SGK Kesenek
Çalıma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde faaliyet göstermekte olan SGK yani Sosyal Güvenlik Kurumu 5502 sayılı kanunun 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilmesi; SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kurumlarının devredilmesiyle kurulmuştur. SGK bu yapısıyla üç organ halinde çalışmaktadır. Bunlar başkanlık,yönetim kurulu ve genel kuruldur.Sosyal Güvenlik kurumu kendi bünyesine bağlı olarak çalışma gösteren vatandaşlara ve ailelerine güvence sağlamakta olan bir kurumdur.
İnsanlar kendilerinin ve ailelerinin yaşamlarını devam ettirebilmek amacıyla bir çok farklı iş kolunda çalışmaktadır.Bu iş kollarında gerçekleştirilen çalışma faaliyetlerinin de bazıları az tehlikeli bazıları tehlikeli bazıları ise çok tehlikeli olarak sınıflandırılmaktadır. Özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli meslek gruplarında faaliyet göstermekte olan kişiler için sosyal güvenlik çok önemli bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışan ve sosyal güvenceye sahip olan vatandaşlar ve aileleri herhangi bir sağlık sorunuyla karşılaştıklarında sağlık hizmeti alma hakkına sahiptirler. Yine sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışan kişiler uzun süren iş hayatlarının sonuna geldiklerinde ödedikleri prim ve doldurdukları gün sayısına bağlı olarak emeklilik hakkı elde ederler.
Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de çalışma hayatına başlama,çalışma hayatının sona ermesi gibi konularda pek çok düzenleme yapılmaktadır. Bu düzenlemelere bağlı olarak çalışma yaşına gelenler iş hayatına atılmakta bunun yanında uzun yıllar çalışan ve artık çalışamayacak duruma gelenler yaptıkları işten uzaklaşıp dinlenmeye çekilmektedir. Dinlemeye çekilen bu kişiler çalışma sürecindeki gerçekleştirmiş oldukları birtakım şartlara bağlı olarak emeklilik hakkı elde etmektedirler. Sosyal Güvenlik Kurumunun vermiş olduğu emeklilik hizmeti sayesinde kişiler başka kişilerin herhangi bir maddi desteği olmadan hayatlarını devam ettirebilmektedirler. Kişilerin emekli olmadan önce yani çalışma hayatını devam ettirdikleri süreçte almış oldukları maaşlarında birtakım kesintiler olmaktadır. Maaş sahiplerinin maaşlarında ne kadar bir kesinti olduğunu takip edebilmeleri için sosyal güvenlik kurumu da SGK kesenek adlı bir uygulama geliştirmiştir.Bu uygulamayla beraber maaş sahipleri maaşlarındaki kesintileri takip edebilmekte ve ne kadar vergi ödediklerini de görebilmektedirler.
SGK Kesenek Nedir?
Sigortalı olarak maaş ile çalışan kişilerin almış oldukları aylıklardan her ay yapılmakta olan kesintiye SGK kesenek adı verilmektedir. Her ay yapılmakta olan bu kesintilerin amacı sigortalının sosyal güvenliğini sağlamaktır.Bu nedenle yapılmakta olan bu SGK kesenekler Sosyal Güvenlik Kurumuna yatırılmaktadır. Yapılan keseneklerin bir kısmı kişinin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu ailesinin sağlık hizmetlerinden yararlanması amacı ile ayrılırken bir kısmı da kişinin çalışma hayatına son verip yaptığı işten uzaklaştığında yani emekli olduğunda geri verilmek üzere Sosyal Sigortalar Kurumunda kalmaktadır.
Sigortalı olarak çalışan kişiler aylıklarından yapılan SGK keseneklerin ne kadar olduğu ne için kesildiği gibi soruların cevaplarını öğrenmek isterler. İnternet teknolojilerinde ki meydana gelen gelişmelere bağlı olarak Sosyal Güvenlik Kurumu da vatandaşlara daha iyi bir hizmet sunabilmek amacıyla birtakım sistemler geliştirmektedir.İnternet ortamında geliştirdiği bu sistemlere bağlı olarak artık sigortalı olarak çalışan kişiler aylıklarından yapılan bu kesintilerin ne için yapıldığını ne kadar kesintinin yapıldığını ayrıntılı olarak görebilmektedirler. Sigortalılar aylıklarında yapılan bu kesintileri inceleyerek emekli olduklarında ne kadar maaş alacaklarını ne kadar emekli ikramiyesi alacaklarını ortalama olarak hesaplayabilmektedirler.
SGK Kesenek Bilgi Sistemine Nasıl Ulaşabilirim?
SGK kesenek bilgi sistemine ulaşım Sosyal Güvenlik Kurumu bağlantıları aracılığıyla sağlanabilmektedir. SGK kesenek bilgi sistemine giriş yapabilmek için öncelikle yazımızın sonunda vermiş olduğumuz giriş linkine tıklamanız gerekmekte ve açılan yeni sekmede ilgili kısımlara kullanıcı adı ve şifrenizi girdikten sonra alt kısımdaki tamam butonuna tıklamanız gerekmektedir.