Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Hangi Aile Hekimindeyim? Aile Hekimi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Aile hekimleri, kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi edici sağlık hizmetlerini sunan sağlık personelleridir. Genellikle sağlık ocaklarında hizmet veren aile hekimlerinin bakmakla yükümlü oldukları kişiler önceden belirlenmiştir. Başka bir ifade ile her bireyin bağlı olduğu bir aile hekimi bulunmaktadır. 2010 yılından itibaren yürürlükte olan aile hekimliği uygulaması vatandaşları “aile hekimim kim?” sorusuna cevap aramaya yöneltiyor. Vatandaşların hem online kanallar hem de telefon aracılığıyla bağlı oldukları aile hekimlerini öğrenmeleri mümkündür.

Hangi Aile Hekimindeyim?

Gelişen teknoloji ile beraber vatandaşların bağlı oldukları aile hekimini öğrenmeleri kolaylaştırılmıştır. Sağlık Bakanlığı, e-devlet ve e-nabız gibi sistemleri entegre bir şekilde vatandaşların hizmetine sunarak online kanallar aracılığıyla aile hekimi öğrenme işleminin gerçekleştirilmesini mümkün kılmıştır. Aynı zamanda ALO 182 müşteri hizmetleri ve müşterisi olunan operatörlerin SMS hizmetleri aracılığıyla da aile hekimi sorgulaması yapılabilir.

1. E-devlet aracılığıyla aile hekimi sorgulama

Günümüzde birçok online işlemin gerçekleştirilebildiği e-devlet sistemi aracılığıyla bağlı olunan aile hekimini öğrenmek de mümkündür. E-devlet aracılığıyla aile hekim bilgisi sorgulama sayfasına ulaşmak için Sağlık Bakanlığının ilgili e-devlet sayfasına erişmek gerekiyor.

  • E-devlet üzerinden bu sorgulamayı yapmak için öncelikle yazının devamında paylaşmış olduğumuz bağlantıya tıklayın.

  • İlgili sorgulama sayfasına giriş yapabilmek için ilk adımda “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıklayın. Bu aynı zamanda e-devlet sistemine giriş yapmayı sağlayan güvenlik aşamasını da kapsar.

  • E-devlet kapısı kimlik doğrulama sistemindeki gerekli bilgileri doğru bir şekilde doldurduktan sonra sisteme giriş yapabilirsiniz.
  • Giriş seçeneği olarak e-devlet şifresini seçmeniz durumunda T.C. kimlik numaranız ile birlikte e-devlet şifrenizi ilgili boşluklara doğru bir şekilde girerek sisteme giriş yapabilirsiniz. E-devlet şifresinin yanı sıra sisteme, internet bankacılığı, mobil imza, e-imza, T.C. kimlik kartı gibi seçenekler aracılığıyla da giriş yapmanız mümkün.

  • Sisteme giriş yaptıktan sonra yukarıda örneği gördüğünüz sayfa ile karşılaşacaksınız. Bu sayfa üzerinden bağlı olduğunuz aile hekiminin adı ve soyadının yanı sıra kurumun adı ve adresine de ulaşabilirsiniz.

Aile hekimi sorgulama işlemini e-devlet üzerinden yapmak için TIKLAYINIZ.

2. E-nabız aracılığıyla aile hekimi sorgulama

  • E-nabız sistemi aracılığıyla aile hekimi bilgilerinize ulaşmak için ilk olarak sisteme giriş yapmanız gerekir. Sol bölümde yer alan boşlukları T.C kimlik numaranızı ve e-nabız şifrenizi girdikten sonra “giriş” butonuna tıklayarak sisteme giriş yapabilirsiniz.
  • Şifrenizi hatırlamıyorsanız; sağ bölümde yer alan diğer giriş seçeneklerinden birini kullanabilirsiniz ya da “şifremi unuttum” sekmesine tıklayarak yeni bir şifre oluşturabilirsiniz.
  • Öte yandan henüz e-nabız sisteminde bir profil oluşturmadıysanız e-devlet üzerinden kayıt olun butonu aracılığıyla sisteme kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz.

  • Sisteme başarılı bir şekilde giriş yaptıktan sonra açılan sayfa üzerinden sistemde kayıtlı olan sağlık bilgilerinize erişim sağlayabilirsiniz.
  • Aile hekiminizin genel bilgilerine ulaşmak için; sayfanın sol tarafında kişisel bilgilerin yer aldığı bölümü hafif bir şekilde aşağıya doğru çekmelisiniz.

E-nabız aracılığıyla aile hekimini sorgulamak için TIKLAYINIZ.

3. SMS aracılığıyla aile hekimi sorgulama

Sağlık Bakanlığı tarafından vatandaşların hizmetine açılmış olan aile hekimini bul işlemi, online kanalların yanı sıra cep telefonu operatörlerinin kısa mesaj hizmeti ile de gerçekleştirilebilir. SMS yoluyla aile hekimi sorgulama işlemi için hattınızın bağlı olduğu operatöre göre farklı numaralara kısa mesaj göndermeniz gerekir.

TURKCELL Aile Hekimi Sorgulama

  • Mesaj metni: “AH T.C KİMLİK NUMARASI (AH 12312312312)”
  • SMS gönderilecek numara: “2200” veya “6998”

Türk Telekom Aile Hekimi Sorgulama

  • Mesaj metni: “AH T.C KİMLİK NUMARASI (AH 12312312312)”
  • SMS gönderilecek numara: “5151” veya “6998”

Vodafone Aile Hekimi Sorgulama

  • Mesaj metni: “HEKIM T.C KİMLİK NUMARASI (HEKIM 12312312312)”
  • SMS gönderilecek numara: “5115”

4. Telefon aracılığıyla aile hekimi sorgulama

Sağlık Bakanlığına bağlı ALO 182 hattını arayıp müşteri hizmetlerine bağlanarak aile hekiminiz hakkında bilgi edinebilirsiniz. ALO 182 sorgulama işlemi ücretlidir.

Aile Hekimi Nasıl Değiştirilir?

Vatandaşlar, aile hekimi uygulaması kapsamında ikamet ettikleri yere en yakın konumdaki sağlık ocağında hizmet veren bir aile hekimine otomatik olarak atanırlar. Ancak vatandaşların aile hekimlerinden memnun olmamaları ya da farklı sebepler dolayısıyla aile hekimlerini değiştirme hakları mevcuttur. Aile hekimi değişikliğinde işleyen sürecin prosedürü aşağıdaki gibidir:

  • Kayıtlı vatandaş sayısı 4.000’den fazla olan hekime geçiş yapılması mümkün değildir.
  • Aile hekimi değiştirmek için vatandaşların 3 ay boyunca aynı aile hekiminden tedavi hizmeti görmesi şartı mevcuttur. Son 3 ay içerisinde en fazla 1 defa geçiş işlemi yapılabilir.
  • Bazı hallerde değişiklik talepleri iptal edilebilir. Değişiklik gerçekleştikten sonra iptal işlemi yapılmaz.
  • Her ayın 5’i ile 21 arasında yapılan değişiklikler aynı günün gecesi 23:59’da gerçekleşir. Ayın 21’den sonraki ayın 5’ine kadar olan değişiklik talepleri ayın 5’inde gece 23:59’da tamamlanır.

1. E-nabız aracılığıyla aile hekimi değiştirme

  • E-nabız aracılığıyla aile hekiminizi değiştirmek için öncelikle güvenlik adımını geçmeniz gerekir. Sistem tarafından sunulan alternatif giriş yöntemlerinden birini kullanarak e-nabız ana sayfasına giriş yapabilirsiniz.

  • Sisteme kişisel bilgileriniz ile giriş yaptıktan sonra açılan sayfada aile hekiminizle alakalı bilgileri görüntüleyebilirsiniz. Yukarıdaki ekran görüntüsünde sarı kutucuğun içine alınan “aile hekimi değiştir” yazısına tıklayarak aile hekimi değiştirme işlemini başlatabilirsiniz.

  • Açılan sayfanın en üstünde tarafınıza; en altında ise aile hekiminize ve aile sağlığı merkezine ilişkin bilgiler yer alır.
  • Bu bilgilerin bulunduğu alanın en altından il ve ilçe seçimi yaptıktan sonra, karşınıza aile hekimini değiştirebileceğiniz bir liste çıkar.
  • Bu liste üzerinden aile hekimi değişikliği işlemini tamamlayabilirsiniz.

E-nabız üzerinden aile hekimi değiştirme işlemi için TIKLAYINIZ.

2. E-devlet aracılığıyla aile hekimi değiştirme

E-devlet üzerinden aile hekiminizi değiştirmek için öncelikle kimlik doğrulama adımlarını geçip sisteme giriş yapmanız gerekir. Sisteme başarılı bir şekilde giriş yapmanız durumunda e-nabız sistemine aktarılırsınız.

  • Aile hekimi değiştirme işlemini e-devlet üzerinden gerçekleştirmek için öncelikle aşağıda paylaşmış olduğumuz bağlantıya tıklayın.

  • Giriş bölümüne geçmek için açılan sayfadaki “kimliği şimdi doğrula” sekmesine tıklayın.

  • Sisteme giriş yapabilmek için uygun boşluklara T.C kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizi düzgün bir şekilde yazıp “sisteme giriş yap” sekmesine tıklayın. E-devlet şifresinin yanı sıra sisteme e-imza, mobil imza, internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı gibi yöntemlerle de giriş yapabilirsiniz.

  • Başarılı bir şekilde sisteme giriş yapmanızın ardından e-nabız sistemine aktarılmak için açılan sayfada “uygulamaya git” sekmesine tıklayın.

  • E-nabız sistemine aktarılmanızın ardından “e-nabız aile hekimliği değiştirme” işlemlerinde anlatıldığı gibi il ve ilçe seçimi yaptıktan sonra gelen listeden yeni aile hekiminizi seçebilirsiniz.

E-devlet üzerinden aile hekiminizi değiştirmek için TIKLAYINIZ!

Aile hekiminizden randevu almak istiyorsanız randevu işlemlerinin nasıl yapıldığını öğrenmek için: Aile Hekimi Randevu Alma İşlemleri Nereden ve Nasıl Yapılır?

Aile Hekimliği Tahlil Sonuçları Nasıl Öğrenilir?

Sağlık ocağında yaptırılan temel kan testlerinin sonuçları internet üzerinden öğrenilebilir. Online laboratuvar tahlil sonuçları ertesi gün online kanallar aracılığıyla vatandaşlara açıklanmaktadır. Aile hekimliği tahlil sonuçları 13:00’dan önce yapılmışsa ertesi gün sorgulama işlemi yapılabilir. Cuma günü yapılan tahlillerin sonuçlarına ise ancak pazartesi günü ulaşılabilir. İllere göre değişiklik gösteren bu uygulamada, sorgulama işlemi yapabilmek için aile hekimi tarafından verilen tüpün üzerinde yer alan kayıt numarasının mutlaka bilinmesi gerekir.

  • Sağlık ocağında yapılan tahliller İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tetkik sonuç sayfasından öğrenilebilir. Bunun için öncelikle yazının devamında paylaşmış olduğumuz bağlantıya tıklayın.

  • Açılan sayfa üzerinde tahlil sonuçlarına erişmek için T.C kimlik numarası ve kayıt numarasının doğru bir şekilde girilmesi gerekir. Talep edilen bilgileri doğru bir şekilde girdikten sonra sorgula butonuna tıklayarak tahlil sonuçlarınıza ulaşabilirsiniz.

Online tahlil sonuçlarına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.