Sorgulamalar artık tek çatı altında!

E-Devlet Dosya Masrafı

Bu yazımızda sizlere dosya masrafı nedir? dosya masrafını nasıl geri alabilirsiniz? E-Devlet Dosya Masrafı sorgulaması nasıl yapılır? ve sitemiz de verilen link üzerinden E Devlet Dosya Masrafı sorgulamasının nasıl yapılacağını anlatacağız.

Dosya Masrafı Nedir?

Dosya masrafı bankaların bizlerden faizler ve kar payları dışında kendileri için almış oldukları masraf ve komisyonlara verilen addır.  2014 Ekim ayında yürürlüğe giren “Tüketiciden Alınacak Ücretlere İlişkin Yönetmelik” ten sonra bankaların almakta olduğu bu masraf ve komisyonların “Haksız Şart” kapsamına girmesiyle birlikte tüketicilere iadesi gündeme gelmeye başladı. 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 5.Maddesi  ve  17 Haziran 2014 tarih ve 29033 Sayılı Resmi Gazete de yayınlanan Tüketici Sözleşmelerinde Haksız Şartlar yönetmeliğine göre; Sözleşmede belirtilmiş olsa bile zorunlu masraflar dışında kalan her türlü masraflar haksız şart olarak kabul edildiği için tüketiciye iadesi gerekmektedir. Dosya masraflarını geri almak isteyen tüketiciler ilk olarak bankaya başvuru da bulunmalı ve kullandıkları kredilerdeki zorunlu masraflar neler, bu masraflar neye göre belirlenmekte ve masraf miktarlarının detaylı olarak kendisine belirtilmesini istemelidirler. Kısaca dosya masrafını bankaların bizlere vermiş olduğu kredilerden kaynaklanan haksız ücretlerdir diye tanımlayabiliriz.

Dosya Masrafı Nasıl Geri Alınır?

Dosya masrafları kişinin talep etmesi halinde kendine iade edilebilir. 4077 sayılı Tüketici Koruma Kanunu kapsamında kişi geçmişe yönelik on yılı kapsayacak biçimde dosya masrafının tarafına iade edilmesini talep edebilir. Bu hak tüketiciye kanun tarafından verilmiş yasal bir haktır. Bu kapsamda kişilerin bankalardan aldıkları konut, ihtiyaç, taşıt ve buna benzer ihtiyaçlar için aldıkları kredilerden kaynaklanan dosya masrafları, talep edilmesi ve gerekli kurumlara başvurulması koşuluyla geri alınabilir olmuştur. Ancak geçmişe yönelik dosya masrafı iadesinden yararlanabilmek için tüketicilerin dosya masraflarının ayrıntılı dökümlerini içeren belgeye ihtiyaçları vardır. Eğer bu belgeler elinizde bulunmuyorsa kredi çekmiş olduğunuz bankadan bu belgeleri isteyebilirsiniz. Sonrasında ise Dosya masrafı olduğundan emin olduğunuz tutarların iadesi için belgeler ve yazacağınız dilekçe ile bankanıza başvurmanız gerekiyor. Bankanın olumsuz geri dönüş yapması halinde elinizdeki  belgeler ve dilekçenizle Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmanız gerekiyor. ( Dosya masrafı sonucu öğrenme )

Kredinizin 2.320 TL’den az olması halinde ikametgahınızın bulunduğu ilçenin kaymakamlığındaki Tüketici İlçe Heyeti’ne, kredinizin 2.320 TL ile 3.480 arasında olması halinde ise Tüketici İl Hakem Heyeti’ne işlem yapılması için başvuruda bulunabilirsiniz. Eğer krediniz 3.480 TL’den fazla ise Tüketici Mahkemeleri’ne dava açılması gerekmektedir.

E Devlet Dosya Masrafı Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Teknolojinin hayatımıza getirmiş olduğu sayısız yenilik ve kolaylık vardır. Şüphesiz ki bu kolaylıkların en önemlilerinden biri de Türksat A.Ş nin hayatımıza kazandırmış olduğu e devlet hizmetidir. E devlet sayesinde doğum, askerlik ve bir çok kurum ve kuruluş tarafından yapılması gereken belge ve evrak işlemleri şifre ile giriş yapıldığında birçok başvuru işlemleri, borç işlemleri, sınav bilgileri ve bunlar gibi çok daha fazla işlemi 7 gün 24 saat boyunca e devlet hizmeti üzerinden yapabilirsiniz. Yazının başlangıcında da belirttiğimiz gibi biz bu yazımızda sizlere E Devlet Dosya Masrafı Sorgulama işleminin nasıl yapıldığını anlatacağız. E devlet sayesinde  yapmış olduğumuz dosya masrafı iade talebine başvurduktan sonra sonuçları artık direk olarak kurumlardan beklememize gerek kalmamıştır. İstediğimiz anda e devlet sistemine giriş yaparak dosya masrafı iadesi talebimizin detaylarını görüntülememiz mümkündür. Bunun için 11 haneli T.C. kimlik numaranız ve e devlet şifreniz ile sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. E devlet şifrenizin bulunmaması halinde size en yakın PTT şubesine üzerinde T.C. Kimlik numarası bulunan kimlikleri ( evlilik cüzdanı, ehliyet, pasaport v.b.) ile başvuruda bulunup 2 TL işlem ücreti karşılığında e devlet şifresine sahip olabilirsiniz. Eğer e devlet şifreniz yoksa sisteme giriş yapmak için mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı veya internet bankacılığı üzerinden de giriş yapabilmeniz mümkündür. Sorgulama işleminizi sitemiz üzerinden yapmak için aşağıda verilen bağlantıyı kullanabilirsiniz.

85

Yazının sonunda vermiş olduğumuz linke tıklamanız halinde karşınıza üstteki sayfa çıkacaktır. Açılan bu sayfadan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklamanız gerekmektedir.

123456

Daha sonra karşınıza yukarıda verilen görseldeki sayfa açılacaktır. Açılan bu sayfada ok ile gösterilen kısma 11 haneli T.C. Kimlik numaranızı ve e devlet şifrenizi yazınız. Sonra ise daire içine alınmış “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayınız böylelikle E Devlet Dosya Masrafı sorgulamanızı yapmış olacaksınız.

E-Devlet Dosya Masrafı Sorgulama İşlemi İçin TIKLAYINIZ!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.