Sorgulamalar artık tek çatı altında!

E-Devlet Hizmet Dökümü

Sosyal Güvenlik Kurumu yani SGK 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilen 5502 sayılı kanunun kabul edilmesiyle SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığı kurumlarının aynı çatı altında toplanması sonucu oluşmuş ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olan bir kuruluştur. SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığının tek bir kurum olarak Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında toplanmasıyla birlikte SSK ya tabi olan vatandaşlar (bir işverene hizmet akdi ile bağlı olanlar) 4/a lı, Bağ-kura tabi olan vatandaşlar (kendi hesaplarına çalışan primlerini kendi ödeyen) 4/b li ve Emekli Sandığına tabi olan vatandaşlar (geçici, mevsimlik veya part time çalışanlar) ise 4/c li olarak tabir edilmeye başlanmıştır. Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olan vatandaşlar birçok yasal korumadan da faydalanmaktadırlar. Sosyal Güvenlik konusunun çok büyük önem taşıdığı çalışma hayatında vatandaşların iş ve meslek risklerine, hastalıklarına karşı korunmaları, yaşlılık, hastalık ve iş göremezlik gibi durumlarla karşı karşıya kalmaları halinde sosyal güvenceye sahip olan vatandaşlar koruma altındadır. Örneğin yaşlılık veya iş göremezlik halindeki bir vatandaş emeklilik hakkı ile bir başkasının maddi desteğine ihtiyaç duymadan çalıştığı dönemde ödenen primleri sayesinde emekli aylığı alabilecektir veya sağlık sorunları yaşaması halinde ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanması mümkündür. İşte sosyal güvenlik kavramı bunlar ve bunlar gibi durumlar sebebiyle çalışma hayatında son derece önemli bir unsurdur. Bu yazımızda sizlere E-Devlet Hizmet Dökümü nedir, E Devlet Hizmet sorgulama nasıl yapılır konularını anlatacağız.

E-Devlet Hizmet Dökümü Nedir?

Emeklilik çalışma hayatındaki her vatandaş için çok büyük bir öneme sahiptir. Çalışan ruhen ve bedenen yorgun olan her insan bir gün emekli olup rahat günler geçirme hayali kurar. Bu hayalleri somut hale getirmenin ilk adımı da emeklilik günümüzü hesaplamaktır. İşte E Devlet Hizmet Dökümü belgesi bu adım için başlangıç noktasıdır. Hizmet Dökümü sigortalılık döneminin tüm bilgilerinin bir belge üzerinde görüntülenmesidir. E Devlet Hizmet dökümü sayesinde vatandaşlar emekli olabilecekleri günü hesaplayabilmekte, sigortalarının başlangıç tarihinden itibaren yatırmış oldukları primleri sigortalarındaki kesintileri ve bunun gibi bilgileri kolayca öğrenebilirler.

 E-Devlet Hizmet Dökümü Nasıl Sorgulanır?

Öncelikle E Devlet Hizmet Dökümü hizmetinden yararlanacak olan Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıtlı vatandaşların neye göre sınıflandırılmış olduklarına bakalım. 4/a ifadesinin ne olduğuna bakacak olursak; 4/a bir veya birden fazla işveren hesabına hizmet sözleşmesine bağlı olarak çalışan kişilerin kayıtlı olduğu sosyal güvenlik koludur. 4/a daha öncelerde SSK olarak tabir edilmekteydi ancak kanunla gelen düzenleme sonucunda SSK Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlanmış ve SSK lılar ise 4/a olarak tabir edilmeye başlanmıştır.Bağ-kur yani 4/b kendi hesabına çalışan vatandaşların kayıtlı olduğu, kendi prim borçlarını kendilerinin yatırdığı sosyal güvenlik koludur. Bağ-kur kanunla gelen düzenleme ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı bulunan Sosyal Güvenlik Kurumuna devredilmiştir. Sonrasında ise Bağ-kurlu vatandaşlar 4/b li olarak anılmaya başlamıştır. 4/c ise Emekli Sandığının Sosyal Güvenlik Kurumuna devredilmesiyle birlikte Emekli Sandığına tabi olan vatandaşlar 4/c li olarak tabir edilmeye başlanmıştır. 4/c li kimdir sorusuna cevap verecek olursak; 4/c li Memurlar, Sözleşmeli Personel, Geçici Personel, part time çalışanlar ve İşçilerin kayıtlı oldukları sosyal güvenlik koludur.

E Devlet Hizmet Dökümünüzü e devlet sistemi üzerinden görüntüleyebilirsiniz. E Devlet Hizmet Dökümü belgesi 4/a, 4/b ve 4/c için e devlet üzerinden farklı online hizmetler olarak görüntülenmektedir. E Devlet Hizmet Dökümü belgenizi görüntülemek için ilk olarak e devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. Sisteme giriş yapmak için ise 11 haneli T.C. kimlik numaranıza ve e devlet şifrenize ihtiyacınız vardır. E devlet şifrenizin bulunmaması halinde size en yakın PTT şubesine üzerinde T.C. Kimlik numarası bulunan kimlik ( evlilik cüzdanı, ehliyet, pasaport v.b.) ile başvuruda bulunup 2 TL işlem ücreti karşılığında e devlet şifresine sahip olabilirsiniz. Eğer e devlet şifreniz yoksa sisteme giriş yapmak için mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı veya internet bankacılığı üzerinden de giriş yapabilmeniz mümkündür. Biz bu yazımızda sizlere E Devlet Hizmet Dökümü sorgulamasının e devlet şifresi ile nasıl yapılacağını anlattık. E Devlet Hizmet Dökümü sorgulaması işleminizi sitemiz üzerinden yapmak için aşağıda verilen bağlantıları kullanabilirsiniz.

4A E-Devlet Hizmet Dökümü Sorgulamak İçin  TIKLAYINIZ!

4B E-Devlet Hizmet Dökümü Sorgulamak İçin TIKLAYINIZ!

4C E-Devlet Hizmet Dökümü Sorgulamak İçin TIKLAYINIZ!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.