Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Bağkur Ölüm Aylığı Şartları

Bağ-Kur’dan sigortalı kişinin vefatı durumunda kişinin eşi, çocukları, hatta bazı durumlarda anne – babası ölüm aylığından faydalanabilmektedir. Hayatını kaybeden her sigortalının ailesine ölüm aylığı bağlanması gibi bir durum yoktur. Bu durumun gerçekleşmesi için ölen sigortalının sağlığı süresince gerekli primi ödenmiş olmalı. Bu Bağkur ölüm aylığı şartları sağlandığı halde ise hak sahibi şahıslara ölüm aylığı bağlanabilmektedir.

Bağkur Ölüm Aylığı Şartları Nelerdir?

1. Prim Ödeme Şartı

Bağkur ölüm aylığı şartları gereği; sigortalının sağlığı süresince en az 1800 gün sigorta primi ödenmiş olmalı. Şayet sigortalı 1800 günlük primi doldurmamış ise veya askerlik, doğum, yurt dışı borçlanması gibi borçlu sürelerinin bulunması halinde ise yaşamını kaybeden sigortalının ailesindeki hak sahiplerinden herhangi biri borçlanma koşuluyla sigortalının prim gün sayısını 1800’e tamamlayarak ölüm aylığını almaya hak kazanabilmektedir.

1 Ağustos 2003 tarihinden sonra hayatını kaybeden Bağ-Kur’lular için geçerli olan 1800 gün şartı, bu tarihten önce vefat edenler için geçerli değildir. 1 Ağustos 2003 öncesinde hayatını kaybeden sigortalı kişinin yakınları daha az sayıda prim ödenmiş olsa dahi ölüm aylığı alabilmektedir.

2. Ölüm Tarihine Göre Prim Gün Sayısı Şartı

Bağ-Kur sahibi kişinin vefatı halinde hak sahiplerinin ölüm aylığından faydalanması için gerekli prim gün sayıları tarihlere göre değişiklik göstermektedir. Aşağıda, periyotlara göre prim gün sayısı şartlarına ulaşabilirsiniz:

4 Ekim 2000 tarihi öncesinde vefat edenler en az 1080 gün, yani tam 3 sene prim ödemişse vefatları halinde yakınları ölüm aylığından faydalanmaktadır.

4 Ekim 2000 ve 7 Ağustos 2001 tarihleri arasında hayatını kaybeden Bağ-Kur sigortalı şahısların yakınları ise 1800 gün, yani tam 5 sene prim ödenmiş ise ölüm aylığından faydalanmaktadır.

8 Ağustos 2001 – 1 Ağustos 2003 arasındaki zaman diliminde yaşamını yitirenler için gerekli gün sayısı 1080’dir, yani tıpkı 4 Ekim 2000 öncesinde olduğu gibi tam 3 senelik bir prim şartı bulunmaktadır.

2 Ağustos 2003 tarihinden sonra, yani içinde bulunduğumuz zaman dilimini de kapsayan tarihlerde vefat eden kişiler için tam 5 sene, yani 1800 günlük prim şartı bulunmaktadır. Bu şart sağlandığı durumda vefat eden şahsın yakınları ölüm aylığını elde edebilmektedir.

Örnek vererek açıklamak gerekirse, 20 Ekim 2002’de vefat eden bir şahıs, 8 Ağustos 2001 – 1 Ağustos 2003 tarihleri arasında hayata veda ettiği için 1080 günlük prim şartını doldurduysa geride bıraktığı aile fertlerine ölüm aylığı bırakabilmektedir.

5 Ekim 2016 tarihinde vefat eden bir birey ise 1800 günlük prim şartını yerine getirdiyse geride kalan yakınlarına ölüm aylığı bırakmaktadır.

3. Borçlanma Şartı

Kişi vefatına kadar gerekli prim gün sayısını dolduramadıysa, hak sahibi borçlanma yoluyla primi tamamlayabilir ve ölüm aylığı almaya hak kazanabilir. Örneğin 20 Ekim 2002’de vefat eden bireyin 1000 günlük primi yatırılmış ise kalan 80 günlük borcunun ödenmesi halinde yakınları ölüm aylığını elde edebilecektir.

4. Hak Sahiplerine İlişkin Şartlar

Bağ-Kur şartlarına göre, vefat eden sigortalının erkek ya da kadın olması önemsiz olmakla birlikte dul kalan eşine yeni bir evlilik yapmadığı sürece ölüm aylığından faydalanmasının yolu açıktır. Yani eşlerin bu aylıktan faydalanması için yeni bir evlilik yapmaması gerekmektedir.

Hayatını kaybeden sigortalının çocukları çalışmıyorsa ölüm aylığından faydalanabilmektedir.

18 yaşını doldurmayan erkek çocukları, ortaöğretim kurumunda okuyorsa 20 yaşını doldurmayan, yüksek öğrenim eğitimi görüyorsa 25 yaşını doldurmayan erkek çocukları da Bağ-Kur’da ölüm aylığından faydalanabilir.

Kız çocukları ise sigorta dahilinde çalışmıyor ve aylık almıyorsa ölüm aylığı almaya hak kazanır.

Ölen kişinin anne ve babası ölüm aylığı almak istiyorsa sigorta kapsamında çalışmaması ve aylık almaması gerekmektedir.

Bağkur Ölüm Aylığı Talebinde Zaman Aşımı

Bağ-Kur sahibi kişinin vefatının ardından 5 sene içerisinde ölüm aylığı talep eden hak sahipleri gecikmiş bedelleri hesap edilerek aylıklarını edinebilirler. Şayet 5 sene sonra başvuru yapılırsa zaman aşımı gereği, kişi gecikmiş bedelleri alamaz ama her ay başında ölüm aylığını alabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.