Sorgulamalar artık tek çatı altında!

BAĞ-KUR Analık Ödemesi Nasıl Alınır?

Ülkemizde eğitim fırsatlarının artması ile birlikte artık kadınlar ev hanımı zorunlu tercihlerinden tamamen kurtuldular. Artık her alanda erkeklerin iş hayatında yer aldığı gibi, kadınlarda eğitimlerini tamamlayarak istihdam alanında yer alıyorlar. Kadınların iş hayatında daha fazla yer alması sonucunda kadın çalışanlar da her geçen gün artmaktadır. Kadınların istedikleri alanlarda çalışması sonucunda ekonomiye de aynı şekilde katkıda bulunmaktadırlar. Kadınların iş hayatında yer almasıyla birlikte devletin de kadın çalışanların hayatını kolaylaştırıcı çeşitli imkanlar sunmuştur. Bu imkanlardan biri de BAĞ-KUR analık ödemesidir. Devletin böyle bir imkan sunmasın sonucunda ilk akla gelen soru ise BAĞ-KUR analık ödemesi nasıl alınır olmaktadır. Analık ödemesi halk dilinde analık parası olarak bilinmektedir. Ülkemizde belirlenen 5510 sayılı Kanun gereğince sigortalı olarak çalışan kadınların doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplamda 16 hafta doğum izni gibi bir hakları bulunur. Eğer çalışan bir kadının birden fazla çocuğu dünyaya gelmişse doğumdan sonra ona verilen 10 hafta gibi bir süre hakkına sahiptir. Bu durumda çoklu hamileliklerde çalışan kadınların 18 haftaya kadar doğum izinleri olur. Bu izinler sonucunda ise sigortalı olarak çalışan kadınlara devlet analık ödeme gibi maddi yardımda bulunur ama ilk olarak BAĞ-KUR analık ödemesi nasıl alınır gibi bir sorunun cevabını biliyor olmanız gerekir.

BAĞ-KUR Analık Ödemesini Nasıl Alabilirim?

Analık ödemesi kapsamında yer alan kişiler 4/A SSK sosyal güvencesine bağlı olarak çalışan, 4/B BAĞ-KUR sosyal güvencesine bağlı olarak çalışan bireyler, Ceza İnfaz Kurumları ile Tutuk evlerinde çalışan hükümlü ya da tutuklular, Sosyal Güvenlik Sözleşmesinin olmadığı ülkelerde işverenler tarafından yurt dışındaki iş yerlerinde çalıştırılan Türk işçileri gibidir. Bu grupta yer alan sigortalı olarak çalışan kadınların BAĞ-KUR analık ödemesi nasıl alınır konusuyla ilgili her bilgiye sahip olmaları gerekir. BAĞ-KUR analık ödemesi hakkından yararlanmak isteyen kadınların, hamilelik durumunun 32. Haftasında, yani doğuma 8 hafta kalınca devlet hastanelerinden ya da özel hastanelerden sağlık raporu almanız gerekmektedir. Bu raporun alınıp, kuruma teslim edilmesi durumunda analık ödemesi hakkından yararlanabilirsiniz. Sağlık raporunun içeriğinde tarih, doktor tarafından kadın çalışanların hamilelik durumunun normal ya da çoğul olup, olmaması ile doğuma ne kadar kaldığını belirten bir sürenin bulunması gerekir. BAĞ-KUR analık ödemesi bilgileri arasında bu durum açıkça belirtilmektedir. Sigortalı olarak kadın çalışanların doğum yapmasından sonra doktor tarafından doğum yapan kadına en az 8 hafta gibi bir süre analık nedeni ile iş göremezlik raporunun verilmesi gerekir. BAĞ-KUR sosyal güvencesine bağlı olarak çalışan kadınların doğum yapması nedeniyle çalışamadığı toplamda 16 hafta için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan gerekli şartların sağlanması durumunda analık ödemesi hakkından yararlanabilirler. İkiz ya da üçüz olan doğumlarda ise 112 gün olan bu süre toplamda 126 gün olarak belirlenmiştir. Kadın çalışanlara verilen bu imkan ile analık sigortası kapsamında yer alan sigortalı kadınlara hem emzirme ödeneği hem de geçici olarak iş göremezlik ödemesi yapılmaktadır.

BAĞ-KUR’lu Kadın Doğum Parası Alabilir Mi?

BAĞ-KUR analık ödemesi şartlarını sosyal devlet yasalarca belirlemiştir. Sağlık raporunda yer alan süreler için çalışan kadınların iş yeri, size ödeme yapmaz fakat bu dönemde belirlenen ücretinizin 2/3’ünü Sosyal Güvenlik Kurumu size doğum parası ya da analık geçici iş göremezlik ödeneği adıyla maddi bir yardımda bulunur. BAĞ-KUR analık ödemesi konusunda belirlenen her yasa maddesinin incelenmesi ve ona göre hareket edilmesi gerekmektedir. Analık ödemesi adı verilen süreç içerisinde görev aldığınız iş yeri, kendi isteği ile sizin izinli sayıldığınız süre boyunca maaşınızı ödemeye devam edebilir ancak izin süresinin sona ermesi durumunda ise Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aldığınız doğum parasını ödemesini isteyecektir. Bu ücretin ödenmesini istemeyen iş yerleri de bulunmaktadır. BAĞ-KUR sosyal güvencesine bağlı olarak çalışan kadınların hamilelik durumunun 32. haftasında izne ayrılma imkanı bulunur ve aynı zamanda bu süreç içerisinde doktor tarafından verilmesi gereken doğum izin belgesiyle izne ayrılabilir. Kadın çalışanlara verilecek olan sağlık raporunun hamilelik haftası ve aynı zamanda tahmin edilen doğum zamanı tarihi yer alır. Eğer BAĞ-KUR sosyal güvencesine bağlı olarak çalışan kadınlar doğum tarihinden üç hafta öncesine kadar çalışmak istiyorsa ve doktor bu durumda herhangi bir sakınca görmüyorsa, hamileliğin 32. haftasındayken alınan rapor doğum öncesi çalışabilir raporu olması gerekmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.