Sorgulamalar artık tek çatı altında!

BONO HESAPLAMA

Bu yazımızda bono hesaplama işleminiz ve bono işlemleri hakkında ayrıntılı bilgiler vereceğiz. Yazımızda sizlere verecek olduğumuz bu bilgiler yardımı ile bono hesaplama işlemlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.

Bono, vadesi bir yıldan kısa olmakta olan ve çıkaran kurumca belirlenmiş olan vadenin sonunda belli bir bedelin ödenmesinin taahhüt edilmekte olduğu menkul kıymetlerdir.

Hazine Müsteşarlığının emri ile çıkarılan bir yıldan kısa vadeli olan ihraçlar, Hazine Bonosu adı ile adlandırılmaktadır. “Bond” kelimesi, ABD Hazinesi ihraçları için, 10 yıldan uzun vadeli olan kıymetleri göstermektedir. (Maksimum olarak 30 yıl olarak belirlenmiştir.).

Buna ek olarak, “note” ifadesi ise 1-10 yıl arasındakiler, “bill” ifadesi de bir yıl ve daha kısa olan ihraçlara yönelik olanlara göre kullanılmaktadır.

Bono Hesaplama İşlemini Nasıl Yapabilirim?

Bono hesaplama işleminizi gerçekleştirmek için yazımızın devamında bulunan hesaplama aracını kullanabilirsiniz. Yapacak olduğunuz bilgi girişleriniz ile birlikte, hesaplamanızı tamamlayabilirsiniz.

[bonoHesaplamaAraci]

Hesaplama aracına ek olarak bono hesapla işleminizi özel formüller ile de hesaplayabilirsiniz.

Bileşik faiz oranı bilgisi ile birlikte işlem yapıyorsanız, girdiğiniz faiz oranı önce basit faize dönüşecektir. Daha sonrasında ise, elde etmiş olduğunuz basit faiz oranı ile ana paranızın belirttiğiniz gün sayısı süresince faiz getirisi sizlere verecek olduğumuz formül ile hesaplanmaktadır.

Bono Getirisi = (Ana Para / 100) X (Basit Faiz / 365) X Gün Sayısı

Bu konuda bir örnek verecek olursak;

06/03/2011 vadeli bono
Bugün: 23 Mayıs 2010
Vadeye Kalan Gün sayısı: 287 gün
Ana Para: 5000
Basit Faiz: 15.50%
Bono Getirisi = (5000 / 100) X (15.5 / 365) X 287 = 609.38 sonucuna ulaşmaktayız.

Hazine bonosu üzerinde belirlenmiş olan nominal bir değer mevcuttur ve iskonto usulü ile ihalelerde satışı yapılmaktadır. En güvenli yatırım aracı arkasında devlet kabul edilmektedir. Bu kapsamda ise, hazine bonolarının diğer yatırım araçlarına göre daha çok getiri sağlamaktadır. Bu bilgiler kapsamında, hazine bonoları mutlaka portföyde bulunması gereken bir yatırım araçları olduğunu söyleyebiliriz.

Yazımızda sizlere vermiş olduğumu bu bilgiler yardımı ile bono hesaplama işleminizi kolaylıkla yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.