Sorgulamalar artık tek çatı altında!

DOĞUM BORÇLANMASI HESAPLAMA

Sosyal Güvenlik Kurumu çatısında yer alan sigortalı olarak hizmet vermekte olan kadınla hamile oldukları zaman izine ayrılırlar. Yazımızın devam eden kısmında doğum borçlanması hesaplama işleminin nasıl yapıldığından bahsetmeden önce sizlere doğum borçlanması nedir, nasıl yapılır gibi konuları açıklayalım. Doğum borçlanması bir hizmet borçlanması türüdür diyebiliriz. Kanunlar dolayısı ile verilmiş olan ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile SSK statüsü kapsamındaki sigortalı kadın çalışanların iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi aşmamak şartı ile bu sürede bir yerde çalışmadan ve söz konusu çocuğunda yaşaması ile talepte bulunulan süreleri, kendilerinin veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunurlar. Doğum borçlanması hesaplama yapılırkende doğum borçlanması yapacak olan kadın sigortalı çalışanın günlük kazanç tutarı hesaplanır ve bu kazancın yaklaşık yüzde 32’si üzerinden hesaplanan primleri borcun tebliği zamanından itibaren bir ay içerisindeki süreçte ödemeleri şartı ile borçlanabilirler. Doğum borçlanması yapacak olan kadın sigortalının borçlandırılan süreleri sigortalılıklarına sayılmaktadır.

[dogumBorclanmaHesaplamaAraci]

Doğum Borçlanması Hesaplama Nasıl Yapılır?

Doğum borçlanması hesaplamada hak sahiplerinin prim esaslı günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak şartı ile şahıslar için belirlenen günlük kazancın %32’si üzerinden hesaplanılmaktadır. Bu prim sınırları göz önüne alındığı zaman borçlanma yapılan dönem üzerinden hesaplamaya dahil edilir. Yani alt ve üst sınırlar bu şekilde hesaplanır.

Doğum Borçlanması Yapmak İçin Şartlar Nelerdir ?

Doğum borçlanması hesaplama yapabilmeniz için en önemli şart doğum yaptığınız tarihin öncesinde sigortalı olarak bir işte hizmet ediyor olmanızdır. Kendisini hak sahibi olarak gösteren kadın sigortalı çalışanın belirtilen tarihlerde işyerinde çalışıyor olması gerekir. Eğer doğum borçlanması yapılan bebek yaşamını yitirir ise ne yazık ki borçlanma devam ettirilemez. Doğum borçlanmasından önce doğum borçlanması hesaplama yapacak olan kadın sigortalı çalışanın prim ödemelerinin düzenli olarak yatırılmış olması da gerekmektedir.

Doğum Borçlanmasını Kimler Yapabilir ?

Eskiden yalnızca SSK çatısı altında hizmet veren kadınlar doğum borçlanması hesaplama yapıyordu. Torba yasasının gelmesi ile beraber atık BAĞ-KUR çatısı altında yer alan kadınlarda doğum borçlanması yapabiliyorlar. Eski yasaya göre esnaf ve şirket ortağı olan 4B’li yani BAĞ-KUR çatısı altında olan kadınların doğum borçlanması söz konusu değildi yeni yasa ile bu durum da ortadan kaldırılmış oldu. Yani kısaca sigortalı olan kadınlar borçlanma yapmak istediği doğumundan önce sigortalı ise bu borçlanmayı yapabilirler.

2015 Doğum Borçlanması Miktarı

Torba yasası ile artık doğum borçlanması hesaplama miktarları da eskiye göre artış göstermiş oldu. Doğum borçlanma miktarının günlük prim kazanç alt ve üst sınırlara göre belirlendiğinden bahsetmiştik. 01.01.2015 ile 31.07.2015 tarihleri arasında günlük borçlanma tutarı asgari 12 TL 82 kuruş olarak uygulanmaya başlanmıştır.

Doğum Borçlanması Nereden Yapılır Ve Nasıl Yapılır ?

Doğum borçlanması yapmak isteyen kadın sigortalılar, borçlanma yapmak istediklerini belirten dilekçeleri ile beraber Sosyal Güvenlik Kurumu’nun en yakın İl Müdürlükleri’ne ya da Sosyal Güvenlik Merkezi’ne borçlanma talep dilekçesi ile başvuru yapmaları gerekmektedir. Verilecek olan dilekçenin ek kısmında doğum belgesinin yer alması gerekmektedir. Ayrıca dilekçede borçlanmaya ilişkin olan ne kadar süre borçlanma yapılmak istendiği, hangi sürelerin borçlanılacağı ve son olarak borçlanmanın ne kadar ücret üzerinden yapılacağı belirtilmelidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.