Sorgulamalar artık tek çatı altında!

BAĞ-KUR Prim Sorgulama

Devlet kurumlarında veya özel sektörde çalışma imkanı olmayan kişilerin ilerleyen dönemde emekli olmalarını amaçlayan sisteme BAĞ-KUR adı verilir. Sosyal Güvenlik Kurumlarının tek çatı altında toplanmasından sonra SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı devri kapanmıştır. Bununla birlikte SSK’lılar  4/A’lı, BAĞ-KUR’lular 4/B’li ve Emekli Sandığı mensupları 4/C’li olarak anılmaya başlanmıştır. Yani bu kapsamda BAĞ-KUR kelime anlamı ile kaldırılmış, kanunda BAĞ-KUR yerine 4B ifadesi kullanılmıştır. Ancak biz yazımızda 4/B yerine hepimizin alışmış olduğu BAĞ-KUR kelimesini kullanmaya devam edeceğiz.

BAĞ-KUR da temel olarak Emekli Sandığı ve SSK üzerinden prim ödemesi yapılmayan kişilerin sağlık ve emeklilik hizmetlerinden faydalanabilmesi amacı vardır. Bir kişinin aynı anda Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR veya SSK ve BAĞ-KUR ödemesi yaparak emekli olması mümkün değildir.

 

BAĞ-KUR’lu Olmanın Sağladığı Avantajlar

Bildiğimiz üzere kamu çalışanlarına devlet tarafından ödenen ve sağlanan bir sosyal güvence mevcuttur. Özel sektörde çalışan kesimin ise işverenleri tarafından sağlanan bir sosyal güvenceleri mevcuttur. Fakat bir ev hanımının veya kendi işinde çalışmakta olan bir esnafın, çiftçinin devlet tarafından sağlanan bir sosyal güvencesi yoktur. Bu durumda kişinin sosyal güvencesinin sorumluluğu tamamen kendisine aittir. BAĞ-KUR bunlar gibi durumlara tabii olan kişiler için vardır. Bu bağlamda BAĞ-KUR aboneleri tıpkı diğer sosyal güvencelere sahip olan kimseler gibi hastalandıklarında ilaçları indirimli alma, zamanı geldiğinde emekli olma gibi sosyal güvencelere sahiptir.

Son yapılan düzenlemelerle birlikte BAĞ-KUR’luların sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için gerekli olan 240 günlük (yani 8 aylık) prim gün sayısı 30 güne (1 aya) indirildi. Böylece BAĞ-KUR kaydı olanlar, sigortalı olduktan 1 ay sonra sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. BAĞ-KUR’lular 60 günlük prim borcu bulunması halinde bile sağlık yardımlarından yararlanacak.

Diş protez bedelleri, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nca tespit edilecek fiyatlar üzerinden karşılanacak. Aynı zamanda yapılan bu düzenlemelerle birlikte BAĞ-KUR’lular, iş kazası ve meslek hastalığı ile analık halinde ayakta tedavilerinde günlük kazancının üçte ikisi, yatarak tedavide ise yarısı oranında geçici iş göremezlik ödeneği alabileceklerdir.

BAĞ-KUR Borcu Nasıl Oluşur?

BAĞ-KUR prim borcunda kişiler kendi primlerini kendileri yatırırlar yani işveren kendileridir. En az asgari ücretin % 32’si kadar prim ödemeleri gerekmektedir. BAĞ-KUR prim borcu oranı düzenlemeden önce yüzde 20 sağlık, yüzde 20 sigorta primi olarak ödenmekteyken, yeni dönemde toplamda yüzde 40 olan prim oranı yüzde 33.5’e indirilmiştir. Vergi kaydı devam ettiği sürece prim ödemesi yapılmak zorundadır. BAĞ-KUR prim borcu ödemelerinin yapılmaması durumunda borç oluşmaktadır. BAĞ-KUR hizmetinden yararlanabilmek için 15 veya 25 yıllık ödemeler alınmaktadır. Yapmış olduğunuz ödemelere göre, belirlenen yaşı geçmeniz ve BAĞ-KUR prim borcunuzun bulunmaması durumunda emekli olabilmeniz mümkündür.

BAĞ-KUR prim borçlarının ödenmemesi sonucunda oluşan prim borcu, yapılandırma yoluyla taksitlere bölünebilir. Bir takvim yılında iki kez yapılandırma borcunu aksatma hakkınız vardır. Bu sayının ikiden fazla olması durumunda yapılandırma bozulur. Taksitlerin ödenmemesi sonucunda da yapılandırma bozulur ancak ödenmiş olan miktar toplam BAĞ-KUR prim borcunuzdan düşülür. Kalan BAĞ-KUR prim borçlarınız için gecikme zammı ve faizi işlemeye devam eder. Yapılandırmanın bozulması haklarınızın iptal olduğu anlamına gelmez.

BAĞ-KUR Prim Sorgulama Nasıl Yapılır?

BAĞ-KUR prim sorgulamanızı E-Devlet üzerinden yapmanız için yazımızın bitiminde bir link sunduk. BAĞ-KUR prim sorgulama linkine tıkladığınızda karşınıza bir sayfa gelecek. BAĞ-KUR prim sorgulama sayfası aşağıdaki görselde olduğu gibidir ve bu sayfada yapmanız gereken kimlik doğrulama butonuna tıklamanızdır.

8

Görselde oklar ile gösterilen bölgelerin üst kısıma TC kimlik numaranızı alt kısmına ise E-Devlet şifrenizi yazarak BAĞ-KUR prim sorgulamanızı yapabilirsiniz.

BAĞ-KUR Prim Sorgulama İçin TIKLAYINIZ!

BAĞ-KUR Prim Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?

BAĞ-KUR prim sorgulama yaptıktan sonra borcunuzun olup olmadığını BAĞ-KUR prim borcu sorgulama yaparak görebilirsiniz. BAĞ-KUR prim sorgulama gibi BAĞ-KUR prim borcu sorgulamada E-Devlet’ten birebir aynı şekilde yapılıyor. BAĞ-KUR prim borcu sorgulamanız için aşağıdaki linke tıklayınız ve sizden istenen bilgileri eksiksiz giriniz.

BAĞ-KUR Prim Borcu Sorgulama İçin TIKLAYINIZ!

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.