Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Bağ-Kur Emeklilik Hesaplama

Emeklilik, tanımsal olarak baktığımız zaman kişilerin yasalar çerçevesinde belirlenmiş olan uzun süreler boyunca çalışmasını gerektiren ve çalışılan bu sürenin geçmesi ile birlikte bu kişinin iş hayatından elini ayağını çekmesi şeklinde ifade edilebilir. Emekli olma hayalleri kuran ve emekli olmayı başarmış olan kişilere aynı zamanda tekaüt adı da verilmektedir. Emekli onlar kişilerin, geçmiş dönemlerinde yapmış oldukları hizmetlerden dolayı artık çalışmalarına gerek kalmaz. Bunun yerine düzenli bir şekilde sigortaya ödemiş oldukları prim ve gün sayısına bağlı olarak belirlenecek bir tutarda gelir almaya hak kazanırlar. Bu bir yana kanunda yer alan zorunluluğu doldurmamış bazı kişilerin işlerini bıraktıkları zamanlarda da emekli şeklinde seslenildiğini de gündelik hayatta görmemiz mümkündür. Biz de bu yazımızda Bağ-Kur emeklilik hesaplama işlemlerini anlatacağız.

Bağ-Kurdan Kimler Emekli Olabilir?

Bağ-Kur emeklilik hesaplama işlemlerinden önce kimlerin bu kapsamda emekli olabileceklerine bakalım. Bağ-Kurdan emekli olabilecek kişiler kanunda yer alan bilgilere göre, mahalle, köy muhtarı ve bununla birlikte hizmet akdine bağlı olmadan kendi adına ya da hesabına çalışabilen bağımsız çalışan kişilerden; kendi iş yerine sahip olan avukat, mimar, noter, doktor, bakkal, tüccar, kırtasiyeci, manav, kasap, konfeksiyoncu, kuyumcu ve bunun gibi serbest meslek kazancı ya da ticari kazanç sebebi ile basit ya da gerçek usulde gelir vergisi olan kişiler, gelir vergisinden muaf olmasına rağmen sanatkâr ve esnaf siciline kayıtlı olan kişiler, anonim bir şirketin yönetim kuruluna üye olan kişilerin ortakları, sermayesi paylara bölünmüş olan komandit şirketlerde yer alan komandite ortaklar, kolektif ya da limited şirketler gibi diğer şirketler ile birlikte gemi ticareti için birleşmiş olan donatma iştiraklerinin var olan tüm ortakları ile birlikte son olarak da tarımsal bir faaliyette yer alan yani çiftçi olan kişiler 4/b kapsamında yani eski adı ile Bağ-Kur kapsamında emekli olabilirler. Bağ-Kur emeklilik hesaplaması yapmak isteyen kişilerin mutlaka Bağ-Kurdan emekli olmaları gerekmektedir.

Bağ-Kur Emeklilik Şartları

Bağ-Kur emeklilik hesaplama işlemleri ile ilgili dikkat edilmesi gereken birtakım hesaplamalar yer almaktadır. Burada devreye Bağ-Kur emeklilik şartları girmektedir. Bağ-Kur’a bağlı olarak çalışan 4/B emeklileri Bağ-Kur emeklilik hesaplama işlemlerini yapabilmektedir. Fakat burada hem kadınlar hem de erkekler için farklı düzenlemeler olduğunu ve bunun ile birlikte dikkat edilmesi gereken şeyler olduğunu da belirtelim.

Bağ-Kurdan emekli olacak erkeklerin 01.10.1999 tarihinden itibaren 23 yılı aşkın süre sigortalı olması halinde ve primlerinin de 9000 güne ulaşması durumunda yaş şartı aranmadan emekli olabileceklerini belirtelim. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir başka nokta yer alıyor. 01.10.1999 tarihinden sonra 23 yıl sigortalı süresini dolduran ve erkek olan çalışanlar esasında emekli olma yaşını beklemek zorunda değil. Bu şartları sağlayan erkeklerin 55 yaşına geldikleri zaman 15 yıllık sigorta süresini doldurması halinde 5400 gün üzerinden kısmi emekli olma şansına erişeceklerini de belirtelim.

Bağ-Kurdan emekli olacak kadınların ise 01.10.1999 tarihinden itibaren 19 yılı aşkın bir süre dilimi boyunca sigortalı bir şekilde çalışmış olması ve primlerinin de 9000 güne ulaşmış olması halinde yaş şartı aranmadan emekli olma şansını elde edeceklerini belirtelim. Bu şartı sağlamayan kişilerin ise 5400 gün prim üzerinden emekli olabilmesi için 55 yaşına dek 15 yıllık sigortalık sürelerini doldurmaları gerekiyor. Emekli olmak isteyen kadınların uyması gereken şartlar işte böyle.

Burada yer alan bilgiler doğrultusunda Bağ-Kur emeklilik hesaplama işlemlerini yapmak daha kolay olacaktır.

Bağ-Kur Emekli Aylığı Nasıl Hesaplanır?

Bağ-Kur emeklilik hesaplama işlemleri ile ilgili yapmanız gereken en doğru şey turkiye.gov.tr adresine yani E-Devlet sistemine gitmektir. Bu sistem üzerinden 4B Emekli Aylığı Hesaplama işlemlerini gerçekleştirmeniz mümkündür. Üstelik bu site devlete ait bir site olduğu için de mümkün olan en doğru verileri de göz önüne koyacaktır. Bu işlemi yapabilmek için öncelikle aşağıda yer alan linke tıklamanız gerekiyor.

Yazımızın sonunda yer alan linke tıkladıktan sonra E-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekecektir. Açılan sayfa üzerinden “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna basmanız gerekiyor. Ardından siteye girebilmek ve Bağ-Kur emeklilik hesaplama işlemlerini yapabilmek için E-devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza, TC Kimlik kartı ve internet bankacılığı yollarından birini kullanmanız gerekiyor. E-Devlet şifresine sahip değilseniz en yakın PTT merkez şubesine kimlik kartınız ile birlikte gitmeli ve yeni bir E-Devlet şifresi edinmelisiniz. Ardından bu şifre ile bir defaya mahsus olmak üzere giriş yapmalı ve kendinize yeni bir E-Devlet şifresi belirlemelisiniz. Bu ya da diğer yolları kullanarak sisteme giriş yaptığınız taktirde “4B Emekli Aylık Hesaplama” işlemleri ile karşı karşıya gelirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken birtakım şeyler yer almaktadır.

Bağ-Kur emeklilik hesaplama işlemleri yapılırken, aylığınızın Bağ-Kur sistemi üzerinde hali hazırda kayıtlı olan hizmetinize göre sanki bugün bir talepte bulunmuşsunuz gibi hesaplanacaktır. Elbette ortaya çıkacak sonuç da yaklaşık bir değer olacaktır. Gerçek aylık talep olması halinde hizmetlerin ve kayıtların incelenmesinin ardından hesap edilebilecektir. Bu nedenle bu site üzerinden yapılacak olan Bağ-Kur emeklilik hesaplama işlemleri resmi bir evrak olarak kullanılamayacaktır. Hizmet bilgilerini kurallara uygun bir şekilde girmediğiniz taktirde hesaplama işlemleri bu ekran üzerinden yapılamayacaktır. Bununla birlikte 5400 günden az kayıtlı bir hizmete sahip olan kişinin de aylık hesaplaması yapılamayacaktır. Bununla birlikte bu ekran üzerinden aylık hesaplaması yaptığınız zaman bu aylığı hak ettiğiniz anlamına da gelmeyecektir. Hizmet süreleri ve yaş ile ilgili olarak hak kazanma kontrolü bu sayfa üzerinden yapılmamaktadır. Bu ekran üzerinden sadece Bağ-Kur emeklilik hesaplama işlemleri gerçekleştirilebilir.

Bu hususlara dikkat ettikten sonra Bağ-Kur emeklilik hesaplama işlemlerini gerçekleştirebilmek için Tarım ya da Esnaf seçeneklerinden kendinize uygun olanı seçmeli ve sizden istenen bilgileri doğru bir şekilde girmelisiniz.

Bu bir yana SGK resmi sitesi üzerinden de Bağ-Kur emeklilik hesaplama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için ilk olarak aşağıda yer alan linke tıklamanız gerekiyor.

Bağlantıya tıkladıktan sonra karşınıza çeşitli bilgileri girmeniz gereken bir giriş ekranı gelecektir. Bu ekran üzerinden, TC Kimlik numarasını, SSK sicil numarasını, baba adını, nüfusta kayıtlı olduğunuz ili ve doğum tarihinizi gün, ay ve yıl şeklinde doğru bir şekilde girmeli ve ardından “Sorgula” seçeneğine basmalısınız. Böylece Bağ-Kur emeklilik hesaplama işlemleri sona ermiş olacaktır.

Bağ-Kur Emeklilik Hesaplama işlemleri için buraya TIKLAYINIZ!

SGK Bağ-Kur Emeklilik Hesaplama işlemleri için buraya TIKLAYINIZ!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.