SGK Yapılandırma
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) dahil olmak üzere devletin bazı alacaklarını kapsayan 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayınlandı. Kanun, 2016 Haziran ayı ve daha önceki dönemlere ait SGK alacakları ile birlikte bunların gecikme cezalarını ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarını da kapsıyor. SGK yapılandırması ile SGK’ya borcu olan sigortalılar ve işverenler borçlarını ister peşin isterlerse taksitle ödeme imkanı buluyor.
Yapılandırma kapsamında gecikme cezaları affedilecek, bunun yerine TÜİK verilerine göre hesaplanan enflasyon farkı, borç aslına eklenerek tahsil edilecek. Böylece borcunu yeniden yapılandıran esnaf, icra ve haciz işlemlerinden kurtulacak.
Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve Gelir Testi
SGK’nın internet sitesinde, Genel Sağlık Sigortası olanlardan gelir testi yaptırmayanların 1 Eylül tarihinden itibaren gelir testi yaptırabileceği açıklandı. Açıklamada başvuru yapanların, gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası primlerini ödemeleri veya devlet tarafından karşılanması halinde sağlık hizmetlerinden faydalanabileceği belirtildi. Gelir testi yaptırmamış olanlar 2 Ocak 2017 tarihine kadar gelir testine müracaat edebilecekler. Bakan Süleyman Soylu konuyla ilgili olarak, “Birinci taksiti ödediğinden itibaren her türlü sağlık hizmetinden faydalanabilecekler. Bu konuda gelir testi için 1 Eylül’den itibaren bunlara tam 4 ay bir fırsat veriyoruz ve bu 4 aylık fırsatın sonucunda gelir testi yaptırabilme imkanı ve 5’inci ayda da tekrar bu gelir testi ile beraber müracaat edebilme imkanını sağlıyoruz. Bu 4 ay içerisinde hem gelir testi yapıp hem müracaat edebilme imkanı da var. Ödemesi 5’inci ayın sonundan itibaren başlıyor.” dedi.
Başvurular Ne Zaman Bitiyor?
Sigortalı Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz’ün yaptığı açıklamaya göre, “GSS dışındaki yani işverenlerinizin, esnafımızın, çiftçimizin borçlarını yapılandırma başvurusunun son günü 31 Ekim 2016 tarihidir.”
İlk ödeme ise 2 Ocak 2017 tarihine kadar yapılabilecek.
Ödemeler Nasıl Yapılacak?
Sigortalı Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz bu konuyla ilgili olarak şu açıklamaları yaptı :
“Bu yapılandırma kanunu ile gecikme zam ve cezalarının yerine o dönemlerde gerçekleşen yurtiçi fiyat endeksi rakamlarını uygulayarak gecikmeleri tekrar güncellemiş olacağız. Burada özellikle enflasyon oranlarının, gecikme cezalarımızdan daha düşük olmasından dolayı bir indirim zaten söz konusu. Vatandaşlarımız bu şekilde yapılandırılan prim borçlarımızı gerekirse peşin veya taksitle ödeyebilirler. Peşin ödemelerde bir artı indirim daha söz konusu olacak. İlk taksit ve peşin ödeme süresi bu yılın sonuna kadardır. Yılın son günü hafta sonuna denk geldiği için 2 Ocak 2017’e kadar peşin ödeyenlere ayrıca enflasyon oranında uyguladığımız güncellemelerin sadece yarısını ödeyerek borçlarından kurtulma şansları olacak. Bu daha önceki son iki prim yapılandırmalarında olmayan yeni bir uygulamadır. Vadeli ödemek isteyen işveren ve esnafımız da bu şekilde ödeyebilirler. Enflasyon ile güncellediğimiz asıl artı enflasyon tutarını 36 aya kadar belirledikleri taksitlere göre ödeyebilirler. 18 ay iki ayda bir ödeme seçeneği var. Bir yıl ödemek isterlerse 6 taksit seçebilirler.“
Yani ödemeler peşin yada taksitle yapılabiliyor.
SGK’ya borcu olanlar, borcun tamamını peşin öderse, anaparaya eklenen enflasyon farkının yarısı alınmayacak.
Genel Sağlık Sigortası prim borcu bulunanların, gecikme cezası ve gecikme zamları silinecek, borç aslını vade farkı uygulanmadan peşin veya 12 aylık eşit taksitle ödeyebilecek.
SGK Yapılandırması İle Sağlanan Kolaylıklar
Sigorta destek primi, sigorta primi, işsizlik sigortası primi, emeklilik keseneği, ödenmesi imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, genel sağlık sigortası priminin asılları ve bu alacaklara Yİ-ÜFE aylık değişim oranları ile hesaplanacak tutar belirtilen sürede ödenirse, bu durumda uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı tahsil edilmeyecek.
Yaşlılık aylığı, emekli aylığı veya malullük aylığı bağlandıktan sonra, kendi işinde çalıştığı için sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekenlerden, 2016 yılı Şubat ayı ve öncesine ilişkin ödenmeyen destek primlerinin asılları ile birlikte bu alacaklara Yİ-ÜFE aylık değişim oranlarıyla birlikte hesaplanacak tutarın ödenmesi durumunda gecikme cezası ve gecikme zammı alınmayacak.
Hangi Durumlarda Bu Haklar Kaybedilecek?
Yapılandırmaya göre SGK borcu olanlar, yapılandırma taksitlerinden ilk ikisini süresi içinde ödememesi, taksitlendirme süresi içerisinde cari ay prim borçlarının, bir takvim yılı içerisinde, ikiden fazla ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda yapılandırma haklarını kaybedecekler.