SSK Emekli Sandığı Hizmet Birleştirme
Bu yazımızda sizlere SSK Emekli Sandığı Hizmet Birleştirme İşlemi Ne Demektir? Nasıl Başvuru Yapılır? konusunu anlatacağız. Bütün bu konular hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız; bu yazımız bu konudaki bütün detayları içermektedir fakat ondan evvel emeklilik, emeklilik zamanı, emeklilik yaşı gibi kavramları açıkladıktan sonra, SSK emekli sandığı hizmet birleştirme nedir, nasıl başvuru yapılır gibi soruları cevaplandıracağız.
Emeklilik Nedir?
Emeklilik süreç içeren bir kavramdır. Yani bireylerin belli çalışma günü sayılarını doldurduktan sonra ve artık çalışamaz duruma geldikleri zaman devlet tarafından güvence altına alınma işlemidir. Bu işlem çalışırken işlemektedir. Birey çalışırken aynı zamanda devletin koruması altındadır. Örneğin; hastanelerde, eczanelerde, verem savaş dispanserlerinde devletin bireye tanıdığı sosyal haklar (ilaç indirimi vb.) sayesinde hayatını rahatça idame ettirebilmesi şeklinde açıklayabiliriz. Emeklilik olma için verilen süre doldurulduktan sonra ise aynı haklardan yararlanıp, maaşınız da devlet tarafından karşılanacaktır. İşte bu sürece emeklilik denilmektedir.
SSK Emekli Sandığı Hizmet Birleştirme İşlemleri Ne Demektir?
Sosyal güvenlik reformundan önce daha doğrusu 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanun öncesinde üç tane farklı sosyal güvenlik kuruluşu hizmet vermekteydi. SSK, Bağkur ve Emekli sandığı olmak üzere üç farklı sosyal güvenlik hizmeti vardı. Doğal olarak da bazıların avantajları çok iken bazılarının da dezavantajları çok fazla idi. Ama artık bu üç sosyal güvenlik kurumu SGK adı altında birleştirildi. Bu yazımızda da bu durumun detaylarına yer vereceğiz.
SSK Emekli Sandığı Hizmetlerin Birleştirilirken;
- 4C Emekli Sandığına,
- 4a Sosyal Sigortalar Kurumuna,
- 4b Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumuna,
- 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununu geçici 20 inci maddesine göre kurulan emekli sandıklarına, tabi çalışmalar dikkate alınır.
SSK emekli sandığı hizmet birleştirilmesinde, her yıl 360 gün, her ay 30 gün olarak hesaplanır. Birleştirilen hizmet sürelerinin toplamına itibari hizmet süreleri, prim ödenmemiş süreler ve aynı tarihlere rastlayan süreler eklenmez. Görevden dolayı meydana gelen malullük ve ölüm ile iş kazaları ve meslek hastalıkları hallerinde SSK emekli sandığı hizmet birleştirmesi hükümleri uygulanmaz; şeklinde kanunda yer almaktadır.
SSK Emekli Sandığı Hizmet Birleştirme Başvurusu Nasıl Yapabilirim?
SSK Emekli Sandığı Hizmet Birleştirme başvurusunda bulunabilmek için bazı koşullar vardır. Sigortalının malullük, yaşlılık, emeklilik ve ölümleri halinde ve aylığa hak kazanılmış olması şartı ile yapılır. SSK emekli sandığı hizmet birleştirilmesi talebi aylığa katılacak kurumlardan herhangi birine yapılır.
- SSK emekli sandığı hizmet birleştirme işlemleri biraz uzun sürdüğünden ötürü emekli olma süreniz uzayabilmektedir.
Eğer emeklilik tarihiniz gelmeden hizmetlerinizi emekli olacağınız Kurum dosyası adı altında birleştirirseniz ve size çıkartılan borçları öderseniz emekli olma süreniz de bu sayede hız kazanır. SSK emekli sandığı hizmet birleştirme işlemi için en çok hangi sosyal güvenlik kurumuna prim ödenmişse o sigorta türü üzerinde bir birleştirme faaliyeti yapılacaktır. Bu süreçte yedi yıl çok önemlidir yani son yedi yıl içinde prim ödenen sigorta kolu hangisi ise onun üzerinden bir birleştirme gerçekleşecek demektir. Diyelim en fazla emekli sandığına prim ödenmişse, SSK emekli sandığı hizmet birleştirme işlemi emekli sandığı yapısı altında bir araya getirilirken eğer en çok sigorta prim ödemesi gerçekleştirilmiş ise SSK üzerinde emekli sandığı hizmet birleştirilme işlemleri gerçekleştirilir.
Başvuruyu alan kurum, diğer kurumlardaki hizmet sürelerini hesaba katarak ve kendi bünyesindeki gerekli belgeleri de bir araya getirerek SSK emekli sandığı hizmet birleştirmesi işlemini gerçekleştirir. Fakat, size bağlanması gereken aylığın aslında diğer bir kurum tarafından bağlanması gerekiyorsa siz de gerekli olan tüm belgeleri ve hizmet süresini gösteren belgenizi de dahil bütün gerekli dosyayı o kuruma en kısa sürede teslim etmeniz gereklidir. Aylık bağlanmasına hak kazanılmamışsa bu SSK emekli sandığı hizmet birleştirme talebini ne yazık ki reddedilir ve birleştirme hizmetinden yararlanamazsınız.
Aylık almaya hak kazanmışsanız eğer Sosyal Güvenlik Kurumu SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı hizmetini birleştirerek tek çatı altında topladığından dolayı aylığınızı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından alacaksınız. Ancak kanunda geçen şey ise: Söz konusu kurumlar birleşmeden önce, SSK emekli sandığı hizmet birleştirmesi halinde aylığı bağlayacak kurum sigortalının geriye doğru prim veya kesenek ödeyerek geçirdiği son yedi yıllık fiili hizmet süresi esas alınmakta, aylığın bağlanıp ödenmesi işlemi, bu yedi yıllık süre içinde fiili hizmet süresi fazla olan Kurumca, hizmet sürelerinin eşit olması halinde eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca ve o kurumun kendi mevzuatına göre yapılmaktadır, şeklinde geçer. Emekli olmak için dilekçenizi verdiğinizde zaman son yedi yıllık süreç içinde üç ya da üç buçuk yıl hangi kuruma prim yatırılmışsa o kurumdan emekli oluyorsunuz demektir.
SSK Emekli Sandığı Hizmet Birleştirme Başvurusu
SSK emekli sandığı hizmet birleştirme işleminden yararlanmak için öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumuna bir dilekçe ile başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Eğer daha önceden size verilmiş olan SSK ya da Bağ-Kur numaranız mevcut ise sürecin daha hızlı ilerlemesi açısından SGK kurumuna bu bilgiyi iletmenizde de yarar vardır. Dilekçenizin yanında mutlaka nüfus cüzdanı fotokopinizi de teslim etmeniz gerekiyor. Her ikisini de teslim ettikten sonra ise SGK Kurumu bu belgeleri değerlendirme tabi tuttuktan sonra sizin emeklilik işlemlerinizi başlatması gerekir.
Fakat prim borcunuz görünüyorsa sistemde emeklilik işlemleriniz iptal edilmektedir. Dolayısıyla SSK emekli sandığı hizmet birleştirme işleminize başvurmadan evvel mutlaka varsa prim borçlarınızı ödemenizde yarar vardır. Aksi takdirde Bağ-Kur ya da SSK prim borcu var ise son yasa değişikliği ile artık emekli olamamaktadır. Bu sebeple önce kalan borçlarınızı kapatma işleminizi gerçekleştirmeniz gerekir ve daha sonra başvuruda bulunmanız gerekir. Aksi durumda SSK emekli sandığı hizmet birleştirme işleminiz gerçekleşmemektedir. Borçlarınızı bitirdikten sonra SSK emekli sandığı hizmet birleştirme işlemi için başvuruda bulunabilirsiniz.
SSK Emekli Sandığı Hizmet Birleştirme Dilekçesini Nasıl Yazabilirim?
Bu dilekçeyi yazdıktan sonra SGK kurumuna posta yoluyla da gönderebilirsiniz. Ya da ALO 170’i arayın ya da SGK Müdürlüğünüze direk başvuruda bulunabilirsiniz. Size bu konuda ayrıntılı bilgi vereceklerdir.
T.C
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
İSTANBUL İL MÜDÜRLÜĞÜ
…………….. SOSYAL GÜVENLİK MERKEZİ
Müdürlüğünüzde halen ……………… sicil numarası ile işlem görmekteyim.
Daha önce S.S.K.’na / Bağ-Kur’a tabi geçen hizmetimin şimdiki hizmetim ile birleştirilebilmesi için gereğini arz ederim.
. ./. . ./20…
Adı Soyadı :
İmza
ADRES :
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
T.C.Kimlik Numarası :
Emeklilik Sicil Numarası :
S.S.K. – Bağ-Kur Sicil Numarası :
Sigortalı Hizmetin Geçtiği İl :
NÜFUSLA İLGİLİ BİLGİLER
Doğum yeri ve Tarihi :
Nüfusa Kayıtlı Olduğu Yer :
Ana Adı :
Baba Adı :
Cilt No :
Aile Sıra No :
Sıra No :
Şeklinde bilgilerinizi doldurduktan sonra gerekli hizmet süresini belirten belgeleriniz ile SGK ya başvuruda bulunabilirsiniz. Bu şekilde SSK emekli sandığı hizmet birleştirme işiniz gerçekleşmiş olacaktır.
SSK ve Emekli Sandığı Hizmet Dökümleri Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Artık internet üzerinden de emekli sandığınızı sorgulamak mümkündür. E-devlet şifrenizi Ptt şubelerinden elde ettikten sonra bu şifrenizle ve TC kimlik numaranız ile sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemi yapabilmeniz için size ait olan E-Devlet şifrenizin yanında sadece T.C. kimlik numaranız yeterli olacaktır sonrasında E-devlet sitesine giriniz ve aşağıda yazan aşamaları tek tek uygulayınız.
- Yazı bitiminde vermiş olduğumuz bağlantı adresine tıklayınız.
- E-devlet sitesindeki “Kimliğimi Şimdi Doğrula” sekmesine giriniz.
- Açılan sayfada önce T.C. kimlik numaranızı ardından E-Devlet şifrenizi yazarak giriş yapınız.
- Sonraki sayfada Emekli Sandığı hizmet dökümü sorgulama bilgilerinize ulaşabilirsiniz.