Sorgulamalar artık tek çatı altında!

TC Vatandaşlık Başvurusu ve Vatandaşlık Sorgulama Nasıl Yapılır?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayıp, Türk vatandaşlarının faydalandığı haklardan yararlanmak isteyen kişiler, vatandaşlık başvurusu yaparak devletin Türk vatandaşlarına sunmuş olduğu hizmetlerden faydalanabilirler. Bu başvuruların gerçekleştirilmesi için belirli şartların yerine getirilmiş olması ve ilgili belgelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde devletin belirlediği birimlere teslim edilmesi gerekir.

Başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra ise; Türk vatandaşlığı için yaptıkları başvurunun hangi aşamada olduğunu öğrenmek isteyen vatandaş adayları, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün sağlamış olduğu hizmet aracılığıyla sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirler. İnternet üzerinden hızlı ve ücretsiz olarak takip edilebilen vatandaşlık başvuru durumunun sonuçlanmasının ardından başvuru yapanlar vatandaşlıklarını resmi olarak alabilirler.

Ayrıca vatandaşlık başvurusu yapan kişilerin bu başvuru sonuçlanana dek Türkiye’de yer alma hakkına sahip olmaları, yani yeterli süreye sahip bir ikamet tezkeresi ile başvuru yapmaları gerekir. Aksi durumda vatandaşlık başvurusu olumsuz sonuçlanabilir.

T.C. Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak için başvurular, yerleşim yerinin bulunduğu valilik binasına bizzat gidilerek yapılır. Kişi bizzat gidemiyor ise bu hakkın kullanılmasına ilişkin özel vekaletname ile başka birisini başvuru için gönderebilir. Posta yoluyla yapılan hiçbir vatandaşlık başvurusu kabul edilmez. Ergin olmayan ya da ayırt etme gücüne sahip olmayan vatandaş adaylarının başvuruları veli ya da vasileri aracılığıyla yapılır. Müracaat esnasında ve diğer işlemlerde yabancı kimlik numarası esas alınır. Başvuru tarihi olarak ise vatandaşlık başvurusunda bulunan kişinin form ve dilekçeyi müracaat makamına verdikten sonra evrak kaydının oluşturulduğu tarih esas alınır.

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlık Başvurusu Şartları Nelerdir?

  • İlgili kişi kendi ülkesinin kanununa göre, eğer vatansız ise 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’na göre ergin statüsünde olmalı ve ayırt etme gücüne sahip olmalıdır.
  • Başvuru yapacak olan kişi, başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde kesintisiz olarak beş yıl boyunca ikamet etmiş olmalıdır.
  • İlgili kişi Türkiye Cumhuriyeti’ne yerleşmeye karar verdiğini; Türkiye’de iş kurmak, taşınmaz mal edinmek, yatırım yapmak, iş veya ticaret merkezini Türkiye’ye taşımak, çalışma izni kapsamında Türkiye’deki bir iş yerinde çalışmak ve benzeri faaliyetler ile teyit etmelidir ya da bir Türk vatandaşı ile evlenmek, ailece müracaat etmek, geçmişte Türk vatandaşlığı almaya hak kazanmış anne, baba, kardeş veya çocuk sahibi olmak, eğitimini Türkiye’de tamamlamış olmak gibi özelliklerden birine sahip olmalıdır.
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına başvuracak kişinin genel sağlık açısından tehlike teşkil eden bir hastalığa sahip olmaması gerekir.
  • İlgili kişinin toplum içerisinde birlikte yaşamanın gerektirdiği sorumluluk bilinciyle hareket ederek iyi ahlak sahibi bir birey olduğunu göstermesi, davranışları ile etrafına güven vermesi, toplum tarafından hoş karşılanmayacak ve toplumun değerlerine aykırı olan kötü alışkanlıklara sahip olmaması gerekir.
  • Vatandaşlık başvurusunda bulunan kişinin olumlu bir yanıt alabilmesi için toplum tarafından anlaşılabilecek düzeyde Türkçe konuşabilmesi gerekir.
  • Söz konusu kişi Türkiye’de hem kendisinin hem de bakmakla yükümlü olduğu diğer bireylerin geçimini sağlayacak seviyede gelire ya da mesleğe sahip olması gerekir. Bu kişi milli güvenlik ve kamu düzeni açısından engel teşkil edecek bir hal bulundurmamalıdır.

Adres Kodu Sorgulama İşlemi: Adres No Sorgulama Nasıl Yapılır?

Vatandaşlık Başvurusunda İstenen Belgeler Nelerdir?

Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık başvurusu yapmak isteyen kişilerin ilgili kurumlara sunması gereken belgeler şu şekildedir:

  • Başvuru formu
  • İki tane 50×60 mm boyutlarında beyaz fonda, desensiz ve ICAO tarafından belirlenen, makinede okunabilen formatta biyometrik fotoğraf
  • Bireyin hangi devletin vatandaşı olduğunu ispatlar nitelikteki pasaport ya da benzeri bir belge, eğer ilgili kişi vatansız ise temininin mümkün olması durumunda bunu ispatlar nitelikte bir belge
  • Başvuru yapan kişinin kimlik bilgilerini ortaya koyan doğum belgesi ya da nüfus kayıt örneği gibi bir belge
  • Eğer bu kişi evli ise çocuklarının ve eşinin aile bağını ispatlar nitelikte nüfus kayıt örneği ya da benzeri bir belge
  • Medeni hal belgesi ve başvuruda bulunan kişi evli ise evlilik belgesi, boşanmış ise boşanma durumunu ispatlar nitelikte belge, dul ise eşin vefat ettiğine dair ölüm belgesi
  • Başvuru yapan kişinin genel sağlık açısından tehlike arz eden bir hastalığının olmadığına dair, usul ve esasları Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş bir sağlık raporu
  • Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde başvuru yapan kişinin ve bakmak yükümlü olduğu bireylerin geçimini sağladığına ilişkin gelirini ya da mesleğini ispatlayan çalışma izni, taahhütname, vergi levhası ya da benzeri nitelikte bir belge
  • Başvurunun yapıldığı tarihten geriye dönük beş yıl boyunca Türkiye’de kesintisiz olarak ikamet edildiğine dair ilk emniyet müdürlüklerinden alınacak yurda giriş ve çıkış tarihlerini ortaya koyan bir belge
  • Başvuru tarihinden sonrayı kapsayan, ileriye dönük vatandaşlık işlemlerinin sonuçlandırılmasına ilişkin yeterli süreye sahip ikamet tezkeresi
  • Herhangi bir suç yüzünden hakkında kesinleşmiş bir mahkeme kararı bulunuyorsa bu kararın onaylı bir örneği
  • Başvuru yapan kişinin doğum tarihinin gün ve ay bilgisi bulunmuyorsa doğum tarihinin tanımlanabilmesi için ülkenin yetkili makamlarından temin edilmiş bir belge, bu belge temin edilemez ise 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu kapsamında yer alan 39. madde gereği işlem yapılmasının kabul edildiğine dair imzalı bir beyan
  • Hizmet bedelinin Maliye veznesine ödendiğini gösterir nitelikteki bir makbuz

T.C. Vatandaşlık Başvurusu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Vatandaşlık başvurularına ilişkin sorgulama işlemleri İçişleri Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesi üzerinden ücretsiz olarak gerçekleştirilebilir. Vatandaşlık başvurum ne aşamada diye merak eden Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaş adayları bu site üzerinden, geçmişte gerçekleştirdikleri başvurunun şu anda hangi aşamada olduğunu takip edebilirler. İstisnai vatandaşlık sorgulama işlemi için de yapılan sorgulama işlemi aynıdır.

  • NVİ vatandaşlık sorgulama işlemine başlamak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.

  • Bağlantıya tıkladıktan sonra vatandaşlık sorgulama sayfası otomatik olarak karşınıza gelecektir. Burada ilgili alanların doğru bir şekilde doldurulması gerekir.
  • İlk boşluğa size verilen başvuru numarasını yazın, ikinci boşluğa ise gün, ay ve yıl olmak üzere doğum tarihinizi girin. Son olarak güvenlik doğrulamasını gerçekleştirip sol alt bölümde yer alan “sorgula” butonuna tıklayın.
  • Butona tıkladıktan sonra T.C. vatandaşlık sorgulama işleminizi noktalayabilir ve vatandaşlık hangi aşamada sorusunun yanıtını öğrenebilirsiniz.

Türk vatandaşlık sorgulama işlemi için TIKLAYINIZ

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.