SGK Ne Zaman Emekli Olabilirim?
SGK ne zaman emekli olabilirim sorusunu yanıtlamak artık çok kolay. İnternet aracılığıyla yapılan bu işlem için Sosyal Güvenlik Kurumu’na gitmeye gerek kalmamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak açılan bir kurum olup, T.C. vatandaşlarının hangi kurumdan emekli olacaklarını belirlemektedir. Hayatının belli bir döneminde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olarak çalışmış bir çok vatandaşımız vardır. Bu vatandaşlar eski adıyla Bağ-Kur şimdiki adıyla ise 4B olarak bilinen, eski adıyla Emekli Sandığı şimdiki adıyla 4C olarak bilinen ve daha önce SSK’lı şimdiki adıyla 4A olarak bilinen kurumlara bağlı olarak çalışmışlardır. Her biri farklı çalışma alanlarında çalışan bu insanlar zaman zaman emeklilik yoluna ayak basıyorlar. Bu zaman hangi kurumdan emekli olacaklarını çalışma alanları belirliyor. Esnaf, lokanta veya kafe sahibi, tüccar olan vatandaşlar Bağ-Kur yani 4B kapsamından emekli olarken kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı olan vatandaşlar da Emekli Sandığı yani 4C kapsamında emekli olabilmektedirler. SGK ne zaman emekli olurum sorusuna cevap arayan vatandaşlar emeklilik şartlarının ne olması ile tanışmalılar. Bu şartlar her kurum için farklı olarak belirlenmiştir.
Emeklilik Yaşı Nasıl Belirlenir?
Her ülkede farklı olarak belirlenen emeklilik yaşı ülkemizde de en uygun görüldüğü biçimde ve farklı şekilde belirlenmiştir. Dünya genelinde, bir çok ülkede kadınlar erkeklere nispette daha erken emekliliğe ayrılıyorlar. Eskiden Belçika, İngiltere, Yunanistan gibi büyük Avrupa devletlerinde, aynı zamanda Avusturalya’da kadınlar 55 yaş, erkekler ise 60 yaşlarını tamamladıkları zaman emekli olabiliyorlardı. Türkiye’de ise emeklilik yaşı kadınlar için 38, erkekler için ise 43 yaş olarak belirlenmişken daha sonra bu yaş sınırı gittikçe zorlaştırıldı ve 1.1.2048 yılından emekli olabilmek için belirlenen yaş sınırının en az 65 olacağı belirtildi. SGK ne zaman emekli olurum sorusunu cevaplayabilmek için prim günü konusuna da değinmemiz gerek. Prim gün sayısını tamamlamak şarttır. Prim borcunu tamamlamayan vatandaşlar askerlik dönemlerindeki gün sayısı kadar yaranan prim borçlarını sildirebilirler. Aynı zamanda erkek ve kadınların yaştan emekli olma gibi durum da söz konusudur.
Kimler SSK (4A) Statüsünde Sigortalı Olabilir?
5510 sayılı kanunun 4. maddesinin ilk fıkrasına göre (A bendi) SSK’lı olan vatandaşlar bir ya da birden çok işyeri değiştirerek işveren değiştiren vatandaşlar A bendi kapsamında sigortalı olarak çalışmaktadırlar. Bu vatandaşlar arasında yazarlar, oyuncular, ressamlar vb vatandaşlar vardır.
Kimler Bağ-Kur (4B) Statüsünde Sigortalı Olabilir?
Lokanta ve kafe sahipleri, özel sektör sahipleri, avukatlar, mimar ve noterler, kuyumcular, kırtasiyeciler serbest meslek sahipleridirler. Bu kişiler bu sebeple Bağ-Kur kapsamında emekli olmak hakkına sahiptirler. Aynı zamanda anonim şirket sahipleri ve bu şirketlerin ortakları da emekli oldukları zaman 4B kapsamında emekli olmak hakkına sahiptirler. Tarım işi ile uğraşan bütün T.C. vatandaşları emeklilik yaşına çattıkları zaman Bağ-Kur’dan emekli olabilmektedirler. SGK ne zaman emekli olabilirim sorusu ile karşılaşanlar bu bilgilerden yola çıkarak aynı zamanda prim gün sayılarını doldurmakla sorularına yanıt araya bilirler.
Kimler Emekli Sandığı (4C ) Statüsünde Sigortalı Olabilir?
Devlet işinde, yani kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan vatandaşlarımız içinde SGK ne zaman emekli olabilirim sorusuna cevap arayışında olanlar vardır. Kanuna göre bu kişiler 4C yani eski adıyla Emekli Sandığı olan Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olan bir kurumdan emekli olma hakkın sahiptirler. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 86. maddesine göre vekil olarak atanmış olan T.C. vatandaşları emekli oldukları zaman 4C kapsamında emekli olacaklar. Aynı zamanda diğer kamu idarelerinde çalışanlar, memur olarak çalışanlar Emekli Sandığı kurumundan emekli olacaklar. Askerlik hizmetini yapıp daha sonra askerlikte uzun süre kalıp rütbe alan vatandaşlar, polis akademisi mezunu olup devlet işine atanan vatandaşlar, Türk Silahlı Kuvvetlerinde çalışanlar ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri de 4C kapsamında emekli olabilecekler.
SGK Ne Zaman Emekli Olabilirim?
SGK ne zaman emekli olurum diye düşünen vatandaşlar aynı zamanda emeklilik işlemlerinde prim gün sayısının da önem taşıdığını bilmekteler. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’na göre 1 yıl 365 gün olarak değil, 360 gün olarak hesaplanmaktadır. Yani prim gün sayısı hesaplanırken bu 360 gün göz önüne alınarak hesaplanır.
SGK Ne Zaman Emekli Olabilirim Hesaplama Nasıl Yapılır?
SGK ne zaman emekli olabilirim sorusuna en doğru cevabı SGK emeklilik sorgulama ile yapabilirsiniz. Bunun için yazının sonunda vermiş olduğumu bağlantı adresine tıklayınız. Tıkladıktan sona açılan platformda ”Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayarak kimlik doğrulama işlemini yapınız.
Butona tıklandıktan sonra açılan sayfada boş yere T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresini yazınız. E-Devlet şifreniz yok ise PTT şubesine giderek T.C. kimlik numaranızın sisteme okutulabileceği bir nüfus belgesi ve 2 TL ücret ödemekle şifrenizi edinebilirsiniz. Daha önce bir e-Devlet şifresi edinmiş iseniz bu sefer 4 TL işlem ücreti ödemeniz gerekecek. Son olarak bu yazıların eksiksiz ve doğru olduğuna göz atarak ”Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayınız. Bununla siz SGK ne zaman emekli olurum sorusunun cevabını almış olacaksınız.