Sorgulamalar artık tek çatı altında!

SGK Prim Borcu Sorgulama ve Ödeme İşlemleri – BAĞ-KUR, GSS ve İşveren Borcu Sorgulama

Sosyal Güvenlik Kurumu, çalışma hayatını sürdüren vatandaşlar için ödenen primleri denetleyen kurumdur. Söz konusu primler işveren tarafından ödenebileceği gibi isteğe bağlı olarak vatandaş tarafından da ödenebilir. Sigorta, vatandaşların sosyal haklardan faydalanması için son derece önemli bir konudur. Sadece çalışanı değil aynı zamanda çalışan kişinin çocuklarını ve eşini de kapsayan güvenceler sunan Sosyal Güvenlik Kurumuna karşı borçlu olunmaması gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumuna borçlu olan vatandaşlar, yasal süreler içerisinde bu borçları kapatmadıkları durumda hacze ve hapse kadar ulaşan kimi yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirler. Zamanında ödenmeyen sigorta borçları için ilk etapta faiz ve gecikme bedeli gibi caydırıcı yaptırımlar uygulansa da sürecin uzaması ve kurumun vatandaştan borcu tahsil edememesi halinde hukuki süreç başlayabilir, banka hesaplarına bloke konabilir ya da vatandaşın eşyaları haczedilebilir. Her ne kadar pek çok zaman sigorta borçları için yapılandırma imkanı tanınsa da bu yapılandırmalar gecikme bedellerini ve faizleri ortadan tamamen kaldırmadığı için en doğru karar borcu vaktinde ödemek olacaktır.

Özellikle işveren statüsünde olan vatandaşların her ay çalışanları için prim ödemesi şartı olduğu göz önüne alınırsa bu kişiler için borç birikmesini önlemek amacıyla düzenli olarak sigorta borcu sorgulaması gerçekleştirmek son derece önemli olacaktır. Günümüzde internet üzerinden gayet hızlı ve basit bir şekilde gerçekleştirilen sorgulama işlemleri sayesinde vatandaşlar, sigortaya yönelik borç durumlarını öğrenebilir ve yine internet üzerinden hızlı bir şekilde borçlarını ödeyebilirler. Sosyal Güvenlik Kurumunun kendi web sitesi üzerinden ve e-devlet sistemi aracılığıyla sağlamış olduğu hizmetler sayesinde sigortaya ilişkin borç takibi yapmak için SGK merkezlerine gitmeye ya da çeşitli evraklarla uğraşmaya gerek yoktur.

BAĞ-KUR Borç Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

BAĞ-KUR kapsamındaki borçları birden çok yöntemle sorgulamak ve ödemek mümkündür. E-devlet sistemi aracılığıyla bu işlemleri gerçekleştirmek mümkün olduğu gibi Sosyal Güvenlik Kurumunun resmi web sitesi ve Ziraat Bankası sistemleri üzerinden de sorgulama ve ödemeye yönelik işlemleri yapabilirsiniz.

1. E-devlet sisteminden BAĞ-KUR borç sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesindeki 4B sınıfı olarak bilinen BAĞ-KUR’a ilişkin borç sorgulaması işlemlerini e-devlet sistemi aracılığıyla gerçekleştirmek mümkündür.

  • Turkiye.gov.tr adresinden faaliyetlerini sürdüren e-devlet sistemi aracılığıyla 4B borç durumunu sorgulamak için öncelikle bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.

  • Bağlantıya tıkladığınız zaman 4B borç sorgulaması aşamasına geçebilmek için sisteme giriş yapmanız gerekecektir. Bunun için öncelikle sayfada gördüğünüz mavi renkli butonun içerisinde yazan “kimliğimi şimdi doğrula” yazısına tıklayın.

  • Kimlik doğrulamasına yönelik işlemleri gerçekleştirmek için karşınıza çıkan giriş ekranındaki ilgili boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numarası ve e-devlet parolasına ilişkin bilgileri girin ve “sisteme giriş yap” yazısına tıklayın.
  • Eğer henüz e-devlet parolanızı oluşturmadıysanız mesai saatleri içerisinde size yakın konumdaki herhangi bir PTT ofisine gidip yetkili personele kimlik kartınızı göstererek içerisinde e-devlet şifrenizin yazılı olduğu zarfı satın alabilirsiniz.
  • Şifrenizi unutmanız halinde ise “şifremi unuttum” yazısına tıklayın ve sonrasında sistemin sizden talep ettiği kimlik bilgilerinizi ve bir yakınınıza ait T.C. kimlik numarasını yazın. Daha sonra sistem tarafından cep telefonunuza gönderilen onay kodunu sisteme yazıp yeni bir şifre oluşturabilirsiniz. Eğer sistemde kayıtlı bir cep telefonu numaranız yoksa ya da bir yakınınıza ait T.C. kimlik numarası bilgisine sahip değilseniz bu işlemi gerçekleştirmeniz mümkün olmayacaktır. Bu durumda yeniden bir PTT merkezine gidip e-devlet şifrenizin yazılı olduğu başka bir zarf satın almanız gerekir.
  • E-devlet parolası haricindeki yöntemlerle de sisteme giriş yapma şansınız bulunuyor. Giriş ekranının üst bölümünde yer alan internet bankacılığı, elektronik imza, T.C. kimlik kartı ya da mobil imza opsiyonlarından birisini tercih ederek sisteme giriş yapabilirsiniz.

  • Sisteme giriş yaptığınız zaman otomatik olarak 4B borç durumunuzu görüntüleyebilirsiniz. Eğer sisteme kayıtlı bir 4B siciliniz bulunmuyorsa yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan uyarı ile karşılaşırsınız. Bir siciliniz varsa ve yine de bu uyarı ile karşılaşıyorsanız en kısa sürede Sosyal Güvenlik Kurumu ile iletişime geçip durumu bildirmeniz gerekir.
  • Borç durumu sorgulaması neticesinde bir borcunuz ortaya çıkarsa sistemde yer alan ödeme butonunu kullanarak BAĞ-KUR borç ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

E-devlet sistemi üzerinden 4B borç durumu sorgulamak için TIKLAYINIZ!

2. SGK sisteminden BAĞ-KUR borcu nasıl sorgulanır?

Sosyal Güvenlik Kurumunun “web tahsilat” adını verdiği sistemini kullanarak da BAĞ-KUR borcunu sorgulamak ve ödemek mümkündür. Bu sistemde işlemlere başlayabilmek için e-devlet girişi yapmak yeterli olacaktır.

  • İlk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayarak ilgili sayfayı açın.

  • Karşınıza çıkan giriş ekranında ilgili boşlukları doldurarak e-devlet girişi yapın.

  • Web tahsilat sayfasına girdiğiniz zaman “borç sorgulama” bölümünden sorgu türünü “4B sigortalı tahsilatları” olarak seçin. Daha sonra sorgu tipi bölümüne gelin ve BAĞ-KUR cari dönem, BAĞ-KUR geçmiş dönem, BAĞ-KUR TP ya da BAĞ-KUR SGDP seçeneklerinden size uygun olanı seçin.
  • Son olarak sicil no bölümünde ilgili veriyi girdikten sonra “borç sorgula” butonuna tıklayabilirsiniz.
  • Bu işlemin sonunda borcunuzu ödemek istemeniz halinde ödeme yapmanızı mümkün kılacak butonu da göreceksiniz.

SGK sisteminden BAĞ-KUR borcuna ilişkin sorgulama ve ödeme yapmak için TIKLAYINIZ

3. Ziraat Bankası BAĞ-KUR borç sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Ziraat Bankası’ndan Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamındaki her türlü sorgulama işlemini, bankanın 444-00-00 numaralı çağrı merkezi aracılığıyla, şubelerine giderek, ATM, mobil uygulama ve internet bankacılığı hizmetlerini kullanarak gerçekleştirebilirsiniz.

  • Sorgulama ve ödeme işlemlerini internet bankacılığı üzerinden gerçekleştirmek istiyorsanız öncelikle bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayarak Ziraat Bankası’nın bireysel internet bankacılığı sayfasını açın.

  • İnternet şubesine giriş yaptığınız zaman “bireysel giriş” bölümüne geçmeniz ve formdaki ilgili boşluklara T.C. kimlik numaranızı ya da müşteri numaranızı ve internet bankacılığı şifrenizi yazın.
  • Daha sonra “devam” butonuna tıklayın. Sistemin cep telefonu numaranıza gönderdiği güvenlik kodunu karşınıza çıkan sayfaya girdikten sonra internet bankacılığına giriş yapmış olacaksınız.

  • Sol menüden “ödemeler” bölümüne tıklayın ve daha sonra otomatik olarak açılan yeni menüden ise SGK / SSK / BAĞ-KUR yazısına tıklayın.
  • Açılan sayfada size uygun olan işlemleri gerçekleştirerek sonuca ulaşabilirsiniz.

Ziraat Bankası sitesinden borç sorgulama ve ödeme işlemi için TIKLAYINIZ

SGK Borç Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu, borç sorgulama işlemlerini farklı sınıflara ayırarak hizmete sunmuştur. Vatandaşlar borç durumlarına göre ayrı sorgulamalar gerçekleştirerek borç durumlarını öğrenebilirler.

1. GSS prim borcu sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Sigortalı olarak çalışmayan ve isteğe bağlı olarak kendi sigortasını yatırmayan pek çok vatandaş, genel sağlık sigortası kapsamındadır. Bu sigorta hizmeti de bir ücrete tabidir ve sigorta kapsamında olan vatandaşların bu ücretleri takip etmeleri, vadeleri geldiğinde ise ödemelerini gerçekleştirmeleri gerekir. Dolayısıyla prim borcunuzu düzenli olarak takip etmeniz son derece önemlidir. Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesindeki genel sağlık sigortası hizmetine ilişkin borçları sorgulamak için e-devlet sistemini kullanabilirsiniz.

  • Genel sağlık sigortası borcu sorgulamaya yönelik işleme başlamak için öncelikle bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.

  • Genel sağlık sigortası tescil ve prim borcu sorgulaması yapabilmek için önce “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıklamanız ve sonrasında e-devlet sistemine girmeniz gerekir.

  • Sisteme giriş yaptığınız zaman otomatik olarak genel sağlık sigortası tescil tarih aralıkları ve borç durumu karşınıza çıkar. Tescil tarih aralıkları bölümünde sağlık statüsü, başlangıç ve bitiş tarihleri ile gelir seviyesine ilişkin bilgiler yer alır. Bir borcun olması halinde aynı sayfada GSS borcuna ilişkin detaylar da karşınıza çıkacaktır.

E-devlet sistemi üzerinden genel sağlık sigortası borcu sorgulamak için TIKLAYINIZ

2. SGK idarelerce borç sorgulama işlemi nasıl yapılır?

  • Sosyal Güvenlik Kurumu sistemi aracılığıyla idarelerce e-borç sorgulama işlemini gerçekleştirmek için öncelikle bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.

  • Borç sorgulama sayfasında ilgili boşluklara sırasıyla kullanıcı adınızı ve şifrenizi yazın. Daha sonra güvenlik kodu ekranında gördüğünüz kodu ilgili boşluğa yazın.
  • Eğer kodu okuyamıyorsanız “yenile” butonuna tıklayarak yeni bir kod edinebilirsiniz.
  • Daha sonra “giriş yap” yazısına tıklayarak sistem aracılığıyla ulaşmak istediğiniz bilgileri elde edebilirsiniz.

SGK sisteminden idarelerce borç sorgulamasına yönelik işlem gerçekleştirmek için TIKLAYINIZ

3. SGK işveren borç sorgulama işlemi nasıl yapılır?

  • Sosyal Güvenlik Kurumu web sitesi üzerinden işveren borcu sorgulamak için öncelikle yazının devamında yer alan bağlantıya tıklayıp ilgili sayfayı açın.

  • Borç sorgulama sayfasını açtığınız zaman “sisteme giriş” başlıklı formdaki ilgili boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi yazın.
  • Daha sonra resimde gördüğünüz güvenlik kodunu doğru bir şekilde girdikten sonra hemen alt tarafta bulunan “giriş yap” butonuna tıklayın.
  • Sisteme kişisel bilgileriniz ile giriş yaptıktan sonra borcunuza ilişkin detaylara ulaşmanız mümkündür.

İşveren borç sorgulama işlemi yapmak için TIKLAYINIZ

SGK Borcu Yoktur İşlemleri Nasıl Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesindeki kurumsal bilgi portalı aracılığıyla “e-borcu yoktur” sisteminden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

  • İşlemlere başlamak için öncelikle bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayarak SGK’nın sorgulama işlemleri için açmış olduğu sayfaya giriş yapın.

  • Ardından e-borcu yoktur sistemine kullanıcı girişi yapmanız gerekir. Bunun için ilk boşluğa kullanıcı adı, ikinci boşluğa sistem şifresi, üçüncü boşluğa ise iş yeri şifresini yazın. Daha sonra en altta yer alan güvenlik anahtarı bölümüne resimde görmüş olduğunuz güvenlik kodunu doğru bir şekilde yazarak “giriş” butonuna tıklayın.

SGK e-borcu yoktur işlemlerini gerçekleştirmek için TIKLAYINIZ

SGK Borç Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?

Kredi kartı ile SGK borç ödeme işlemlerinizi internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. E-devlet sistemi üzerinden online olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçları ödemek mümkündür.

  • Bunun için öncelikle yazının devamında yer alan bağlantıya tıklayıp e-devlet sisteminden ilgili sayfayı açın.
  • Sayfayı açtıktan sonra “kimliğimi şimdi doğrula” yazısına tıklayın ve sisteme giriş yapın.

  • Karşınıza bir uyarı ekranı gelecek ve bu ekran size hangi ödemeleri gerçekleştirebileceğinizi anlatacaktır. Bu işlemleri gerçekleştirmek istiyorsanız “ödemeye git” yazısına tıklamanız gerekir.

  • Karşınıza gelen WEB tahsilat sayfasından sorgu türü, sorgu tipi ve sicil numarası bilgilerinizi girerek borcunuzu sorgulayabilir ve daha sonra bu borca ilişkin ödeme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Ödeme aşamasında sanal kart, banka kartı ya da kredi kartı kullanabilirsiniz. Ödeme ekranındaki boşluklara kart numarası, kart sahibinin adı ve soyadı, güvenlik kodu ile kartın son kullanma tarihi gibi bilgileri girmeniz gerekir.
  • Bu bilgileri girdikten sonra ödemenin onaylanması için banka tarafından cep telefonunuza gönderilen kısa mesajdaki ödeme onay kodunu ilgili bölüme yazmanız halinde işleminiz tamamlanacaktır.

SGK sisteminden borç ödemek için TIKLAYINIZ

GSS Prim Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Gelir testi yaptırdıktan sonra prim yatırmakla yükümlü olmasına rağmen ödemelerini gerçekleştirmeyen vatandaşlar, 60 gün ya da daha uzun süre boyunca bu ödemeyi gerçekleştirmezse hastaneye gittiklerinde bazı sıkıntılarla karşılaşabilirler. Sistem hastanın sağlık hizmetlerinden yararlanma talebine olumlu yanıt vermeyeceği için vatandaş hem aldığı sağlık hizmeti hem de ilaçlar için daha fazla para ödemek durumunda kalır. Borcunu yatırdığı durumda ise genel sağlık sigortası kaldığı yerden işlemeye devam edecektir.

Primlerin uzun süre yatırılmaması halinde ise Sosyal Güvenlik Kurumunun haciz başlatma yetkisi bulunur. Vatandaşın ödemeyi aksatması durumunda her ay sigorta borcu birikecek ve bu borç gecikme zammı ile katlanacaktır. Haciz kararı çıkması halinde ilk olarak vatandaşın banka hesabındaki parasının borcu karşılayıp karşılamadığı tespit edilir, karşılaması halinde hesaptaki paranın borcu karşılayacak kısmına el konulur. Karşılamazsa eşya haczi ya da hapis gibi yaptırımlar söz konusu olabilir. Dolayısıyla hem sağlık hizmetlerinden daha avantajlı bir şekilde faydalanabilmek hem de yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalmamak için sigorta borçlarının ödenmesi gerekir.

SGK Borç Yapılandırması Nasıl Olur?

Sosyal Güvenlik Kurumuna borçlu olan vatandaşlar, borç yapılandırma hakkından faydalanabilir. BAĞ-KUR borç yapılandırma gibi hizmetler sayesinde birikmiş olan borcu taksitler halinde ödemek mümkündür.

Kurumun uygun gördüğü vatandaşlar, aylık taksitler halinde sigorta borçlarını ödeyebilir ve bu taksitler 60 aya kadar uzayabilir. Fakat yapılandırma fırsatı her zaman söz konusu olmayabilir. Devletin bu yönde bir karar alması ve yapılandırmayı yürürlüğe koyması gerekir. Son çıkan karardan örnek vermek gerekirse vatandaşlar borçlarını gecikme zammı ile değil, yurt içi üretici fiyat endeksi baz alınarak gerçekleştirilen zam ile ödemiş olacak. Genelde yapılandırma kararının çıkması halinde devlet vatandaşların borç yükünü biraz hafifletir ve bu borcun taksitler halinde daha kolay bir şekilde ödenmesini amaçlar.

Son yapılandırma kararına ilişkin detaylar şu şekildedir:

  • Taksitler halinde prim borçlarının ödenmesi durumunda senelik yüzde 22 seviyesinde olan tecil faizi, durumun zorlayıcılığına bağlı olarak senelik yüzde 1,1 ile yüzde 16,5 arasında değişen oranlarda uygulanabilecek.
  • 500.000 TL’ye kadar olan sigorta borçlarında herhangi bir teminat şartı olmayacak ama 500.000 TL’yi aşan borçlar için ise yüzde 25 oranında bir teminat alınacak ve geri kalan borç için 60 aya varan tecil ve taksitlendirme olanağı tanınacak.
  • Hacizli malın, kanuna göre belirlenmiş değerin yarısından az olmaması kaydıyla satış bedelinin yarısının kuruma ödenmesi şartı gözetilerek bu malın borçlu tarafından satışının gerçekleştirilmesine kurum izin verecek.
  • Borç tutarı 2.000.000 TL ve altında olan vatandaşlar için satışa izin verilecek olan malın değerine ilişkin kanun kapsamında herhangi bir sınır söz konusu değildir.
  • Borç tutarı 2.000.000 TL’nin üstünde olan vatandaşlar için ise satışa izin verilecek malın kanun kapsamında belirlenen değerinin 2.000.000 TL’yi aşmaması gerekir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.