TOKİ Taksitleri
TOKİ Toplu Konut İdaresi Başkanlığının kısaltılmış halidir. Sosyal konut üretimi amacıyla kurulmuş kamu kuruluşudur. TOKİ 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ın talimatı ile 1984 yılında yürürlüğe giren 2985 sayılı Toplu Konut Kanunu ile kurulmuştur. Kurumun ilk adı Genel İdare dışında Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı’ dır.
Toplu Konut İdaresinin görevleri 2985 sayılı Kanunla belirlenmiştir. Toplu Konut İdaresinin kanunla belirlenen görevlerinden bazıları ise şu şekildedir;
- Yurt içi ve yurt dışında doğrudan veya iştirakleri aracılığıyla proje geliştirmek; konut, altyapı ve sosyal donatı uygulamaları yapmak veya yaptırmak.
- Konut sektörüyle ilgili şirketler kurmak veya kurulmuş şirketlere iştirak etmek.
- Doğal afet meydana gelen bölgelerde gerek görüldüğü takdirde konut ve sosyal donatıları, altyapıları ile birlikte inşa etmek, teşvik etmek ve desteklemek.
- Bakanlıkların talebi ve bağlı bulunduğu Bakanın onayı halinde talep konusu proje ve uygulamaları yapmak veya yaptırmak
- Konutların finansmanı için bankaların iştirakini sağlayacak tedbirleri almak, bu amaçla gerektiğinde bankalara kredi vermek, bu hükmün uygulanmasına ilişkin usulleri tespit etmek.
- Gerektiğinde her çeşit araştırma, proje ve taahhüt işlemlerinin sözleşmeyle yaptırılmasını temin etmek.
Verilen maddelerden de anlaşılacağı üzere Toplu Konut İdaresi ihtiyaç duyulan bölgelerde vatandaşın kullanımına sunmak üzere konutlar inşa etmektir. Bu konutlar uygun fiyatlı olmasının yanı sıra ödeme şekli de vatandaşların zorlanmaması düşünülerek taksitler şeklinde ayarlanabilmektedir.
Yazımızın bu bölümünde sizlere TOKİ başvuruları nasıl yapılır, başvuru için gerekli belgeler nelerdir, TOKİ taksitleri nasıl belirlenir, ödenmemesi durumunda ne olur ve TOKİ taksitlerinizi online olarak nasıl sorgulayabilirsiniz konularını anlatacağız.
TOKİ Başvuruları Nasıl Yapılır?
Başvuru yapabilmek için ilk olarak başvuruda bulunacak olan kişinin Türk vatandaşı olması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan konutun bulunduğu yerde en az 1 yıl süre ile ikamet edilmesi gerekmektedir. Daha önce Toplu Konut İdaresinden konut almamış olmalı ve konut kredisi kullanmamış olması gerekir. Başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.
Başvuru İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Kimlik Fotokopisi,
- Başvuru yapacak Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri için “Hak sahipliği belgesi”
- Başvuru yapacak Engelli vatandaşlar için %40 engelli olduğunu gösteren Sağlık heyeti raporu
- Başvuru yapacak Emekli vatandaşlar için Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan Emekli Kimlik Belgesi
Başvuruda bulunacak olan vatandaşların yukarıda belirlenen belgeleri ile başvuru yapabilirler. Başvuru sonucunda çekiliş yapılır ve daire almaya hak kazanan kişiler kalan işlemlerini tamamlarlar.
TOKİ Taksitleri Nasıl Belirlenir?
Konutlar için %10 peşinat ödenerek geri kalan kısmı ise 240 ay ( 20 yıl ) vadeli sabit taksit olarak ayarlanmaktadır. TOKİ Taksitlerini ödeme ayarlamasında 3 farklı yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden ilki ve en çok tercih edileni taksit miktarlarının memur maaş zamlarına endeksli olmasıdır. 2016 yılı ikici altı aylık orana göre enflasyon yüzde 3,56 çıktığı için 500 TL TOKİ Taksiti ödeyen bir vatandaş enflasyon oranıyla birlikte 48 Tl daha fazla ödeyecektir. İkinci yöntem de TEFE ve TÜFE oranlarına göre TOKİ Taksitlerine zam uygulanması yapılmaktadır. Üçüncü ve son yöntemde ise memur maaş zamları ve TEFE-TÜFE’ nin az olanı hangisi ise TOKİ Taksitlerine artış olarak yansıtılır.
TOKİ Taksitleri Ödenmezse Ne Olur?
TOKİ Taksitleri için iki ve üzerinde ödeme yapılmadığı durumda konut sahibine 2 adet ihtarname gönderilir. 30 günlük süre tanınır 30 günün dolması halinde yasal süreç başlatılır.
TOKİ Taksitleri Sorgulaması Nasıl Yapılır?
TOKİ Taksitleri sorgulama işlemi yapan vatandaşlar yapmış oldukları taksit ödemeleri ile güncel borç bakiyelerini bu sayede öğrenebilirler. Sorgulama işlemi sonucunda elde edilen belgenin resmi hiç bir geçerliliği olmamakla birlikte sadece bilgilendirme amaçlıdır. TOKİ Taksitleri sorgulaması sayesinde ödenen ve ödenmeyen taksitler online olarak zahmetsiz bir şekilde görüntülenmektedir. Bu işlemi yapmak için çok fazla bir bilgisayar bilgisine ihtiyacınız yoktur. Yazımızın bu bölümünde online olarak TOKİ Taksitleri nasıl sorgulanır anlatacağız. Bu hizmeti kullanarak sorgulama yapmak için satışı gerçekleştirilen konutlar Türkiye Halk Bankası ve Ziraat Bankası aracılığı ile yapılmış olmalıdır. Sitemiz üzerinden taksit sorgulaması yapmak isterseniz aşağıda vermiş olduğumuz linki kullanabilirsiniz.
Bağlantıyı açmanız halinde karşınıza yukarıdaki sayfa açılacaktır. Açılan bu sayfada üst kısma T.C. kimlik numaranızı veya vergi numaranızı yazmanız ve verilen doğrulama kodunu yazmanız gerekmektedir. Daha sonra ise “SMS Şifre Gönder” butonuna tıklamalısınız. Sonuç olarak konutu almış olduğunuz banka sisteminde kayıtlı olan cep telefonu numaranıza şifre gönderilecektir. Bu şifreyi kullanarak TOKİ Taksitleri sorgulama işleminizi yapabilirsiniz.