Sorgulamalar artık tek çatı altında!

DGS Başvuruları

DGS yani açılımıyla Dikey Geçiş Sınavı demektir. DGS, 2 yıllık meslek yüksekokulu veya açıköğretim ön lisans programlarından, 4 yıllık açık öğretim veya örgün eğitim lisans programına geçişi gerçekleştirmek için gerekli olan bir sınav olmaktadır.

2 yıllık öğrenimlerini bitirmiş olan kişiler gereken şartları yerine getirerek, kabul edilecekleri üniversitelerinin 4 yıllık bölümlerine geçiş yapabilme hakkına sahip olmaktadırlar. Bunun için 2 yıllık bölümlerinden mezun olmaları ve ÖSYM’nin yapacak olduğu Dikey Geçiş Sınavını (DGS) kazanmaları gerekmektedir.

DGS ile kişilerin geçiş yapacak olduğu bölümlere genellikle 5 ile 10 kişilik bir kontenjan açmaktadırlar. Bu anlamda kişilere sağlanmış olan kontenjan sayısı oldukça az olmaktadır. Tercihlerinizi ise sınavdan sonra yapmaktasınız. Bu anlamda sınav puanına göre seçimlerinizi yapabilirsiniz. Sınav sonuçları ise yaklaşık 1 ay içerisinde açıklanmaktadır. Bu anlamda açıklama ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Girecek olduğunuz yıl içerisinde ne zaman sonuçlarınızı öğreneceğinizi ÖSYM resmi internet sitesi üzerinden öğrenebilirsiniz.

DGS, ÖSYM’nin yapmış olduğu sınavlar içerisinde en kolay sınavlardan biri olmaktadır.

DGS Başvurusunu Nasıl Yapabiliriz?

Sınava girecek olan adayların, ÖSYM tarafından belirlenmiş olan süreler kapsamında başvurularını yapmaları gerekmektedir.  2017 yılı içerisinde yapılacak olan sınav kapsamında ise başvurular 24 Mayıs-1 Haziran 2017 tarihleri arasında yapılacaktır.

DGS’ye başvurmak isteyen kişilerin,  2017-DGS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formunu da sizlere tanınmış olan başvuru süresi içinde ÖSYM’nin resmi internet sitesi üzerinden temin etmeleri gerekmektedir. Buradan kişiler DGS sınav kılavuzunu edineceklerdir. Kişiler burada yazmakta olan bilgileri dikkatli bir şekilde okumaları gerekmektedir. Bu kılavuzların satışı yapılmamaktadır ve içerisinde başvurma, sınav, değerlendirme, tercih işlemleri ve yerleştirme hakkında bilgiler yer almaktadır.

DGS’ye girecek olan kişiler Meslek Yüksek Okulu başvuru merkezine giderek, başvurularını yapmaları gerekmektedir. Okumaya devam eden kişiler ise, başvurularını devam etmekte oldukları okullardan yapabilmektedirler. Başvurularını yaparken bazı belgelerini de götürmeleri gerekmektedir. Bu belgeler ise şöyle sıralanmaktadır;

  • Ön lisans Diploması veya Geçici Mezuniyet Belgesinin aslı,
  • Lise Diploması aslı veya Geçici Mezuniyet Belgesi aslı
  • DGS sonuç belgesinin internet çıktısı,
  • Nüfus cüzdanının ön ve arka yüzünün fotokopisi,
  • Kan grubunu gösteren belgenin fotokopisi, (Ehliyetinde kan grubu yazanlar için ehliyet fotokopisi yeterlidir)
  • 6 adet renkli vesikalık (Kılık kıyafet ile ilgili mevzuata uygun olması ve son altı ay içerisinde çekilmiş olması gerekmektedir. Ayrıca 4,5×6 cm ebadında olmaktadır.)
  • Transkript (onaylı)
  • Ders içerikleri (onaylı)
  • Askerlik çağındaki öğrenci adaylarının ilgili askerlik şubesinden alacakları tescil belgesi veya askerlik görevini yapmış olan kişilerden durumlarını belirten belge. (Bu belge 1989 yılı ve sonrası doğumlulardan istenmemektedir.)

Tüm bu şartlar kapsamında belirtilen süre içerisinde başvurunuzu yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.