Sorgulamalar artık tek çatı altında!

BASİT FAİZ HESAPLAMA

Bu yazımızda sizlere basit faiz hesaplama işleminizi nasıl yapabileceğiniz hakkında ayrıntılı bilgiler vereceğiz. Yazımızın devamındaki bu bilgiler yardımıyla sizlerde basit faiz hesaplama işlemlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Öncelikle faiz, basit ya da bileşik faiz yöntemine göre ayrı hesaplanmaktadır. Bu aşamada ise, kısa vadeli olan yani,  bir yıla kadar süreli finansal işlemlerde basit faiz hesaplama işlemleri uygulanmaktadır. Uzun vadeli olan işlemlerde ise, bileşik faiz işlemleri ile yapılan hesaplamalar kullanılmaktadır. Ancak son yıllarda, paranın artan önemi ve yükselen faizler sebebi ile kısa vadeli işlemlerde de bileşik faiz yöntemi kullanılmaya başlanmıştır.

Basit faiz ise, bir yatırımın, yatırım dönemi süresince sadece anaparasının kazandığı faiz oranıdır.

Basit Faiz Hesaplama İşlemini Nasıl Yapabilirim?

Basit faiz hesaplama işleminizi gerçekleştirmek için yazımızın devamında sizler ile paylaşmış olduğumuz hesaplama aracını kullanabilirsiniz. Gerekli olan bilgilerini doğru ve eksiksiz bir şekilde girmeniz ile birlikte, hesaplama sonucunuza kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bu hesaplamanıza ek olarak, yazımızın devamında sizlere verecek olduğumuz bilgileri kullanabilirsiniz.

[basitFaizHesaplamaAraci]

Basit faiz hesaplama işleminde faiz tutarı, vade süresi boyunca aynı anapara üzerinden hesaplanmaktadır. başka bir deyişle, anapara, bileşik faizden farklı olarak, her devrede değişime uğramamaktadır.

Basit faiz işlemlerinde ise, aşağıda sizlere vermiş olduğumuz bilgiler kullanılmaktadır.

I = P.r.t
I = Basit faiz tutarı
P = Anapara, başlangıç sermayesi
r = Faiz oranı
t = Zaman, süre, vade

Bu kapsamda, Basit Faiz = ((1+ Bileşik Faiz) ^ ( gün sayısı / 365) -1) * 365 /gün sayısı olarak hesaplanmaktadır.

Faiz hesaplamalarında genellikle yıllık veriler kullanılmaktadır. Eğer bir hesaplamada, zaman belirlenmemiş ise, zaman olarak bir yıl ele alınmıştır. Bir yıldan az bir süreden hesaplamalarda faiz oranında özellikle belirtilmesi gerekmektedir. Bu konuya bir örnek verecek olursak 3 aylık faiz oranı % 25, aylık faiz oranı %5  diyebiliriz.

Faiz hesaplama işleminizi excel üzerinden de hesaplama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Excel de yapmanız gereken kurallar ile birlikte sizlerde hesaplama işleminizi yapabilirsiniz. Bu kapsamda aşağıda vermiş olduğumuz adımları takip ediniz.

  • B6 hücresine konu başlığı ve basit faizde yer alan faiz tutarı formülünü yazarak ana başlığı oluşturmanız gerekmektedir.
  • Hesaplamalarınızda kullanmış olduğunuz sembollerin de görülmesi için, B8C12 hücrelerine sembolleri ve bunlara karşılık olan anlamları yazmanız gerekmektedir.
  • Ardından, E8 hücresine anapara miktarını, E9 hücresine faiz oranını (faiz oranını ekrana giriş yaparken, örneğin %20 için 0,2 olacak şekilde), E12 hücresine de zamanı (zamanı girerken, örneğin 6 ay için 6/12, 100 gün için 100/365 olacak biçimde) ekrana girmeniz gerekmektedir.
  • Bu konu hakkında en önemli işlem excele faiz mantığının oluşturulmasıdır.
  • Basit faiz tutarı, yazımızın öncesinde faiz formülü ile birlikte, E12 hücresine, bu verilerin çarpımının sonucunu verecek olan formül girilmelidir.
  • Bu verilerde E8-E9 ve E10 hücrelerinde olduğuna göre, E12 hücresine (E8. E9 .E10) şeklinde formül girilmelidir. Formül sizlere vermiş olduğumuz bu bilgiler kapsamında girilmesi ile birlikte, sonuç E12 hücresine çıkacaktır.

Böylelikle basit faiz hesaplama işleminizi excel sistemi üzerinden kolaylıkla yapabilirsiniz. Yazımızda vermiş olduğumuz tüm bu bilgiler yardımı ile basit faiz hesaplama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.