Adres Sorgulama Nasıl Yapılır? İsimden ve TC’den Adres Sorgulanır mı?
aTürkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan her Türk vatandaşının, devlet kayıtlarında yer alan bir adresi bulunur. Vatandaşların yerleşim yerlerinin tespit edilmesini sağlayan adres kayıtları, devletin ilgili birimlerinin sistemlerinde saklanır. Günümüzde adres kayıtlarını sorgulamak için e-devlet hizmetleri ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan online sorgulama hizmetlerinden faydalanmak mümkündür. Bu hizmetler sayesinde talep edilen bilgileri eksiksiz ve doğru olarak sisteme giren vatandaşlar, adres bilgileriyle ilgili sorgulama işlemlerini yasal yollarla ve güvenli şekilde gerçekleştirebilirler.
İsimle ya da T.C. Kimlik No ile Adres Sorgulamak Mümkün müdür?
Emniyet güçleri ve devletin yetkilendirdiği kişi ile kurumlar dışındaki vatandaşların T.C. kimlik numarasından ya da isimden adres sorgulama yetkisi yoktur. Yasal olarak adres sorgulama işleminin yapılabilmesi için e-devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve e-devlet parolası ile giriş yapılması gerekir. Bir vatandaşın kaybolması, ondan uzun süre haber alınamaması gibi güvenlikle alakalı konularda kişinin yakınları emniyet birimlerine başvuru yaparak adres tespiti sağlayabilirler.
Diğer taraftan numaradan adres sorgulama işlemi de yasal olarak mümkün değildir. Özellikle ev telefonlarının adres bilgileri, telekomünikasyon şirketlerinde ve devletin yetkili birimlerinde yer alır fakat bu bilgilere özel izin olmadan erişmek yasal değildir. Mobil hat müşterisi olan her vatandaşın adres bilgisi de GSM firmalarında yer alır ama aynı şekilde bu bilgilere de izinsiz erişmek ve sorgulama yapmak yasal değildir.
E Devlet Adres Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
MERNİS adres sorgulama işlemlerinizi Turkiye.gov.tr adresinden faaliyet gösteren e-devlet sistemi aracılığıyla yapabilirsiniz. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile e-devlet iş birliğinde hazırlanan “yerleşim yeri ve diğer adres bilgileri sorgulama” hizmeti ile adres bilgilerinizi öğrenebilirsiniz.
- Sorgulama işlemine başlamak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp e-devlet sisteminden hizmetin yer aldığı sayfayı açın.
- Yerleşim yeri ve diğer adres bilgileri sorgulama hizmetini açabilmek için sisteme giriş yapmanız gerekir. Bunun için karşınıza gelen ekrandaki “kimliğimi şimdi doğrula” yazısına tıklayın.
- Giriş sayfasındaki ilgili boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet parolanızı yazın. Daha sonra sağ alt bölümde yer alan “sisteme giriş yap” yazısına tıklayın.
- Eğer henüz bir e-devlet parolasına sahip değilseniz size yakın konumdaki PTT merkezlerinden birine gidip yetkili personele üzerinde T.C. kimlik numaranızın yer aldığı kimlik kartını göstererek içinde şifrenizin yazılı olduğu zarfı satın alabilirsiniz. Sizin adınıza başkası şifre zarfını alacaksa noter onaylı vekaletname ve vekile ait kimlik belgesinin işlem esnasında kişinin yanında olması gerekir.
- Daha önce oluşturduğunuz e-devlet parolasını hatırlayamıyorsanız giriş sayfasında yer alan “şifremi unuttum” bağlantısına tıklayabilirsiniz. Bu bağlantıya tıkladıktan sonra sistem bazı kimlik bilgilerinizi talep edebilir. Bu bilgileri eksiksiz ve doğru şekilde ilgili alanlara girmenizin ardından son olarak yakın bir akrabanıza ait T.C. kimlik numarasını yazmanız ve sistemde kayıtlı olan cep telefonu numaranıza gönderilen kısa mesajdaki güvenlik kodunu girmeniz gerekir. Eğer e-devlet sistemine cep telefonu numaranızı tanımlamadıysanız bu şekilde şifre sıfırlama işlemini gerçekleştiremezsiniz. Dolayısıyla adres bilgilerinizi sorgulamak için yeniden bir PTT ofisine gidip içinde e-devlet parolanızın yazılı olduğu zarfı satın almanız gerekir.
- E-devlet parolası dışındaki yöntemlerle de sisteme giriş yapılabilir. Bunun için giriş ekranının üst bölümünde yer alan dört alternatiflerden birisini kullanabilirsiniz. İnternet bankacılığı, mobil imza, elektronik imza ya da T.C. kimlik kartı opsiyonlarından size uygun olanı seçerek sisteme giriş yapmanız mümkün.
- Sisteme giriş yapınca karşınıza bir bilgilendirme ekranı çıkar. Bu ekrandaki uyarıları okuduktan sonra alt tarafta bulunan “yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum” seçeneğine tıklayıp mavi renkli buton içerisinde yer alan “devam et” yazısına basın.
- Bu aşamada adres sorgulama için belgeyi kimin adına almak istediğinizi seçmeniz gerekir. Eğer kendi adınıza adres bilgilerinizin yer aldığı belgeyi görüntüleyecekseniz “kendisi” bölümüne, eşiniz ya da çocuklarınız için sorgulama yapacaksanız “eşi ve çocukları” bölümüne tıklayabilirsiniz. Seçimi yaptıktan sonra “devam et” butonuna tıklayın.
- Daha sonra belgenin neden verileceğini belirterek adres bilgilerinizin yer aldığı evrakı görüntüleyebilirsiniz.
- İkametgah belgesi olarak da bilinen bu evrakta adres tipi, adres türü, adres numarası ve açık adres bilgilerinizin tümüne ulaşabilirsiniz.
E-devlet üzerinden nüfus müdürlüğü adres sorgulama işlemi için TIKLAYINIZ!
DASK Adres Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Doğal Afet Sigortaları Kurumunun (DESK) resmi internet sitesi üzerindeki sorgulama hizmeti sayesinde adres kodunu bildiğiniz bir konutun ya da arazinin adresini kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
- DASK sitesi üzerinden adres bilgisi sorgulama işlemi için öncelikle bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.
- UAVT adres sorgulama için bağlantıya tıklayıp Doğal Afet Sigortaları Kurumunun internet sitesindeki sorgulama sayfasını açtıktan sonra birinci adımdaki “adres kodunu doğrula” seçeneğini işaretleyin.
- Bu seçeneği işaretleyince bölümün hemen altında “adres kodu” başlıklı bir form bulunur. İkinci adımda bu alana elinizdeki adres kodunu girin.
- Adres kodunu girdikten sonra sistem yerleşim yeri doğrulama işlemini yaparak il, ilçe, cadde, sokak ve kapı numarası dahil tüm adres bilgilerini karşınıza çıkarır.
DASK sitesinden adres koduyla sorgulama yapmak için TIKLAYINIZ!
Tapu Adres Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
E-devlet sistemi üzerinden tapusuna sahip olduğunuz arazi ve konutların adres bilgilerini öğrenebilirsiniz.
- İşleme başlamak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.
- Eğer sisteme giriş yapmadıysanız karşınıza gelen ekrandaki “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıklayın ve ilgili boşluklara T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi yazarak giriş yapın.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra otomatik olarak tapularınızın yer aldığı bir liste karşınıza gelir.
- Bu listeden hangi tapuyla ilgili adres sorgulama işlemi yapmak isterseniz o tapunun yer aldığı satırdaki “detaylar” bölümüne tıklamanız gerekir.
E-devlet üzerinden tapu adresini sorgulamak için TIKLAYINIZ!
Adres Kayıt Sistemi Sorgulaması Nasıl Yapılır?
- Adres kayıtlarının yer aldığı sistemde kaydınızın olup olmadığını kontrol etmek için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.
- Bu bağlantıya tıkladıktan sonra karşınıza gelen ekrandaki “sorgula” butonuna tıklayın.
- Bu butona tıkladıktan sonra karşınıza sorgulama sayfası gelir. Bu sayfadan il, ilçe, mahalle, cadde, sokak, dış kapı ve iç kapı seçimini yaptıktan sonra sorgulama işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Adres kayıt sisteminden adres kaydı sorgulamak için TIKLAYINIZ!
NVİ Dİğer Sorgulamalar: