Sorgulamalar artık tek çatı altında!

ZARAR HESAPLAMA

Bu yazımızda sizlere zarar hesaplama işleminizi nasıl yapabileceğiniz hakkında ayrıntılı bilgiler vereceğiz. Yazımızın devamında sizlere verecek olduğumuz bu bilgiler yardımı ile birlikte zarar hesapla işleminiz hakkında detayli bilgi sahibi olabilirsiniz. İlk olarak zarar, belirli bir faaliyet dönemi sonunda, dönem içi giderlerinin dönem içi gelirlerinden fazla olması durumudur diyebiliriz. Zarar kısaca, sermayede veya kârdaki azalmayı göstermektedir.

Zarar Hesaplama İşlemini Nasıl Yapabiliriz?

Zarar hesaplama işleminizi kolay bir şekilde gerçekleştirmek için yazımızın devamında bulunan ve sizler için paylaşmış olduğumuz zarar hesaplama aracını kullanmanız gerekmektedir. Hesaplama aracı üzerinde sizden istenilen bilgileri doğru ve eksiksiz bir biçimde girmeniz ile birlikte hesaplama sonucunuza ulaşabilirsiniz.

Hesaplama aracına ek olarak zararı hesaplama işleminizi yazımızdaki bilgilerle de yapabilirsiniz. Sorgulama kapsamı içerisinde zarar oranı, zarar oranı yüzdesi değerlerine de ihtiyacınız olacaktır.

[zararHesaplamaAraci]

Bu değerler hakkında bilgi verecek olursak, ilk olarak, zarar oranını tanımlayalım. Zarar oranı, bir ürün veya servisin satışından elde edilen gelir tutarı ile maliyet tutarı arasındaki farkın mutlak değerinin, maliyet tutarına oranıdır diyebiliriz.

Bir diğer değer olan zarar oranı yüzdesi hesaplama işlemine göre, maliyet tutarından gelir tutarının çıkarılmasıyla elde edilen brüt zarar tutarının maliyet tutarına bölünmesi ile bir sonuç bulacaksınız. Bulmuş olduğunuz bu sonucu ise, 100 ile çarpmanız gerekmektedir. Sonrasında ise zarar oranı yüzdesine ulaşabilirsiniz.

Zararı hesaplama işlemini aynı zamanda excel üzerinden de kolaylıkla yapabilirsiniz. Excel sistemi üzerinden yapacak olduğunuz hesaplama işleminde, bazı formülleri kullanmanız gerekmektedir. Excelde yapacak olduğunuz işlemler ile birlikte, harcamalarınızı ve tasarruflarınızı tablo üzerinde görme seçeneğiniz olamaktadır ve buna ek olarak yaptığınız kar veya zararı da kolaylıkla görmektesiniz. Zarar hesaplama işleminizi “Eğer formülü” olarak adlandırılan özel bir formülle rahatlıkla yapabilirsiniz.

Bu durumda zararı hesaplama formülü şöyledir;

=EĞER(B2>C2;”ZARAR”;”KAR”)

Yazımızda sizlere vermiş olduğumuz bu bilgiler yardımı ile zarar hesaplama işleminizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Dilerseniz internet uygulamaları ile birlikte hesaplama işleminizi yapabilirsiniz. Buna ek olarak yazımızda sizlere vermiş olduğumuz bilgiler ve “Eğer Formülü” ile birliktede hesaplama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.