ÇKYS SORGULAMA
Bu yazımızda sizlere ÇKYS sorgulama işleminizi nasıl yapmanız gerektiği hakkında bilgiler vereceğiz. Verecek olduğumuz bilgiler ile birlikte sorgulama işleminizi kolaylıkla yapabilirsiniz.
İkinci Sağlık Projesi çerçevesinde ÇKYS yani açılımıyla Çekirdek Kaynak Yönetimi Sistemi projesidir. Çekirdek Kaynak Yönetimi Sistemi ile Sağlık Bakanlığı Merkez Teşkilatı ve 81 İl Sağlık Müdürlüğü kapsamında; malzeme, ilaç, eczacılık ve mali kaynakları içine almaktadır. Sağlık Bakanlığı bünyesinde hizmet vermekte olan Çekirdek Kaynak Yönetimi Sistemi temelinde ise dört farklı alt modül vardır.
Bu yazımızda sizlere ÇKYS sistemi hakkında bilgi verecek, ÇKYS Şifre Değiştirme İşlemi Nasıl Yapılır?, ÇKYS giriş, ÇKYS atama, ÇKYS Hizmet Sorgulama Nedir? Nasıl Yapılır? konuları hakkında bilgi vereceğiz.
ÇKYS Nedir?
ÇKYS Çekirdek Kaynak Yönetimi Sistemi projesidir. Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemini çalıştırmak için Java 6.30 sürümünü kullanmanız gerekir. Daha önce de belirttiğimiz gibi ÇKYS nin dört alt modülü mevcuttur. Alt modülleri: Personel Hareketlerinin takip edildiği İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi (İKYS), Sağlık Bakanlığı bünyesindeki tüm malzeme depolarında taşınırların sürekli takip edildiği Malzeme Kaynakları Yönetim Sistemi (MKYS), taşınmazların takibinin yapıldığı Yatırım Takip Sistemi (YTS), ülkedeki bütün özel sağlık kuruluşlarının işlemlerinin takip edildiği Özel Sağlık Kuruluşları Yönetim Sistemi (SKYS), ve ülkedeki sağlık alanındaki istatistikleri toplamak için kullanılan Temel Sağlık İstatistikleri Modülü (TSİM) dir.
Günümüzde teknoloji birçok alanda kullanılmaktadır. Çalışma sistemleri artık daha hızlı ve verimli şekilde çalışmaktadır. Sağlık sektöründe aksaklıkları gidermek ve daha verimli bir işleyişin gerçekleşmesi amacıyla 1 Eylül 1997 de Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi kuruldu. Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlükleri bünyesindeki kuruluşların çalışma sistemlerini düzenlemek ve çağdaş bir düzeye çıkarmak amaçlanmıştır. İlaç ve eczacılık, insan ve mali kaynakları kapsayan bir projedir. Bu sistem sayesinde personel bilgilerinden kullanılan malzemelerin tek tek tanımlanmasından, kuruluşların bina odalarının yapılarının incelenmesine kadar birçok ayrıntı ele alınmıştır. Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi sayesinde Sağlık Bakanlığı Merkez Müdürlüklerinin arasında bilgi iletişiminin hızlanması ve sorunların tespiti sağlanmıştır. Sağlık alanında yapılan her türlü işlem Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi’nden geçer ve depolanır. Bu işlemler daha hızlı ve eksiksiz şekilde yürütülmekte. Atamalar, nakiller, özlük işleri, malzeme girişleri gibi işlemler Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi sayesinde gerçekleşir. Kurumlar arası çalışmaları organize bir şekilde yürütmektir amaç. Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi’ndeki diğer bazı işlemler: Personel kılık kıyafeti, Atamalar, Açığa alınanlar bu sisteme düşer, Hastane kayıtları, İlaç alımı, dağıtımı, Hastane kabul Sistemi, Çalışma saatleri, nöbet sistemi, Teknolojik yazılım ve araçlar, tıp aletleri temini gibi sağlıkla ilgili akıllara ne geliyorsa Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi’nde mevcuttur.
Sağlık Bakanlığında çalışmaya başlayan bir kişinin ismi Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemine girilir. Ancak Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemine düşmek ile mehil müddeti başlamaz. Yazılı tebligat yapıldığı gün mehil müddeti başlar. Yada DHY kurasındaki gibi toplu tebligat yapılırsa mehil müddeti başlar. Mehil müddeti nedir sorularını duyar gibiyiz. Kısaca anlatalım: Mehil müddeti, ataması yapılan birinin görev yerine hareket etmesine ve işe başlamasına ilişkin sürelerdir.
Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemini sayesinde Sağlık Kuruluşlarındaki işleyişlerde birçok kolaylık sağlanmıştır. Çalışanlar olsun vatandaş olsun oldukça memnun kalınmıştır. Teknoloji çağında bunun gibi sistemleri çalışma alanlarında, sosyal ve sağlık kuruluşlarında uygulamak gerekir. Daha da gelişmesini umuyoruz. Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemiyle Teknolojik alt yapı sağlanmış, donanım kurulum ve yazılım sistemleri geliştirilmiş. Bu sistem üzerinde güncel olarak yeni düzenlemeler de devam etmektedir. Ayrıca Sağlık personelleri bilgilerini Çekirdek Kaynak Yönetim Sisteminde görebilmektedir. ÇKYS çok yönlü hizmet sunan bir projedir.
ÇKYS Şifre Değiştirme İşlemi Nasıl Yapılır?
Sağlık personelleri ÇKYS ye kendileri giremez. Bulundukları yada atandıkları kurumun personel biriminden bakabilir. Yada İl Sağlık Müdürlüğünü arayarak öğrenebilirsiniz. Bağlantıya sağlık.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Açılan ekranda kullanıcı adı olarak TC kimlik numarasını yazarak şifre bölümüne ise 123456 yazıp girişte şifreyi değiştirebilirsiniz.
ÇKYS Giriş
ÇKYS ye girmek için öncelikle Java ayarlarını yapmak gerekir. Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemine girerek çıkan kutucuklar arasından kullanıcı tanımlamaya tıklayın. Kullanıcı ve rotalama ekranı karşınıza gelecek. Bu ekranda tanımlanmış kişilerin listesi mevcuttur. Kullanıcı olarak tanımlanmış personel arama işlemi buradan yapılabilir. Daha önce tanımlanmış personel ararken sorgu gir butonuna tıklayın veya F7 ile arama yapabilirsiniz.
ÇKYS Atama
Sağlık atamaları sonrası atanan kişilerin Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemine isimleri düşer. Peki isminizin ÇKYS ye düşüp düşmediğini nasıl anlarız? Sistemde çalışacağınız hastane ve bölüm adının yazması gerekiyor. Yazmıyorsa eğer henüz isminiz düşmemiştir. Yada giriş yaptıktan sonra zimmet yoktur yazısı çıkacaktır. Hemen üstünde mavi boyalı kutu içerisinde görev yeri unvanı yazması gerekiyor. Yazmıyorsa isminiz düşmemiştir.
Sağlık Bakanlığı’nın Zimmet Sorgulama sayfası ÇKYS ile bağlantılıdır. Atandığınız yer ÇKYS ye girildiği an Zimmet Sorgulama sayfasında da görünecektir. Orada görev yeriniz yazar. Zimmet Sorgulama nedir diye sorarsanız. Sağlık Bakanlığı çalışanlarının çalıştığı yeri ve hastaneyi gösterir. Ayrıca atama, eş durumu tayinleri ve eğitim durumu tayinleri konusunda bilgi sahibi olmak için kullanılan bir sistemdir. ÇKYS sistemi mantığıyla çalışır. TC kimlik numarası, aile sıra no ve cilt numarasını ilgili yerlere doldurarak Sorgulama yapabilirsiniz.
ÇKYS uygulaması sayesinde sağlık sektörüyle ilgili her türlü haberi, işleyişini öğrenebilirsiniz. Aşı uygulamaları, boşalacak kadro listesi, Encümen listesi, Hizmet bilgileri, Eğitim videoları gibi her türlü bilgiyi elde edebilirsiniz. Örnek uygulamalarla sistemi nasıl kullanmanız gerektiğini de öğrenmiş olacaksınız.
Bu kapsamda ÇKYS sorgulama işleminizi internet üzerinden yapma imkanına sahip olmaktasınız. İnternet üzerinden yapacak olduğunuz sorgulamalar ile zamandan büyük oranda tasarruf sağlayabilirsiniz. Ayrıca internet üzerinden yapacak olduğunuzdan bu uygulama sayesinde kurumlara giderek, uzun kuyruklarda bekleme sorununuzu da ortadan kaldırmış olmaktasınız.
ÇKYS Hizmet Sorgulama Nedir? Nasıl Yapılır?
Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi Sorgulama internet üzerinden rahatlıkla yapılabilir. Bu uygulama sayesinde kurumlara gidip uzun kuyruklar beklemek yerine internet üzerinden rahatlıkla işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca bu sistem sayesinde zamandan tasarruf etmiş olacaksınız.
İlk adım olarak arama motoruna Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi Sorgulama yazacaktır arama tuşuna basın. Açılan ekranda Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi giriş için tıklayınız yazısı çıkacaktır, oraya tıkladıktan sonra tıkladıktan sonra başka bir sayfaya yönlendirileceksiniz. Açılan sayfada Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi uygulamasına buradan giriniz yazısına tıklayarak karşınıza ÇKYS Sorgulama ekranına ulaşacaksınız. Buradan istediğiniz uygulamayı gerçekleştirme imkanına sahipsiniz. Bunun yerine yazımızın bitiminde vermiş olduğumuz linki kullanarak çok daha kolay bir yöntem ile ÇKYS hizmet sorgulama işleminizi gerçekleştirmeniz de mümkün.
Yazımızın devamında ÇKYS Sorgulama işlemini nasıl gerçekleştirebileceğinizi anlatacağız.
ÇKYS Sorgulama İşlemini Nasıl Yapabilirim?
Sorgulama işleminizi yapmak için ilk olarak yazımızın sonunda bulunan bağlantı adresine tıklamanız yeterli olacaktır. Açılan ekran üzerinden ilk olarak ÇKYS butonun olduğu bölüme tıklamanız gerekmektedir.
Bu işleminizden sonra, değişecek olan ekran ile birlikte ‘ÇKYS Uygulamasına Buradan Giriniz’ butonuna tıklamanız gerekmektedir. Bu tıklama işleminizden sonra da başka bir sayfaya yönlendirileceksinizdir.
Bu aşamadan sonra ÇKYS sorgulama ekranına ulaşarak, sisteme girişinizi tamamlayabilirsiniz. Yapacak olduğunuz sorgulamalar ile birlikte sistem tabanındaki güncel verilere rahatlıkla erişim sağlayabilirsiniz.