Sorgulamalar artık tek çatı altında!

SGK Hak Sahipliği

SGK 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilen 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı kurumlarının devredilmesi ile kurulmuştur. Kurum Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Genel kurul, yönetim kurulu ve başkanlık olmak üzere üç organ halinde çalışmaktadır.

SGK bu yapısıyla ülkemizde çeşitli hizmetler vermektedir. SGK’nın vermiş olduğu bu hizmetler çalışma hayatı içerisinde prim ödenmesi ve ödenen bu primler neticesinde sağlık hizmetlerinden yararlanılması şeklinde yapılmaktadır. SGK’nın yapmış olduğu bu çalışmalar neticesinde belirlenen miktarda prim yatıran ve gün sayısını dolduran kişiler emeklilik hakkı elde etmektedir.

Dünyadaki birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de çalışma yaşlarıyla ilgili düzenlemeler yapılmaktadır. Belirlenen bu yaş aralığının başındaki kişiler iş hayatına atılmakta çalışma yaşını doldurup verimli bir çalışma yapamayacak duruma gelenler ise iş hayatından uzaklaşmaktadır. Çalışma hayatının sona ermesi olarak ifade edilen bu durum emeklilik olarak adlandırılmaktadır. Ancak emeklilik hakkının kazanılması için çalışma süresince birtakım şartların yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Bu şartların gerçekleştirilmesi belirli miktarda primin ödenmesi ve çalışma gün sayılarının doldurulmasıyla mümkündür. SGK üzerinden emekli olabilmek için yatırılan primlerden sonra SGK hak sahipliği durumu başlamaktadır. Yazımızın devamında SGK hak sahipliğine ilişkin daha ayrıntılı bilgileri bulmanız mümkün olacaktır.

SGK Hak Sahipliği Nedir?

Bir kişinin  herhangi bir yerde çalışmaya başlaması ile birlikte işverenin çalışanın sigorta primini SGK’ye yatırmasıyla birlikte kişiler SGK hak sahipliğini kazanır. Hak sahipliği Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur gibi kurumlardan hak sahipliği olup olmadığının belirlenmesi için kurulmuş bir sistemdir. Hak sahipliğinin söz konusu olabilmesi için sigorta primlerinin, GSS primlerinin ya da kuruluşlar tarafından sigorta primlerinin ödenmeye başlanması gerekmektedir.

SGK Hak Sahipliği Sorgulama İşlemini Nasıl Yapabilirim?

SGK kapsamında yer alan SSK(4A), BAĞ-KUR(4B) ve Emekli Sandığı(4C) alt kurumlarından sadece BAĞ-KUR kurumuna bağlı olan vatandaşların hak sahipliği sorgulamasını E-devlet sistemi üzerinden güvenli şekilde yapabiliyoruz. Daha önce E-SGK resmi sitesi üzerinden gerçekleştirilebilen SGK hak sahipliği sorgulaması, şuanda sadece BAĞ-KUR’a bağlı olan vatandaşlar için bu platform üzerinden gerçekleştirilmektedir.  E-devlet sistemi, 22 resmi kuruma ait sorgulama işlemlerini bünyesinde barındıran ve güncel olarak internet erişiminin olduğu her alandan kolaylıkla kullanılabilen online sorgulama platformudur. SGK hak sahipliği sorgulama kapsamında 4B’ye bağlı olan vatandaşların hak sahipliğini öğrenebilmeleri için yazımızın sonuna bağlantı linki eklemiş bulunuyoruz. Bu linkten yardım alarak yönlendirileceğiniz sayfa aşağıdaki resimde de gösterildiği gibi E-devlet girişi için kimlik bilgileri doğrulama sayfasıdır. Bu sayfada işaretli alana tıklayarak kimlik doğrulamanızı sağlayan güvelik sayfasına yönlendirilirsiniz.

 

sgkk

SGK hak sahipliği sorgulama işlemini gerçekleştirebilmek için son adım, güvenlik sayfasında yer alan boşlukların düzgün şekilde doldurulmasıdır. Bu boşluklar sorgulama işlemini gerçekleştirecek olan bireyin TC kimlik numarası ve kişiye ait E-devlet giriş şifresi olarak belirlenmiştir. Bu iki önemli bilgiyi aşağıdaki resimde de işaretle gösterilen alanlara doğru şekilde yazdıktan sonra sisteme giriş yap butonuna tıklamasınız. Bundan sonra artık E-devlet platformuna giriş yapmış olacaksınız. Artık açılacak yeni sayfadan siz de SGK hak sahipliğini kolaylıkla öğrenebileceksiniz. Fakat E-devlet için gerekli olan giriş şifreniz yoksa SGK hak sahipliği sorgulama işlemini gerçekleştiremezsiniz. Bunun için öncelikle size en yakın PTT şubesini ziyaret ederek TC kimlik numaranızla E-devlet giriş şifresi almanız gerekmektedir. Bu şifre alma işleminin 2 TL gibi bir maddi bedeli olacaktır. Almış olduğunuz bu şifreyi her zaman kullanmanız mümkündür. Bu nedenle unutmayacağınız bir alana not ederek diğer resmi sorgulama işlemlerinde de bu şifreden yardım alabilirsiniz.

sasa

SGK Hak Sahipliği Sorgulama İçin TIKLAYINIZ!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.