Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Hangi Partiye Üyeyim? Siyasi Parti Üyeliği Sorgulama

Türkiye’de 50’den fazla siyasi parti faaliyet göstermektedir. Geçmiş tarihte isteyerek veya isteminiz dışında bir siyasi partiye üye olmuş olabilirsiniz. Bir siyasi partiye üyeliğiniz olup olmadığını internet üzerinden yapacağınız sorgulama ile öğrenmeniz mümkün.

Siyasi Parti Nedir?

Siyasi parti, aynı ya da benzer fikirlere sahip olan vatandaşların ülke yönetiminde söz sahibi olmak amacıyla oluşturdukları yapıya verilen isimdir. Bir devletin bünyesinde birden çok siyasi parti varsa orada kısmen de olsa demokrasinin varlığından söz etmek mümkündür. Çünkü birden fazla partinin varlığı çok seslilik anlamına gelir. Vatandaşlar bu siyasi partilerin arasından kendi düşüncelerine en yakın olanı destekleyebilir, hatta arzu etmeleri halinde siyasi partilere katılarak parti içerisinde aktif siyaset yapabilirler. Türkiye siyaset ikliminde Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve İYİ Parti başta olmak üzere 50’nin üzerinde siyasi parti faaliyet göstermektedir.

Siyasi Parti Üyeliği

Yürürlükte olan 1982 Anayasasında Siyasi Partiler Kanunu’na göre kişiler, siyasi partilere üye olmak konusunda özgürdür: “18. yaşını dolduran, siyasi ve medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olan bütün vatandaşlar bir siyasi partiye olabilir.”

Fakat; Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, yükseköğretim öncesi seviyede öğrenim gören öğrenciler, yüksek yargı mensupları ve kamu kurum ve kuruluşlarındaki memurlar herhangi bir siyasi partiye üye olamazlar.

Vatandaşlar siyasi partilere, siyasi partilerin internet siteleri üzerinden online bir şekilde veya söz konusu partilerin ilgili şubelerinden ıslak imza ile üye olabilirler. Ancak ne yazık ki vatandaşların kendi iradeleri dışında siyasi partilere üye yapılması da mümkündür. Örneğin X bir firmasına iş başvurusunda bulunan Ahmet, tüm kimlik bilgilerini başvuru formuna yazabilir. Bu durumda başvuru formuna yazılan kişisel bilgilerin kimlerin eline geçeceği meçhuldür ve eldeki verilerle Ahmet herhangi bir siyasi partiye üye yapılabilir. Son dönemde binlerce vatandaşın buna benzer yöntemlerle siyasi partilere üye yapıldığı ortaya çıktı. Bu yüzden Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, ”hukuksuz” siyasi parti üyeliklerinin önüne geçilmesi için internet üzerinden sorgulama hizmeti vermeye başladı. Tüm vatandaşların belirli aralıklarla, parti üyeliği sorgulama işlemini yapması tavsiye ediliyor. Şuan ideolojik düşüncenizin tam tersi politika üreten bir siyasi partiye bile üyeliğiniz bulunuyor olabilir.

Hangi Partiye Üyeyim?

Hangi partiye üye olduğunuzu öğrenmenin en basit ve en güvenilir yolu e-Devlet platformu üzerinden sorgulama yapmaktır. Bu sorgulama hizmeti, Yargıtay Başkanlığı ve e-Devlet iş birliğiyle yapılmaktadır ve sadece bir aşamalıdır.

  • Sorgulama işlemine başlamak için öncelikle yazının devamında paylaşmış olduğumuz bağlantıya tıklayın. T.C. kimlik numaranız ve size özel şifreniz ile e-Devlet kapısına giriş yapın. Sisteme ayrıca internet bankacılığı, mobil imza, e-imza, T.C. kimlik kartı gibi yöntemlerle de giriş yapabilirsiniz.
  • Arama çubuğuna siyasi parti üyeliği sorgulama yazın ve aratın.

siyasi parti üyeliği sorgulama

  • Bu aşamanın ardından direkt olarak sonuçla karşılaşacaksınız. Sorgulama sonucu oldukça basit ve anlaşılır bir dil ile karşınıza çıkacaktır.

 e-Devlet kapısından giriş yapmak için TIKLAYINIZ!

Siyasi Parti Üyeliğimi Nasıl İptal Edebilirim?

Yapmış olduğunuz yargıtay parti üyelik sorgulama işlemi sonucunda bir siyasi partiye üye göründüğünüzü öğrendiniz. Bu durumda, daha önce kendi iradenizle oluşturduğunuz veya sizden habersiz bir şekilde oluşturulmuş olan siyasi parti üyeliğinizi iptal etmek istiyorsanız aşağıdaki seçeneklerden bir tanesini uygulayabilirsiniz. Aşağıda belirtilen yöntemler dışında yapılan diğer başvurular dikkate alınmamaktadır.

E-devlet Aracılığıyla Siyasi Parti İptali

Siyasi parti üyeliklerinin iptali için en pratik yöntem e-Devlet üzerinden üyelik iptali başvurusu yapmaktır. Bunun için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  • Öncelikle e-Devlet kapısına giriş yapın. Arama çubuğuna görüntüdeki gibi ”siyasi parti” yazın. İkinci sırada önerilen iptal başvurusu seçeneğine tıklayın.

siyasi parti üyeliği iptal başvurusu

üyelik iptal sonuçları

  • Herhangi bir siyasi partiye üyeliğiniz olmaması durumunda yukarıdaki ifade ile karşılaşırsınız. Şayet bir siyasi partiye üyeyseniz sistemin direktiflerini takip ederek işleminizi tamamlayabilir, bu şekilde siyasi parti üyeliğinizi sonlandırabilirsiniz.

Siyasi Parti Üyelik İptali İçin Diğer Yöntemler

  • Kayıtlı olduğunuz siyasi partiye başvurarak, ilgili parti genel merkezinin onay için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına başvurması ile istifa edebilirsiniz.
  • Şahsen, Türkiye Cumhuriyeti kimliğiniz ile birlikte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının ilgili bürosuna başvurarak istifa dilekçenizi sunabilir ve bu şekilde siyasi parti üyeliğinizin iptalini talep edebilirsiniz.
  • Devlet memuruysanız posta kanalı ile başvuruda bulunabilir, dilekçenize görevli olduğunuz kurumdan alacağınız görev belgesinin aslını ekleyerek istifa edebilirsiniz.
  • Noter aracılığı ile oluşturacağınız istifaya ilişkin belgenin aslını Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına göndererek istifa edebilirsiniz.

Devlet Memuru Olma Durumunda Siyasi Parti Üyeliği

Türkiye Cumhuriyeti 1982 Anayasasına göre; kişiler istedikleri partilere üye olma konusunda serbesttir. Fakat herhangi bir siyasi partiye üye olanlar daha sonra devlet memuriyetine girmeyi düşündüklerinde, bu siyasi parti üyeliklerinin sıkıntı yaratıp yaratmayacağını merak etmektedirler.

Yüksek Seçim Kuruluna Personel Alımı

Yüksek Seçim Kurulu çeşitli dönemlerde yaptığı duyurular ile personel alımı yapıyor. Bu alımlara başvurmak istiyorum fakat Ak Parti üyelik sorgulama sonucuna göre partiye üyeliğim bulunmakta ve parti üyeliğimi iptal etmek istemiyorum. Bu durumda Yüksek Seçim Kurulu personeli olabilir miyim?

Cevap; Hayır, olamazsınız. Çünkü Yüksek Seçim Kurulu teşkilatını düzenleyen kanuna göre personeller herhangi bir siyasi partiye üye olmamış kişiler arasından seçilir.

POMEM Polis Adayı Alımı

POMEM sınavına başvurmak istiyorum. Ancak geçmişte yoğun bir şekilde siyaset ile ilgilendim ve CHP üyelik sorgulama sonucuna göre parti üyeliğimin hala devam ettiğini gördüm. Başvuru tarihine kadar üyeliğimi iptal edersem sınava katılmaya hak kazanabilir miyim?

Cevap; Evet, başvuru tarihine kadar siyasi parti üyeliğinizi sonlandırmanız halinde sınava katılabilirsiniz. POMEM Giriş Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde: ”Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye üye olmamak, geçmişte üyeliği var ise ayrıldığını kanıtlamak” ifadesi yer almaktadır. Bu ifadeye göre adayın sadece başvuru tarihinde siyasi parti üyeliğinin bulunmaması gerekmektedir. Bu nedenle, üyeliğinizi iptal ettikten sonra herhangi bir sorun ile karşılaşmanız söz konusu değildir.

Diğer Memurluklar

Yıllar öncesinde öğretmen olarak atandım ve hala görev yapıyorum. İYİ parti üyelik sorgulama ekranı aracılığı ile üye olmak ve partime desteğimi göstermek istiyorum. Devlet memuriyetim bir sıkıntı yaratır mı?

Cevap; Öğretmenler ve diğer tüm devlet memurları 657 sayılı kanuna tabidir. Bu kanunda, daha önce siyasi parti üyeliği olan vatandaşların memur olamayacağı yönünde bir ifade yok. Ancak bu kanunun 7. maddesinde; ”Devlet memurları herhangi bir siyasi partiye üye olamaz” ifadesi yer almaktadır. Süregelen bir memurluğunuz bulunduğu için herhangi bir siyasi partiye üye olmanız yasalara aykırıdır.

Sonuç olarak, herhangi bir devlet memurunun siyasi parti üyeliğinde bulunması kanunlara aykırıdır. Bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşamamak için belirli zaman aralıkları içerisinde parti kaydı sorgulama işlemi yapmanız tavsiye edilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.