Bağ-Kur Emeklilik
Bağ-Kur statüsü ile sigortaya sahip olan kişileri Bağ-Kur emeklilik ile ilgili olan konular ilgilerini çekmektedir. Kadınlar ve erkekler hangi yaşta ya da ne zaman emekli olabilecekleri sahip oldukları tüm haklarla ilgili olarak birçok soru kafalarında bulunmaktadır.
Prim borçları sebebi ile emekli olamayan Bağ-Kurlu kişiler için yapılandırma yapılarak borçlarını kolayca ödeyip hemen ödeme fırsatı sunulmuştur. İsteyen bağ-kurlu kişilere düşük faizli olarak kredi imkanı verilecektir. Yıl Yıllarını, yaşlarını ve primlerinde gerekli olan şartlarını tamamlamalarına rağmen Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçları sebebiyle emekli olamamış olan kişiler, yapılandırma yasası ile bu imkanlara sahip olabiliyor. Bu kişilerin 1 Eylül 2016 tarihinden 31 Ekim tarihine kadar kuruma başvuru yaparak borçlarını yapılandırma imkanına sahip olabileceklerdir.
4B Bağ-Kur, kendi hesabı ve kendi adına bağımsız olarak çalışan sanatkar, esnaf, tüccar, serbest meslek erbabı ve sanayici olarak kendi iş yerinde olup burada çalışanların güvenceleridir. BAĞ-KUR emeklilik hesaplamaları bazı yerlerde SSK ile benzerlik gösterebilmektedir. Örnek olarak Bağ-Kurda SSK’da olduğu gibi yıllarca çalışıp emeklilik yaşında ve prim günü şartlarında değişiklik olmuştur. Bağ-Kura yapılan girişlerle beraber kimin ne zaman emekli olacağı farklılık göstermektedir. Kendi adına ve kendi hesabına bağımsız olarak çalışan kişiler ve köy, mahalle muhtarlarına bağlanan yaşlılık aylığının, hangi kanun hükümlerinin geçerlilik göstereceği ilk kez sigortalı olunan tarihe göre farklılıklar gösterebilmektedir.
Bağ-Kur emeklilik sorgulama hakkı için artık 5510 sayılı kanunun yürürlüğe girmesi ile beraber 4B Bağ-Kur olarak yeni ismini almıştır. Yazımızın sonunda verilen linke tıklayarak ”Ne Zaman Emekli Olabilirim?” sorunuzun yanıtını kolaylıkla bulabilirsiniz. Bağ-Kur emeklilik hesaplamaları aynı gün Bağ-Kur’a giriş yapılmamışsa farklılıklar göstermektedir. Çünkü Bağ-Kur’da emeklilik hesaplamaları, Bağ-Kur’a giriş tarihi göz önünde bulundurularak yapılmaktadır.
Bağ-Kur Emeklilik Yaşları
Bağ-Kurlu erkekler normal zamanlar içerisinde en az 25 yıl yani 9000 günü tamamlayarak emeklilik hakkına sahip oluyorlar. Kadınların bu emekli olma hakkı ise 20 yıl yani 7200 günü tamamlayarak emekli olabilmektedirler.
Kadınlar 20 yıldan az bir zamanda, erkekler de 25 yıldan az zamanda fakat çok fazla miktarda primlerini ödemişler ise belli bir yaşı da aşmışlar ise kısmi aylıkla da emekli olabilme hakkına sahip olurlar. Kısmi aylığın anlamı ise, kadınlarda 20 yıldan az, erkeklerde ise 25 yıldan daha eksik olup, her bir yıl adına %1 oranında daha az emekli aylığı almak anlamında kullanılan bir ifadedir.
30 Nisan 2008 tarihinde ve bu tarihten önce tescil olmuş kişiler veya Bağ-Kura giren sigortalı kişiler için 15 yılla kısmi olarak emeklilik fırsatı bulunmaktadır. Fakat Bağ-Kurda prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi yerine tam yıl zorunluluğu geçerli olduğu için 15 yıllık bir zaman 5400 günle eş değer olarak kabul edilmektedir. Bu sebepten dolayı 30 Nisan 2008 tarihinde ya da bu tarihten önce sigorta girişi yapmış olan bağ-kurlu kişiler 5400 gün yani 15 tam yıl ile emekliliklerine kavuşabileceklerdir.
Belirlenen tüm bu şartlar normal Bağ-Kurlu vatandaşlarla beraber isteğe bağlı BAĞ-KUR sigortalıları ve Tarım Bağ-Kurluları için de geçerli olan bir durumdur. 1999 tarihinde 4447 sayılı kanunla bağ-kurdan yararlanan sigortalı kişiler için de emeklilik şartı değişmiştir. Sigorta girişleri 8 Eylül 1999 tarihinde ve sonrasında olan BAĞ-KUR sigortalıları için, kadınlarda ise 60 yaşını erkeklerde ise 62 yaşını dolduran kişilerin ve en az 15 yıl sigorta primlerini ödeyen kişilere emekli aylığı bağlanmaktadır. Sigorta girişleri 1 Ekim 1999 yılından öncesinde olmuş olan BAĞ-KUR sigortalı kişileri için kademeli geçiş süreci belirlenmiştir. Bu duruma göre 1 Ekim 1999 tarihinden itibaren 15 yıl olmak şartı ile prim ödeme süresi ile beraber kadınlarda 50 yaşını doldurmuş, erkeklerde ise 55 yaşını doldurmuş olan BAĞ-KUR sigortalısı kişiler emekli olabilmektedir. 1 Ekim 1999 tarihinden itibaren belirtilen bu şartları tamamen doldurmamış olan kişiler ise 15 yıl sigortalı olmakla beraber belirli bir yaşı doldurdukları zaman kısmi emekli olabilme hakkına sahip olmaktadırlar. Emekli olabilmeniz için doldurmanız gereken yaşı aşağıdaki tablodan öğrenebilirsiniz.