.C. Kimlik numaranızı ve e devlet şifrenizi yazınız. Sonra ise daire içine alınmış “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayınız böylelikle 4/a SGK Giriş sorgulamanızı yapmış olacaksınız.
SSK Giriş Sorgulamak İçin TIKLAYINIZ!
BAĞ-KUR Giriş Sorgulama İşlemi
BAĞ-KUR giriş için gerekli linki tıkladıktan sonra açılan bu sayfadan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklamanız gerekmektedir.
Daha sonra karşınıza yukarıda verilen görseldeki sayfa açılacaktır. Açılan bu sayfada ok ile gösterilen kısma 11 haneli T.C. Kimlik numaranızı ve e devlet şifrenizi yazınız. Sonra ise daire içine alınmış “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayınız böylelikle 4/b giriş sorgulamanızı yapmış olacaksınız.
BAĞ-KUR Giriş Sorgulamak İçin TIKLAYINIZ!
Emekli Sandığı Giriş Sorgulama İşlemi
Emekli Sandığı giriş için tıkladığınız linkten sonra açılan bu sayfadan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklamanız gerekmektedir.
Daha sonra karşınıza yukarıda verilen görseldeki sayfa açılacaktır. Açılan bu sayfada 11 haneli T.C. Kimlik numaranızı ve e devlet şifrenizi yazınız. Sonra ise “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayınız böylelikle 4/c Girişi sorgulamanızı yapmış olacaksınız.