YGS PUAN HESAPLAMA
Yükseköğretim sınavına geçiş olan kısaca YGS olarak kullanmakta olduğumuz bu sınav, Türkiye’de üniversiteye geçişin ilk adımı olarak sayılmaktadır. Bu kapsamda milyonlarca öğrenci 2010 yılından itibaren, bir yükseköğretime yerleşmek için bu sınava girmek zorundadırlar. Lisans yerleştirme sınavı olan LYS’ ye bireylerin girebilmesi için ilk olarak YGS’ye girmeleri gerekmekte ve bu sınavdan belirli bir puan almaları gerekmektedir. Bu sınav sonrasında dileyen öğrenci bir yüksek öğretime yerleşmek için tercih yapabilirken, dilerse bir sonraki aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) girip, üniversite tercihlerinde bulunabilmektedirler.
YGS Puanı Nedir?
Adından da anlaşıldığı gibi, Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmiş olan bireylerin alacak, sınavdan almış oldukları puandır. YGS puan hesaplama işleminizi ise yazımızın sonundaki sizlere vermiş olduğumuz bilgiler kapsamında rahatlıkla yapabilirsiniz.
[ygsPuanHesaplamaAraci]
YGS sınavından belirli bir puan ile birlikte, LYS’ye girmeye hak kazanmaktasınızdır. Peki, YGS en az kaç puan almanız şartı ile LYS’ye girebilmeye hak kazanmaktasınız? YGS puan hesaplama işlemi ile bu sorunun yanıtına ulaşabilirsiniz. YGS, Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere toplamda 4 ana bölümden oluşmaktadır. Bireylerin bu aşamada bu bölümlerden ez az belirli bir sayıda doğru yapmaları gerekmektedir. Her bölümde toplam 40 soru bulunmaktadır ve sınav toplamında 160 tane soru bulunmaktadır. Bu sorular için bireylere 160 dakika süre tanınmaktadır. Bireylerin Lisans Yerleştirme Sınavına girebilmeleri için puan hesaplama sistemlerinin birinden 180 puan almaları yeterli olacaktır.
Sınavda YGS 1, YGS 2, YGS 3, YGS 4, YGS 5 ve YGS 6 puan türündeki YGS ham puanlarınız hesaplanacak ve YGS puan hesaplama işleminiz tamamlanmış olacaktır.
Bu durum içerisinde YGS puan hesaplama işleminiz ise şöyle olacaktır;
YGS-1’de;
Türkçe’nin ağırlıgı yüzde 20, Temel Matematik’in ağırlıgı yüzde 40, Sosyal’in ağırlıgı yüzde 10, Fen’in ağırlıgı yüzde 30;
YGS-2’de;
Türkçe’nin ağırlıgı yüzde 20, Temel Matematik’in ağırlıgı yüzde 30, Sosyal’in ağırlıgı yüzde 10, Fen’in ağırlıgı yüzde 40;
YGS-3’de;
Türkçe’nin ağırlıgı yüzde 40, Temel Matematik’in ağırlıgı yüzde 20, Sosyal’in ağırlıgı yüzde 30, Fen’in ağırlıgı yüzde 10;
YGS-4’te;
Türkçe’nin ağırlıgı yüzde 30, Temel Matematik’in ağırlıgı yüzde 20, Sosyal’in ağırlıgı yüzde 40, Fen’in ağırlıgı yüzde 10,
YGS-5’de;
Türkçe’nin ağırlıgı yüzde 37, Temel Matematik’in ağırlıgı yüzde 33, Sosyal’in ağırlıgı yüzde 20, Fen’in ağırlıgı yüzde 10,
YGS-6’da;
Türkçe’nin ağırlıgı yüzde 33, Temel Matematik’in ağırlıgı yüzde 37, Sosyal’in ağırlıgı yüzde 10, Fen’in ağırlıgı yüzde 20 olarak belirlenmiştir.
Yazımızda sizlere vermiş olduğumuz bu bilgilere ek olarak YGS puan hesaplama işleminize okul puanınız dahil edilmemektedir. Okul puanınız YGS puan hesaplama işleminizde son aşama olmaktadır.
YGS puan hesaplama türüne göre 3 baraj puanı bulunmaktadır. Bunlar;
TABAN PUAN-1=140 puan;
YGS’de 140 puanı alan adaylar sınavsız geçişle girilmekte olan 2 yıllık MYO’lar dışındaki 2 yıllık Ön Lisans programları ve açık öğretim programlarını seçebilmektedirler. Bunlara ek olarak YGS puan hesaplama ile, liselerin resim, müzik, spor vs alanlarından mezun adaylarda kendi alanlarıyla ilgili yetenek sınavlarına girme şansları da olacaktır.
TABAN PUAN-2=180 puan :
YGS puan hesaplama ile, YGS’de 180 ve üstü puan alan bireyler LYS’den istediklerine girme hakkına sahiptir.
TABAN PUAN-3=180 puan :
YGS puan hesaplama ile, LYS puanı ile öğrenci alan 4, 5 ve 6 yıllık lisans programlarını ve (eski sistemde EA-1, SAY-1 ve SAY-1), YGS puanlarıyla öğrenci alan lisans programlarını seçme durumlarına sahip olmaktadırlar.