SGK Meslek Kodları
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilmiş olan hizmetler sırasında SGK meslek kodları hizmeti de vardır. İlk defa işe giriş yapmış olduğunuz zaman tescil kaydı yaptırdığınızda SGK meslek kodları hakkında bilgi edinmeye de hakkı kazanmış olacaksınız. Öyleyse yazımızın bitimindeki SGK meslek kodları yazılı bağlantı adresine tıklayarak PDF şeklinde hazırlanmış meslek kodları listesine ulaşarak ihtiyacınız olan bilgiyi elde edebilirsiniz. SGK meslek kodları aynı zamanda SGK NACE kodları olarak da bilinmektedir. Maliye bakanlığı tarafından vatandaşlara verilen SGK meslek kodları daha önce Avrupa ülkelerinde işletmecilere verilen bir kod idi. Türkiye’nin zamanla gelişmesi ile beraber bu uygulama ülkemizde de uygulamaya kondu. Ülke ekonomisinin zamanla gelişmesi, kısacası yeni fabrika ve şirketlerin açılması, aynı zamanda dev şirketlerin açılması ile işçi alımının çoğalması ile sgk meslek kodlarına da ihtiyaç çokalmıştır. İşletme sahipleri ve işletme çalışanlarının her birinin adına meslek kodu verilmektedir. Meslek kodları ise Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Mesleğinizden dolayı size verilen meslek kodunuzu veya diğer adıyla NACE kodunuzu öğrenmek için sicil numaranızın bazı numaralarını kullanacaksınız. Bunun için sicil numaranızın üçüncü, dördüncü, beşinci, altıncı, yedinci, sekizinci hanelerinden 4 tanesinin ya da 6 tanesinin yanyana gelmesi gerekmektedir. Lakin bunu siz belirlemezsiniz ve devlet bunu kendisi belirler.
SGK Nace Kodu Nasıl Sorgulanır?
İstanbul Ticaret Odası’nın kayıtlı olan vatandaşlar aşağıdaki linke tıklayarak SGK meslek kodları sorgulamasını yapabilirler. Bundan ziyade yazının bitimindeki linke tıklayarak İstanbul işletmesine bağlı olarak çalışanların kendi meslek kodlarını öğrenmeleri mümkündür. ”Tescil İlan Kuruluş” yazılı butona tıklayarak işleminizi devam ettiriniz. Bu zaman yeni sayfada farklı bölümlerle karşılaşacaksınız. Buradaki bölümler size farklı hizmetler sunmaktadır. Ancak eğer SGK meslek kodunuzu öğrenmek istiyor iseniz yapmanız gereken şey ”Sicil Kayıtları” yazısını seçerek yeni sayfaya ulaşmak. Bu sırayı bozmadan gidecek olursanız sistem sizi yeni sayfaya yönlendirecek ve bu yeni sayfada ilgili alana devlet tarafından belirlenmiş olan sicil numaranızı yazmanı gerekecek. Sitelerin sık sık robot hakkına maruz kalmasından dolayı gerçek kişi olduğunuzu kanıtlamak için ”Resim Doğrulama” ile ikinci kutucuğu da doldurunuz. Bunu yapmakla SGK meslek kodunuz size internet aracılığıyla online şekilde sunulacaktır.
İstanbul Ticaret Odasına kayıtlı olanlar hemen aşağıdaki bağlantı adresine dahil olmakla SGK Meslek kodlarını öğrenebilirler. Aynı zamanda vergi kodunuz ile ilgili bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Vergi kodu ile meslek kodunuzun aynı olacağını size bildirmek istiyoruz. Vatandaşlar vergi kodları ile ilgili sık sık sorunlar yaşamaktalar. Vergi kodunun diğer adı NACE kodu veya meslek kodu olarak bilinmektedir. Vergi kodunuzu da Maliye bakanlığının sunduğu bir hizmet olarak internetten öğrenebilirsiniz. Ayrıca özellikle dev şirketlerde vergi kodu öğrenmekle ilgili bir sorun yaşanırsa işletme sahibinin bunu şirketin müşteri hizmetleri bölümüne bildirerek sorunu halletmesi mümkündür. Hiçbir yardım sağlanamadığı takdirde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği hizmetinden yararlanmak mümkün olacaktır. Bunun için kesinlikle TOBB’a müracaat ederek sonuç elde etmeniz gerekir. Çünkü SGK meslek kodları hakkında kesin sonuçlara ulaşmak bütün işletmeciler için çok önemlidir.
İstanbul Ticaret Odası’na Kayıtlı Olanlar İçin SGK Nace Sorgulama için TIKLAYINIZ!
Ülkemizde SGK Meslek Kodları İle İlgili Kanun Ne Zaman Yürürlüğe Girdi?
SGK meslek kodları ülkemizde ne zaman verilmeye başladı diye merak etmiş olabilirsiniz. Gelişmiş Avrupa ülkelerinden sonra ülkemizde de 2005 yılında meslek kodları ile ilgili kanun ürürlüğe girdi ve bunun üzerine Resmi Gazete’de yayınlandı. Daha sonra 2012 yılında TOBB meslek kodlarınız ile ilgili hizmeti vermeye başladı.
İş Güvenliği Uzmanı Nedir?
İş Güvenliği Uzmanı farklı belgelerle verilmektedir. İş güvenliği uzmanı olabilmek için 3 aşamadan geçmek gerekir. İlk etapta C belgesi, daha sonra B ve son olarak A belgesi ile iş güvenliği uzmanı olmak mümkün hale gelir.