Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Vukatlı Nüfus Kayıt Örneği Nedir? E Devlet’ten Nasıl Alınır?

Nüfus kayıt örneği belgeleri genelde iş, vize başvurusu ya da eğitim gibi gerekçeler ile kurumlar tarafından vatandaşlardan talep edilen ve vatandaşların da bu talepler üzerine temin edip kurumlara ilettiği evraklardır. Bu belgeler hem Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün yetkilendirmiş olduğu merkezlerden hem de dijital ortamdan temin edilebilmektedir. Belgelerin oluşturulması için bir kurumun talebi şart değildir, vatandaşlar kendi istekleri kapsamında da adrese dayalı nüfus kayıt örneği belgelerini oluşturabilir ve inceleyebilirler. Dijital ortamlarda oluşturulan nüfus kayıt örneklerini bir takvim günü içerisinde sadece bir defa oluşturmak mümkündür. Vatandaşlar belgelerini oluşturup kaydetmeden önce bu bilginin farkında olmalı ve bunun bilinciyle işlemlerini gerçekleştirmelidir.

Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Nedir?

Nüfus kayıt örneği, vatandaşa ait bilgilere ek olarak anne, baba, kardeş, eş ve çocukların yani kısaca ilgili vatandaşa ve aile bireylerine ait doğum tarihi, doğum yeri, evlilik ve boşanma gibi vukuat bilgilerinin yer aldığı, açık adres bilgilerinin bulunduğu, evlilik sonrası oluşan soyadı değişiklikleri hakkındaki detayların yazılı olduğu bir evraktır. Yabancı uyruklu ya da çifte vatandaş olanların ise diğer vatandaşlık bilgileri de bu belge üzerinde yazılıdır. Vukuatlı nüfus kayıt örneği ile nüfus kayıt örneği arasındaki fark ise vukuatlı nüfus kaydının daha kapsamlı bilgiler içermesidir. Bu belgede, belgeyi oluşturan vatandaşın ve aile üyelerinin T.C. kimlik numaraları, ad ve soyadları, cinsiyetleri, anne ve baba adları, medeni hali, dini, tescil nedeni ve tarihi, ölüm ve evlenme gibi olayların detayları ve tarihleri yer almaktadır. Nüfus kayıt örneğinde ise evlenme ve ölüm gibi olaylara, yani vukuatlara ait detaylar yer almaz.

Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Nereden Alınır?

Nüfus kayıt örneklerini il ve ilçe nüfus müdürlüklerinden almak mümkündür. Aynı şekilde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün gerçekleştirmiş olduğu dijital entegrasyon sayesinde vatandaşlar e-devlet sistemi üzerinden kendi belgelerini kolaylıkla oluşturabilirler. E-devlet sistemi üzerinden oluşturulan belge ile nüfus müdürlükleri aracılığıyla oluşturulan belge arasında herhangi bir fark bulunmaz. İkisinin de geçerlilik statüsü aynıdır, kurumlar iki farklı yerden de temin edilebilen belgeleri kabul etmekle yükümlüdür.

Nüfus Kayıt Örneği Muhtarlıktan Alınır mı?

Günümüzde muhtarlıklar aracılığıyla nüfus kayıt örneğine ilişkin belgelerin oluşturulması söz konusu değildir. Vatandaşların muhtarlık yerine nüfus müdürlüklerine gitmeleri ya da e-devlet sistemini kullanmaları gerekir.

E-Devlet Nüfus Kayıt Örneği Nasıl Alınır?

Nüfus kayıt örneği sorgulama işlemlerini Turkiye.gov.tr adresinden hizmetlerini sürdüren e-devlet sistemi aracılığıyla gerçekleştirmek mümkündür. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün e-devlet üzerinden sunduğu bu hizmet ile nüfus kayıt örneği alma işlemlerinizi kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

  • İşleme başlamak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp sistemin ilgili sayfasını açın.

  • E-devlet sistemine giriş yapıp nüfus kayıt örneği almak için ilk olarak karşınıza gelen sayfadaki “kimliğimi şimdi doğrula” yazısının yer aldığı mavi renkli butona tıklamanız gerekir.

  • Sisteme giriş yapmak için bu aşamada uygun boşluklara önce T.C. kimlik numaranızı, sonra e-devlet şifrenizi girmeniz ve “sisteme giriş yap” butonuna tıklamanız gerekir.
  • Eğer e-devlet parolanızı henüz temin etmediyseniz mesai günleri ile saatleri içerisinde evinize en yakın PTT ofisine gidip görevli personele kimlik kartınızı göstererek içerisinde parolanızın yazılı olduğu e-devlet zarfınızı satın alabilirsiniz.
  • Şifrenizi unutmanız halinde ise giriş sayfasındaki “şifremi unuttum” butonuna tıklayıp şifre yenileme işlemlerine başlayabilirsiniz. Bu işlemleri gerçekleştirmek için sistemin sizden talep ettiği kimlik bilgilerinizi doğru bir şekilde girmeniz, yakın bir akrabanıza ait T.C. kimlik numarasını sisteme yazmanız ve cep telefonu numaranıza gönderilen onay kodunu girmeniz gerekir. Eğer e-devlet sisteminde tanımlı bir cep telefonu numaranız bulunmuyorsa bu yöntemle şifre yenileme işlemini gerçekleştirmeniz mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla tekrar bir PTT ofisine giderek yeniden e-devlet şifrenizin yazılı olduğu bir başka zarf almanız gerekir.
  • Diğer taraftan e-devlet parolası dışındaki yöntemlerle de sisteme giriş yapıp nüfus kayıt örneğinizi oluşturmanız mümkündür. Giriş sayfasındaki üst bölümde yer alan opsiyonlar arasından internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı, e-imza ya da mobil imza seçeneklerinden size uygun olanı seçip ilgili aşamaları geçerek sisteme giriş sağlayabilirsiniz.

  • Bu aşamada ise karşınıza bir bilgilendirme ekranı çıkacaktır. Bu ekranda bir takvim günü içerisinde en fazla bir belge oluşturabileceğiniz, oluşturduğunuz bu belgenin istediğiniz kadar kopyasını edinebileceğiniz gibi bilgiler ve diğer detaylar yer alır. Bu bilgilendirme metnini okuyup kabul ettiğinizi belirten alanı işaretleyin.
  • Daha sonra alt bölümde yer alan “devam et” butonuna tıklayın.

  • Eğer sistemde bir yoğunluk söz konusu ise yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan uyarı ile karşılaşırsınız. Yoğunluğa bağlı olarak bir süre bekledikten sonra diğer aşamaya geçeceksiniz. Bu aşamada e-devlet sayfasını kapatmayın ve işlem sıranızın gelmesini bekleyin.

  • Bu bölümde hakkında nüfus kayıt örneği oluşturmak istediğiniz kişi ya da kişileri seçmeniz gerekir. Sorgulamaya esas bilgiler alanından kişi veya kişileri seçip sayfayı aşağıya kaydırın.

  • Nüfus kayıt örneği hakkındaki sorgulama formu bölümünde ise gerekli seçimleri yapmanız gerekir.
  • İlk olarak “nüfus kayıt örneği tipi” başlığına gelin ve buradan kişi nüfus kayıt örneği, aile nüfus kayıt örneği ya da nüfus aile kayıt örneği seçeneklerinden size uygun olanı seçin.
  • “Eski eş listele” bölümünde ise oluşturacağınız nüfus kayıt örneğinde eski eşinize ait bilgilerin yer almasını isteyip istemediğinizi seçmeniz gerekir. Bu sebeple “evet” ya da “hayır” yanıtlarından birini işaretleyebilirsiniz.
  • Eğer nüfus kayıt örneğinizi tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği olarak oluşturmak isterseniz “vukuatlı belge (olayları göster)” başlığına gelin ve “evet” seçeneğini işaretleyin. Eğer vukuatlı nüfus kayıt örneği oluşturmak istemiyorsanız “hayır” seçeneğini işaretleyip normal bir nüfus kayıt örneği oluşturabilirsiniz.
  • Son olarak “belgenin neden verileceği” başlığına gelin. Burada kuruma ibraz, kurum talebi ve kişi talebi seçenekleri karşınıza çıkacaktır. Bu seçeneklerden size uygun olanı işaretleyin ve en alt bölümdeki “sorgula” butonuna tıklayarak işlemlerinizi tamamlayın.
  • “Sorgula” butonuna tıkladıktan sonra karşınıza gelen nüfus kayıt örneğinizi yazdırmak ya da kaydetmek istiyorsanız ilk olarak “dosyayı indir” butonuna tıklayın. Bu butona tıklayınca kayıt örneği bilgisayarınıza ya da mobil cihazınıza inmiş olacak ve sonrasında belgeyi düzgün bir şekilde yazdırma imkanına sahip olacaksınız.

E-devlet sisteminden nüfus kayıt örneği belgesi oluşturmak için TIKLAYINIZ

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.