Sorgulamalar artık tek çatı altında!

E-Devlet 4A Emekli Ödeme Bilgileri

4/a yani eski adıyla SSK bir veya birden fazla işveren hesabına hizmet sözleşmesiyle bağlı olarak çalışan primleri işveren tarafından ödenen vatandaşların kayıtlı oldukları sosyal güvenlik koludur. Kanunda yapılan düzenleme sonrasında SSK olarak adlandırılan kurum Sosyal Güvenlik Kurumuna devredildikten sonra 4/a olarak adlandırılmış ve bu kuruma kayıtlı olan vatandaşlar ise SSK lı yerine 4/a lı olarak tabir edilmeye başlanmıştır. Sosyal Güvenlik Kurumu 16 Mayıs 2006 tarihinde SSK Bağ-kur ve Emekli Sandığının bir çatı altında toplanmasıyla kurulmuştur. Kurum Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlıdır. Kuruma kayıtlı olan vatandaşlar bir çok sosyal güvenceye de sahiptirler. Bu sosyal güvencelerin neler olduğundan kısaca bahsedelim.

4A’ lıların Sahip Olduğu Haklar Nelerdir?

İşçi statüsünde çalışan her vatandaşın işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna işçi işe başlamadan bir gün öncesinde bildirilmesi zorunludur. İşçilerin kayıtlı olduğu sosyal güvenlik koluna 4/a eski adıyla SSK diyoruz. 4/a lı vatandaşların sahip olduğu sosyal güvencelerden bazıları şunlardır;

  • Aynı iş yerinde 1 yıl ve üzerinde çalışan işçiler işten ayrılmaları veya çıkarılmaları halinde kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir.
  • Evlenen kadın işçiler evlendikleri tarihten itibaren 1 yıl içerisinde evlilik sebebiyle işten ayrılırsa kıdem tazminatı alma hakkına sahiplerdir.
  • aynı iş yerinde en az 1 yıl çalışmış olmak koşuluyla yıllık izin hakkına sahiptirler.
  • İşçinin çalışma koşullarından kaynaklanan iş ve meslek hastalıklarına karşı korumaya sahiptirler.
  • Kadın çalışanlar doğumdan önce sekiz hafta ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta doğum izni kullanma hakkına sahiplerdir. Talep edilmesi halinde doğumdan sonra 6 ay ücretsiz izin kullanabilirler.
  • yine kadın çalışanlar doğum yaptıktan sonra 3 çocuk için her çocuğa 2 yıl olmak üzere toplam 6 yıl doğum borçlanması yapabilirler bu sayede erken emekli olma hakkına sahiplerdir.
  • Erkek işçiler için ise yine doğum borçlanmasına benzer şekilde erken emekli olmasını amaçlayan askerlik borçlanmasından faydalanma hakkına sahiplerdir
  • Tüm bu hakların yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışan her vatandaş prim borcu bulunmaması sigortasını tamamlamış olması ve belirli yaşı doldurmuş olması şartıyla emekli olma hakkına sahiptir.

4/A Emekli Olma Şartları Nelerdir?

Erkek Çalışanlar İçin;

  • Erkek çalışanlar için 60 yaşını tamamlamış ve 61 yaşından gün almış olunması gerekmektedir.
  • 60 yaşını tamamlamış olması ve en az 7000 gün prim ödemiş olması
  • 60 yaşını tamamlamış olması 25 yıldan beri sigortasının olması ve en az 4500 gün prim ödemiş olması
  • Reformdan sonra sigortalı olacak erkek çalışanlar için emeklilik yaşı 2036 yılına kadar 60, 2036 yılından sonra ise artacak ve 2044 yılında 65 olacaktır.

Kadın Çalışanlar İçin; 

  • Kadın çalışanlar için 58 yaşını doldurmuş olması ve en az 7000 gün prim ödemiş olması
  • 58 yaşını doldurmuş olması, 25 yıldan beri sigortalı olması ve en az 4500 gün prim ödemiş olması
  • Reformdan sonra sigortalı olan kadın çalışanların emeklilik yaşı 2036 yılına kadar 58, 2036 yılından sonra ise kademeli artacak ve 2048 yılında 65 yaşa ulaşacaktır.

E-Devlet 4A Emekli Ödeme Bilgileri Sorgulama İşlemi

E Devlet 4a Emekli Ödeme Bilgileri sorgulaması e devlet üzerinden yapılmakta olan bir işlemdir. E Devlet 4a Emekli Ödeme Bilgileri sorgulama işlemi ile 4a güvencesiyle emekli olan vatandaşlar dönemsel maaş ve kesinti bilgilerini sorgulayabileceklerdir. E Devlet 4a Emekli maaşı hesaplama yapmak için öncelikle e devlet sistemine 11 haneli tc kimlik numaranız ve e devlet şifreniz ile giriş yapmanız gerekmektedir. E devlet şifrenizin bulunmaması halinde size en yakın PTT şubesine üzerinde T.C. Kimlik numarası bulunan kimlikleri ( evlilik cüzdanı, ehliyet, pasaport v.b.) ile başvuruda bulunup 2 TL işlem ücreti karşılığında e devlet şifresine sahip olabilirsiniz. Eğer e devlet şifreniz yoksa sisteme giriş yapmak için mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı veya internet bankacılığı üzerinden de giriş yapabilmeniz mümkündür. Biz bu yazımızda sizlere E Devlet 4a Emekli Ödeme Bilgileri sorgulamasının e devlet şifresi ile nasıl yapılacağını anlatacağız.  E Devlet 4a Emekli Ödeme Bilgileri sorgulaması işleminizi sitemiz üzerinden yapmak için aşağıda verilen bağlantıyı kullanabilirsiniz.

e-devlet 4a emekli ödemeleri

Yazının sonunda verilen bağlantıyı açmanız halinde karşınıza üstteki sayfa çıkacaktır. Açılan bu sayfadan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklamanız gerekmektedir.

Ekran Alıntısı

Daha sonra karşınıza yukarıda verilen görseldeki sayfa açılacaktır. Açılan bu sayfada ok ile gösterilen kısma 11 haneli T.C. Kimlik numaranızı ve e devlet şifrenizi yazınız. Sonra ise daire içine alınmış “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayınız böylelikle E Devlet 4a Emekli Ödeme Bilgileri sorgulamanızı yapmış olacaksınız.

E-Devlet 4A Emekli Ödeme Bilgileri İçin TIKLAYINIZ!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.