Sorgulamalar artık tek çatı altında!

E-Devlet Askerlik Yeri ve Durumu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

E-devlet, devlet dairelerinde kapı kapı dolaşmanıza gerek kalmadan sayısız resmi işlemi internet üzerinden gerçekleştirmenize imkan tanıyan dijital bir platformdur. Örneğin eskiden askerlik yerini öğrenebilmek için yükümlülerin, ilan gününde askerlik şubesine gitmeleri ve burada dağıtılan zarflardan teslim olacakları birliği öğrenmeleri gerekiyordu. Ancak e-devlet sayesinde bu işlem artık internet üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor. Bununla birlikte e-devlet üzerinden askerlik yeri sorgulamasının yanı sıra yükümlüler, askerlik süreçleri ile alakalı çeşitli işlemleri dijital ortamda gerçekleştirebilirler. 

E-devlet Askerlik Durumu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

E-devlet üzerinden gerçekleştireceğiniz tüm işlemlerde olduğu gibi askerlik sorgulama işleminde de bir e-devlet şifresine ihtiyacınız var. E-devlet şifresinin nasıl temin edildiğinden yazının sonunda bahsettik. Henüz bir e-devlet şifreniz yoksa yazımızın son bölümünü inceleyebilirsiniz.

E-devlet askerlik sorgulama işlemi için e-devlet şifresiyle www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra izleyebileceğiniz iki yol bulunuyor. En kolay yol ana ekranda yer alan arama motoruna “askerlik sorgulama” yazmak ve çıkan ilgili ekrandan askerlik sorgulama işleminizi tamamlamaktır.

İzleyebileceğiniz diğer yol ise, yine ana sayfadaki “Kurumlar” sekmesinden “Milli Savunma Bakanlığı” başlığını bulmak ve buradan “Asal Sevk İşlemleri”ne gelmek ve “Asal Durum Belgesi Sorgulama” işlemine bakmaktır.

Milli Savunma Bakanlığı askerlik sorgulama menüsü, gerçekleştirebileceğiniz tüm işlemlerin bir listesini karşınıza çıkarır. Bu listeden askerlik durumunuzu sorgulayabileceğiniz gibi, yoklama işlemlerinizi başlatabilir, bedelli askerlik başvurusunda bulunabilir veya askerlik durumunuza dair, ilgili makama verilmek üzere askerlik belgesi çıktısı alabilirsiniz.

Askerlik sorgulama işlemiyle ilgili yanlış bilinen konulardan birine değinmekte fayda var. Askerlik sorgulama işlemi için e-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra, tarafınıza ait tüm nüfus bilgileri sistemde yer aldığı için “kütüğe göre askerlik sorgulama” ve benzeri farklı şekillerde askerlik sorgulama işlemi gerçekleştirilemez.

Buradan askerlik durumu sorgulama işleminizi gerçekleştirebilir, eğer askerliğinizi tamamladıysanız, iş başvurusu işlemlerinde “askerlik görevini tamamlamıştır” belgesini bu ekrandan alabilirsiniz. Askerlik durum belgesini direkt bu ekrandan yazdırmak yerine önce bilgisayarınıza indirmeniz ve sonra yazdırmanız gerekir.A

Askerlik durumunuzu sorgulamak için TIKLAYINIZ!

E-devlet Üzerinden Askerlik Muayene Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

E-devlet üzerinden yapılmasıyla ilgili yanlış bilgilerin yer aldığı konulardan biri askerlik muayene işlemidir. Milli Savunma Bakanlığı menüsünde yer alan işlemlerden muayene sorgulama ve benzeri bir işlem yapılmaz. Ancak, askerlik yoklama işlemleri bu menüden başlatılır. Eskiden askerlik şubesi ve askeri hastaneye giderek tamamlanabilen muayene işlemleri artık e-devlet üzerinden alınan bir belge ile aile hekimine giderek tamamlanabiliyor.

Yoklama işlemlerini başlatmak için “ASAL Yoklama İşlemleri” başlığından “ASAL Yoklama Başvurusu” yapmanız gerekir. Bu başvurunun ardından size sunulan belgelerin çıktısını alarak aile hekiminize giderek muayene işlemini tamamlayabilirsiniz.

Askerlik yoklama başvurusu yapmak için TIKLAYINIZ!

Bu belgeyi sorgulamak için değil ancak “doğrulamak” için yine aynı menüde yer alan “ASAL Yoklama Başvurusu Belge Doğrulama” ekranına gelip belgenin barkodunu girerek karşılaştırma yapabilirsiniz.

Yoklama başvurusu belge doğrulama işlemi için TIKLAYINIZ!

E-devlet Üzerinden Bedelli Askerlik Celp Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Yeni yasayla devreye giren bedelli askerlik işlemleri de e-devlet üzerinden yapılabiliyor. Eğer başvuru işlemlerinizi tamamladıysanız halihazırda celp dönemi sorgulama işlemini de nasıl yapacağınızı biliyorsunuz demektir ancak biz yine de kısaca üzerinden geçelim.

“ASAL Bedelli Askerlik İşlemleri” listesinde yer alan “ASAL Bedelli Sınıflandırma Sonuç Sorgulama” menüsünden celp döneminizi öğrenebilir ve hangi tarihte askerlik yapacağınızı sorgulayabilirsiniz.

Bedelli askerlik sınıflandırma sonucunuzu sorgulamak için TIKLAYINIZ!

E-devlet Üzerinden Askerlik Tecil Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Daha önceden bahsettiğimiz “Askerlik Durum Belgesi Sorgulama” ekranından gerçekleştirebileceğiniz işlemlerden biri de tecil durumunu sorgulamaktır. Eğer öğrenciyseniz herhangi bir işlem yapmadan kayıt olduğunuz fakülte tarafından tecille ilgili gerekli evraklar bağlı olduğunuz askerlik şubesine otomatik olarak gönderilir ve askerliğiniz tecil edilir. Geçerli bir mazerete sahip olarak askerliğinizi tecil ettirdiyseniz yine bu ekrandan askerlik tecil durumunuzu sorgulayabilir ve tecilinizin hangi tarihte sona ereceğini öğrenebilirsiniz.

E-devlet Üzerinden Askerlik Sülüs Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Yeni adı sevk belgesi olan sülüs sorgulama işlemi de e-devlet sistemindeki Milli Savunma Bakanlığı sayfasından gerçekleştirilebilecek işlemler arasındadır.

Tüm işlemlerini tamamlamış askerlik yükümlüleri işlem sonucunu yani sevkle ilgili tüm bilgileri “Er Sınıflandırma Sonucunu Sorgulama ve ASAL Sevk Başvurusu” ekranından gerçekleştirebilirler.

Sınıflandırma sonucunuzu sorgulamak, sülüs belgesini edinmek için TIKLAYINIZ!

Askerlik Çürük Raporu Sorgulaması E-devlet Üzerinden Yapılabilir mi?

Aslında “Askerlik Durumu Sorgulama” ekranı tüm bu farklı soruların tek başlık altında toplanmış hali gibidir. Askerlik durumunuzun ne olduğuna dair sonucu görebildiğiniz bu ekranda çürük raporu sorgulaması yapmanız da mümkün. Eğer heyet raporu doğrultusunda askerliğe elverişli olmadığınıza kanaat edilirse “çürük raporu” adı verilen rapor yazılır ve askerlikle ilişiğiniz kesilir. Böyle bir sonuçla karşılaşmanız halinde, nasıl ki askerlik görevini tamamlayan kişilerin “Askerlik Durumu Sorgulama” ekranında “askerlik görevini tamamlamıştır” bilgisi yer alıyorsa, rapor alan kişilerin durum ekranında da “askerlikle ilişiği yoktur” bilgisi yer alır. Teknik olarak bu da çürük raporu sorgulaması işlemine denk düşmektedir.

Çürük raporu sorgulama işlemi için TIKLAYINIZ!

E-devlet Üzerinden Askerlik Para Cezası Sorgulama İşlemi Yapılabiliyor mu?

Eğer yoklama işlemlerinizi yaptırmadıysanız, bakaya kaldıysanız bu işlemleri yaptırmadığınız her gün için size para cezası uygulanır. Bu para cezası kendinizin teslim olması veya yakalanmanıza göre, ayrıca kaçak göründüğünüz süreye bağlı olarak 296 TL’den 17.829 TL’ye kadar değişebilmektedir. Geçmiş yıllarda bu borç e-devlet üzerinden sorgulanabiliyordu ancak şu anda bu işlemi gerçekleştirebileceğiniz bir ekran sistemde bulunmuyor. Bedelli askerlik başvurularına olan talebin beklenenden fazla olması ve bedelli askerlik yapan yükümlülerin mevcut borçlarının silinmesi bu ekranın sistemden kaldırılmasına sebep olmuş olabilir.

E-devlet Şifresi Nasıl Alınır?

E-devlet şifresini, herhangi bir PTT şubesine giderek 2 TL karşılığında alabilirsiniz. E-devlet şifresini alabilmek için ihtiyacınız olan tek şey üzerinde T.C. kimlik numaranızın yazılı olduğu nüfus cüzdanı veya kimlik kartıdır. Başkasının adına e-devlet şifresi almak istiyorsanız, e-devlet şifresi almak için noter onaylı bir vekaletname ile PTT şubelerine gitmeniz gerekir.

Rastgele rakamlardan oluşan 5 haneli e-devlet şifresiyle sisteme giriş yaptıktan sonra otomatik olarak şifre değiştirme ekranına yönlendirilirsiniz. Bu ekrandan yeni bir şifre belirledikten sonra eski numerik şifreniz iptal olur. Eğer belirlediğiniz yeni şifreyi unutursanız veya kaybederseniz yeni bir şifre almak için önünüzde iki yol bulunuyor.

E-devlet sistemindeki e-posta ve cep telefonu numaranızı doğruladıysanız “Şifremi unuttum” diyerek cep telefonunuza gelen kod ile yeni bir şifre belirleyebilirsiniz. Ancak iletişim bilgilerinizi doğrulamadıysanız PTT şubesine giderek yeni bir şifre almaktan başka çareniz yok. Şifre unutma, kaybetme, çaldırmaya bağlı tekrar şifre alımlarında e-devlet şifresi ücreti 4 TL’dir.

Daha detaylı bilgi için e-Devlet şifresi nasıl temin edilir ve e-Devlet sistemine nasıl giriş yapılır konularında hazırladığımız içerikleri inceleyebilirsiniz. 

E-Devlet Şifresi Nasıl Alınır, Yenilenir, Değiştirilir? Şifremi Unuttum!

E-Devlet Kapısına Giriş – E-Devlet Girişi Nasıl Yapılır?

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.