Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Yargıtay Dosya Sorgulama İşlemi – İnceleme Ne Kadar Sürer? Aşamaları Neler?

AYargıtay Başkanlığı tarafından incelenen dosyalara ilişkin son durumu öğrenmek isteyen vatandaşlar, sorgulama işlemlerini gerçekleştirerek dava dosyaları hakkındaki güncel durumu takip edebilirler. Dava ile ilgili bilgilere bakarak davanın hangi aşamada olduğunu ve tüm diğer detayları son derece kolay bir şekilde öğrenebilirler. Yargıtaya giden dosyaları sorgulamak, davaya hakim olmak ve gelişmelerden haberdar olmak için son derece önemlidir.

Yargıtay Dosya Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Sorgulama işlemlerini hem Yargıtay sitesinden dört farklı yolla, hem de e-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

1. Yerel mahkeme bilgileri ile Yargıtay dosya sorgulaması nasıl yapılır?

Yargıtay dosya sırası öğrenmek ve dosyaya ait diğer bilgileri sorgulamak için yerel mahkeme bilgileri ile internet üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu yöntemde dosyanın yerel mahkemesindeki mahkeme esas ya da karar numarası ve savcılık esas numarası bilgilerinden en az birini kullanarak sorgulama yapmak mümkündür.

  • Sorgulamaya başlamak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.

  • Yerel mahkeme bilgileri ile dosya sorgusuna başlamak için ilk olarak il adı ve mahkeme türünü seçip “mahkeme sorgula” yazısına tıklayın.
  • Daha sonra mahkeme, mahkeme esas numarası, mahkeme karar numarası ve savcılık esas numarası bilgilerini yazıp en altta yer alan “sorgula” butonuna tıklayarak işlemi tamamlayabilirsiniz.

Yerel mahkeme bilgileri ile Yargıtaydaki dosyayı sorgulamak için TIKLAYINIZ

2. Yargıtay ilk derece bilgileri ile dosya sorgulaması nasıl yapılır?

Yargıtay dosya sırasına ve diğer detaylara ilişkin bilgileri öğrenmek için ilk derece bilgileri ile de internet üzerinden sorgulama gerçekleştirebilirsiniz.

  • İşleme başlamak için bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.

  • Karşınıza çıkan ekranda sorgu tipi bölümünden taraf ya da vekil seçeneklerinden birini işaretleyin.
  • Daha sonra alt satıra geçerek Yargıtay dairesi, esas numarası, karar numarası, kimlik türü, T.C. kimlik numarası ve cüzdan seri numarası bilgilerini yazarak “sorgula” butonuna tıklayıp işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Yargıtay ilk derece bilgileri ile dosya sorgusu gerçekleştirmek için TIKLAYINIZ

3. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bilgileri ile dosya sorgulaması nasıl yapılır?

  • İşlemi gerçekleştirmek için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp ilgili sayfayı açın.

  • İlk olarak sorgu tipi bölümünden taraf ya da vekil seçeneklerinden birini işaretleyin.
  • Alt satıra inerek tebliğname numarasını yazın ve kimlik türünü seçtikten sonra T.C. kimlik numarası ve cüzdan seri numarasını yazarak “sorgula” butonuna tıklayın.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bilgilerini kullanarak sorgulama yapmak için TIKLAYINIZ

4. Yargıtay daire bilgileri ile dosya sorgulaması nasıl yapılır?

  • Sorgulama işlemine başlamak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp sorgulama sayfasını açın.

  • Sorgu tipini işaretledikten sonra Yargıtay dairesini seçin ve esas numarası, karar numarası ve kimlik türü bilgilerini girip T.C. kimlik numaranız ile kimliğinizdeki cüzdan seri numarasını yazarak “sorgula” butonuna tıklayın.

Yargıtay dosya bilgileri ile sorgulama yapmak için TIKLAYINIZ

5. E-devlet sisteminden dava dosyası nasıl sorgulanır?

Yargıtay tarafından e-devlet sistemi üzerinden sağlanan dava dosya sorgulama hizmeti sayesinde Yargıtay dosya sorgulama temyiz durumunu ve davaya ilişkin bütün detayları öğrenebilirsiniz.

  • E-devlet sistemi üzerinden sorgulama gerçekleştirmek için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.

  • Sisteme giriş yapmak için sayfada gördüğünüz mavi renkli buton içerisindeki “kimliğimi şimdi doğrula” yazısına tıklayın.

  • Giriş ekranındaki ilgili boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet şifresini girdikten sonra “sisteme giriş yap” butonuna tıklayın.
  • Eğer henüz bir e-devlet şifresi temin etmediyseniz mesai günleri ve saatleri içerisinde bulunduğunuz konuma yakın bir bölgedeki herhangi bir PTT ofisine gidip yetkili personele kimlik kartınızı göstererek içinde e-devlet parolanızın yazılı bulunduğu zarfı satın alabilirsiniz.
  • Şifrenizi unutmanız durumunda ise giriş sayfasında yer alan “şifremi unuttum” yazısına tıklayıp sistem tarafından sizden güvenlik amaçlı istenen kimlik bilgilerinizi ve bir yakın akrabanıza ait T.C. kimlik numaranızı yazıp cep telefonunuza gönderilen kısa mesajdaki onay kodunu sisteme girerek yeni bir şifre oluşturabilirsiniz. Eğer sistemde kayıtlı bir cep telefonu numaranız yoksa yeniden herhangi bir PTT ofisine giderek bir e-devlet şifresi almanız gerekecektir.
  • Giriş sayfasındaki üst menüde bulunan diğer seçeneklerle de e-devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. İnternet bankacılığı, mobil imza, elektronik imza ya da T.C. kimlik kartı seçeneklerinden sizin için uygun olan herhangi birini seçip gerekli aşamaları takip ederek sisteme giriş yapabilirsiniz.

  • E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Yargıtay tarafından sağlanan dava dosya sorgulama işleminin sonucu karşınıza çıkacaktır.
  • Eğer tarafınıza ait herhangi bir Yargıtay dosyası bulunmuyorsa yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan uyarı ile karşılaşırsınız.
  • Öte yandan tarafınıza ait dosya ya da dosyalar mevcut ise bu dosyalara ilişkin bütün detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

E-devlet sistemi üzerinden dava dosyası sorgulamak için TIKLAYINIZ

Yargıtay Dosya İnceleme Aşamaları Nelerdir?

Yargıtayda dosyaların bulunduğu aşamalar bazı kavramlarla ifade edilir. Bu kavramlar davanın hangi aşamada yer aldığını belirtir.

Kayıt Aşamasındaki Yargıtay Dosya Ne Demek?

Dosyanın ilgili Yargıtay dairesinde kayıt aşamasında olduğunu belirtir.

Yargıtay Dosya Ön İnceleme Ne Demek?

Dosyanın ön inceleme aşamasında olduğunu gösterir.

Yargıtay Dosya Arşivde Ne Demek?

Dosyanın incelenmek üzere tetkik hekimine gönderilmeyi beklediğini belirten aşamadır.

Yargıtay Dosya İncelemede Ne Demek?

Genel olarak ilgili dosyanın tetkik hakim tarafından incelenmesi, müzakere, karar sonucunun verilmesi, karar bilgileri ile ilamının dosyaya kaydının gerçekleştirilmesi ya da posta biriminde dosyanın kapatılmayı beklemesi aşamalarından birinin söz konusu olduğunu gösterir.

Yargıtay CBS Gönderildi Ne Demek?

Bu aşamada ise hukuk dairesinde kapatılan dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı birimine gönderildiği anlatılır.

Yargıtay Dosya Postalandı Ne Demek?

Dosyaların hukuk dairelerinde kapatıldığını ve yerel mahkemesine gönderildiğini gösterir.

Yargıtay Dosya Durumu Açık Ne Demek?

İdare mahkemesinde bulunan dava dosyasıyla alakalı yapılan sorgulamada, kişinin hakkındaki idari davanın devam ediyor olduğunu gösteren aşamadır.

Yargıtay Dosya İnceleme Ne Kadar Sürer?

Ülke nüfusunun her geçen gün artması ve hukuk kadrolarının yetersiz kalması sebebiyle dosya inceleme işlemleri genelde uzun sürer. İnceleme işlemleri süreci ile ilgili net bir tarih vermek mümkün olmasa da dosyayı inceleyen birimdeki yoğunluğa göre sürenin farklılık göstereceği söylenebilir. Dosyalar geçmiş yılların verilerine göre Cumhuriyet Başsavcılığında ortalama 473 gün, Ceza Dairelerinde 399 gün, Ceza Genel Kurulunda 170 gün, Hukuk Dairelerinde 176 gün, Hukuk Genel Kurulunda ise 56 gün bekleyebilir.

Yargıtayda Onanan Dosya Ne Zaman Gelir?

Bu durum da tamamen birimin yoğunluğuna göre değişiklik gösterir. Dolayısıyla en doğru bilgiye ulaşmak için yukarıda anlatılan yöntemlerle sorgulama işlemini gerçekleştirip dosyanın hangi aşamada olduğunu öğrenmek daha doğru olacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.