Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Bağ-kur Yapılandırma

Bağ-Kur yapılandırma ile ilgili merak edilenlere bu yazıda yer vereceğiz. Türkiye Büyük Millet Meclisinde belirli aralıklarla, belirli süreler içerisinde vatandaşın borçlarını ödeyebilmesi için yapılandırma adı altında ödeme kolaylıkları için kanunlar ve hükümler çıkarılır. Bu kararlar ve hükümler iş yeri sahiplerinin bir başka deyiş ile vergi mükellefi olanların BAĞ-KUR prim borçlarını ödemesine imkan ve kolaylıklar sağlayan BAĞ-KUR Yapılandırma ismi verilen bir ödeme şekli belirlenir.

Yazılı veya görsel medyada da haber niteliği taşıyan bu gelişmeler BAĞ-KUR yapılandırma, BAĞ-KUR affı, BAĞ-KUR prim affı gibi başlıklarla yer alır.

2016 yılında da buna benzer bir torba kanun TBMM’den geçerek BAĞ-KUR prim borcu olanların borçlarını yapılandırmasına imkan verildi.

Bağ-kur Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Bağkur borç yapılandırma veya Bağ-Kur prim borçlarının yapılandırılması için bağlı bulunduğunuz ilin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine bizzat başvurmanız gerekmektedir.

Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerinde Bağ-Kur yapılandırma isimli masalar ve bu masalarda yapılandırma ile ilgili görevlendirilmiş memurlar vardır. Bu masalara müracaat edip memura BAĞ-KUR Yapılandırma talebinde bulunup prim borçlarınızın yapılandırılması işlemine başlamış bulunursunuz. Yapılandırma talebinde bulunurken Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlık Numaranız (T.C. Kimlik No) ilie bir sorgulama yapan memur tüm borçlarınızın bir dökümünün çıktısını alarak kanunda belirtilen şartlara göre yapılandırma işlemini gerçekleştirecek ve size yeniden bir ödeme tablosu belirleyerek prim borçlarınızı taksitler halinde ödemenizi sağlayacaktır.

Bağ-kur Yapılandırma İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

BAĞ-KUR Yapılandırma işlemi için SGK İl Müdürlüklerine müracaat edilir ve aşağıdaki belge ve bilgiler ile yapılandırma talebinde bulunulur.

  • BAĞ-KUR Prim Borcu Yapılandırma Başvuru Formu
  • Kimlik
  • Kimlik Fotokopisi

Yukarıda sıraladığımız belgelerin yanında E-Devlet Uygulamasından BAĞ-KUR prim borçlarınızın bir dökümünü almanız olası bir karışıklık olmaması için SGK İl Müdürlüğündeki memurun aldığı prim dökümü ile karşılaştırmanız iyi olacaktır. Bununla birlikte E-Devletten alacağınız dökümde yer alan BAĞ-KUR No işinizin daha hızlı yürütülmesini sağlayacaktır.

Bağ-kur Borçlarının Ne Kadarı Affedilecek ve Yapılandırılacak?

Daha önceki kanunlarda veya torba yasalarda olduğu gibi 2016 yılında çıkarılan torba yasa ile BAĞ-KUR prim borçlarının bir kısmı affa uğrayacak ve kalanı yapılandırmaya tabi tutulacaktır. Son çıkan yasa ve daha önce çıkarılan yasalarda hiç bir zaman borçların tamamının silinmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bu yüzden bu işleme veya işlemlere BAĞ-KUR Yapılandırma adı veriliyor. Bu yapılandırmaların asıl amacı devletin vatandaştan alacaklı olduğu prim borçlarının ödenmesini sağlamak ve vatandaşında borç yükünden ödeyebileceği cüzzi taksit miktarları ile kurtulmasına imkan tanımaktır. Özünde birikmiş borcunu kabullenmiş ama hiç bir şekilde tamamını ödeyip kapatabilecek güçte olmayan vatandaşın borçlarını ana para üzerinden işlenmiş faizlerini silip affederek kalan ana paranın, ana borcun ödenmesini sağlamaktır.

Bağ-Kur Yapılandırma Kaç Taksit Olacak?

BAĞ-KUR Yapılandırma adı altında yapılan işlem özünde bir taksitlendirme ve ödeme kolaylığıdır.Buna göre yapılandırma talebinde bulunan birinin tüm prim borçlarının gecikme zamları ve faizleri affedilerek silinir, kalan ana para üzerinden yeniden hesaplamalar ve tablolar hazırlanarak taksit ekstresi çıkarılır. Kanuna göre tüm bu işlemlerden sonra prim borçları en fazla  36 aya kadar taksitlendirilebilir.

Bu işlemleri küçük bir örnek ile açıklamak gerekirse, 30.000 tl BAĞ-KUR prim borcu bulunan birisi BAĞ-KUR yapılandırma talebinde bulunduktan sonra 30.000 tl / 36 ay = 833,33 tl gibi bir rakam ile tüm prim borcunu taksit taksit ödeme imkanına sahip olacaktır.

Bağ-kur Yapılandırma Hangi Tarihe Kadar Olan Prim Borçlarını Kapsıyor?

BAĞ-KUR Yapılandırma için elbetteki bir tarih sınırı vardır. BAĞ-KUR prim başlangıcının tarihi dikkate alınmıyor ancak 30.06.2016 tarihine kadar olan prim borçları BAĞ-KUR Yapılandırma Yasası’ndan faydalanabiliyor. 30.06.2016 tarihinden sonraki prim borçları rutin prim ödeme şeklinde devam ediyor.

Bağ-kur Yapılandırmadan Faydalanan Sağlıktan Faydalanabilir Mi?

BAĞ-KUR Yapılandırma işlemi yaptıran bir kişi mevcut prim borcunun 60 günden fazla olmaması gerekmektedir. 60 günden az prim borcu olan ve yapılan yapılandırmanın ilk taksidini ödeyen kişi kendisi, eşi ve bakmakla yükümlüğü olduğu kişilerin sağlık hizmetlerinden faydalanabilir ve sağlık giderlerini BAĞ-KUR’dan karşılayabilir.

Bağ-kur Yapılandırma Taksidi Kredi Kartı ile Ödenebilir Mi?

Günlük yaşantımızın her anına müdahil olmuş olan kredi kartları BAĞ-KUR Yapılandırma taksitlerini ödememizde de kullanılabiliyor.

Bağ-kur Yapılandırma Sonrası Emekli Olunabilir mi?

BAĞ-KUR Yapılandırma işlemi yapan kişiler yapılandırma taksitlerinin tamamı ödenene kadar emeklilik başvurusunda bulunamazlar.

BAĞ-KUR Yapılandırma aslında emeklilik şartlarına erişmiş bir kişi için fırsat olabilir. Yapılandırma süreleri içerisinde borcunun tamamını ödeyerek kapatmak isteyenler içinde imkanlar tanınmaktadır. Borcunun tamamını erken ödeme yaparak kapatan bir kişi emeklilik yaşını ve prim sayısını dolduruyor ise borcunun tamamını ödedikten sonra emeklilik başvurusunda bulunabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.