SGK İşyeri Bildirgesi
Sosyal Güvenlik Kurumu 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanununun 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilmesi ve SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı kurumlarının devredilmesi ile kurulmuştur. Kurum çalışmalarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirmektedir. Çalışmalarını üç organ halinde sürdürmektedir.Bunlar: Genel kurul, yönetim kurulu ve başkanlıktır.
Sosyal Güvenlik Kurumu ülkemizde pek çok insanın sosyal güvenliğini sağlamakta ve çok sayıda hizmet vermektedir. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumunun vermiş olduğu bu hizmetlerden yararlanmak için bir takım şartları yerine getirmiş olmak gerekmektedir.İnsanlar çalışma süreleri içinde, belirtilmiş olan primleri öderler ve ödenen bu primler karşılığında kendileri ve aileleri sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı elde ederler. Sosyal Güvenlik kurumunun vermiş olduğu hizmetlerden biri de emekliliktir. İnsanlar uzun yıllar süren çalışma hayatlarında ödemiş oldukları primler ve doldurmuş oldukları gün sayılarına bağlı olarak emeklilik hakkı elde ederler. Emeklilik hakkı elde eden kişiler iş hayatlarına son verdikten sonra emeklilik maaşı almaya başlarlar. Alınan emekli maaşlarının miktarını ise kişilerin çalışma süreçlerinde ödemiş oldukları prim miktarları belirler. Fazla prim ödeyen kişiler daha fazla maaş alırken az prim ödeyen kişiler ise daha az maaş almaktadırlar. Böylece emekli olan kişiler başka bir kişinin maddi yardımı olmaksızın hayatını devam ettirebilir.
İnsanlar Sosyal Güvenlik Kurumunun sağlamış olduğu hizmetlerden yararlanırken aynı zamanda da kendi üzerlerine düşen görevleri yerine getirmek zorundadır. Bunlardan bir tanesi de SGK işyeri bildirgesidir. Bu bildirgeyi Sosyal Güvenlik Kurumuna iletmekle yükümlü kişiler ise yeni işyeri açacak işyerini devredecek yeni ortak alacak ve sigortalı işçi çalıştıracak olan işyeri sahipleridir.
SGK İşyeri Bildirgesi Nedir?
Ülkemizde işyeri açma iş yerini devretme işyerinde işçi çalıştırma gibi konularda birtakım uyulması gereken kurallar vardır. Bu kurallara uyulmadan yapılan işlemler hukuki sonuçlar doğurmaktadır. Yani kişilerin işyeri açmaya elverişli diye herhangi bir yere hiçbir kuruma haber vermeden işyeri açması mümkün değildir. Sosyal Güvenlik Kurumu bu gibi kaçak işyerlerinin açılmasını sigortasız işçi çalıştırılmasını ve vergi kaçakçılığı yapılmasını engellemek amacıyla SGK işyeri bildirgelerinin oldukça üzerinde durmaktadır. SSK kurum no sorgulama işlemi ile işyerinin sahte olup olmadığı anlaşılabilir.
SGK işyeri bildirgesi işyerinin açılması, devredilmesi, işyerinin nakledilmesi ve iş yerine yeni ortaklar dahil edilmesi gibi durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi mecburi olan bir belgedir.Bu SGK işyeri bildirgesi formunun doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurularak Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi gerekmektedir. İşyeri bildirgesinin kuruma tesliminden sonra Sosyal Güvenlik Kurumu da işyerine işyeri sicil numarası vermektedir. Kurum tarafından işyerine işyeri sicil numarası verildikten sonra işyeri, bünyesinde çalışan sigortalıların sigortalı işe giriş ve işten ayrılış bildirgelerini Sosyal Güvenlik Kurumuna en güncel şekilde göndermek zorundadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu İşyeri bildirgesi formunda yer alan İşyeri sicil numarası alanı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından doldurulmaktadır. Bunun yanında İşyerinin adı, İşyerinin unvanı, faaliyetlerini gerçekleştirdiği adres, çalışma konusu ve işyerinde çalışan işçi sayısı da formda eksiksiz doldurulması gereken alanlardır.
Sosyal Güvenlik Kurumuna SGK işyeri bildirgesini iletecek olan işyeri sahipleri bunun yanında nüfus cüzdanı fotokopilerini imza sirküleri ticaret sicil gazetesi ile işyeri açma ruhsatını da yine Sosyal Güvenlik Kurumuna vermesi gerekmektedir. Bütün bu belgelerin Sosyal Güvenlik Kurumuna Verilmemesi ya da geç verilmesi sonucunda cezai işlemler uygulanmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu işyeri bildirgesi formunu yazımızın sonunda vermiş olduğumuz linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.