E-Devlet Kapısına Giriş – E-Devlet Giriş Nasıl Yapılır?
Hayli uzun zamandır var olan bir platform olmasına rağmen, platform üzerinden gerçekleştirilebilecek işlemlerin artması, bazı kamu kuruluşlarına başvuruların yalnızca buradan yapılması gibi sebeplerden dolayı e-devlet kullanıcılarının sayısı son dönemde oldukça arttı. Bu artışla birlikte, henüz e-devlet kapısının ne olduğunu tam olarak anlayamayan orta yaş üzeri bir grup oluştu. Genç ve orta yaşlıların teknolojiyle ve teknolojik imkanlarla daha içli dışlı olmaları e-devlet platformuna adaptasyonlarını kolaylaştırırken üst yaş grupları için ise bu platform hala bir bilinmez olmaya devam ediyor.
E-devlet Nedir?
E-devlet, elinizde sayısız resmi evrakla, devlet dairelerinde bir o kapıdan bir bu kapıya koşmanıza son veren, gerçekleştirmek istediğiniz resmi işlemi dakikalar içerisinde tamamlamanıza imkan tanıyan devlete ait resmi, dijital bir platformdur. Bunu basit bir örnek vererek daha da anlaşılır hale getirmeye çalışalım.
Geçtiğimiz yıllarda basit bir ikametgah almak için adınıza kayıtlı bir fatura ile muhtarlığa gitmeniz ve muhtarlıktan belli bir ücret karşılığında ikametgah almanız gerekiyordu. E-devlet sayesinde cep telefonunuz veya bilgisayarınız üzerinden saniyeler içerisinde ikametgah alabilmeniz ve bu evrakı resmi işlemlerde kullanmanız mümkün.
E-devlet üzerinden yapılan ikametgah işlemleri hakkında detaylı bilgi için: İkametgah Nasıl Değiştirilir? E Devlet’ten İkametgah Nasıl Alınır?
E-devlete Nasıl Giriş Yapılır?
E-devlet sistemini kullanacak yaş grubunun çok geniş bir yelpazeye yayılması sebebiyle hem site hem de uygulama oldukça sade bir biçimde dizayn edilmiş. E-devlet giriş işleminde ihtiyacınız olan yalnızca üç şey var; T.C. kimlik numaranız, e-devlet şifreniz ve internet bağlantısı. Bu üçüne sahipseniz www.turkiye.gov.tr adresinden veya kullandığınız akıllı telefon modeline göre indireceğiniz e-devlet uygulamasıyla saniyeler içerisinde sisteme giriş yapabilirsiniz.
E-devlet sistemine giriş yapmak için e-devlet şifresi haricinde mobil imza, e-imza ve internet bankacılığı seçeneklerini de kullanmanız mümkün. İnternet bankacılığını kullanan vatandaşlar, anlaşmalı bankalara ait şifreleriyle e-devlete giriş yapabilirler. Ayrıca GSM operatörlerinden aylık belli bir ücret ödemek koşuluyla alınacak mobil imza ile de sisteme giriş yapabilmek mümkün. Son olarak e-imza ve T.C. kimlik kartı uygulamalarını bilgisayarınıza indirip, burada çıkan kodları girerek e-devlet platformuna bağlanabilirsiniz.
E-devlet Şifresi Nereden Alınır?
Tüm PTT şubelerinden, üzerinde T.C. kimlik numaranız yazılı nüfus cüzdanınız veya yeni kimlik kartınızla şahsen başvuru yaparak e-devlet şifrenizi alabilirsiniz. 2019 yılı itibarıyla yeni bir e-devlet şifresi almanın ücreti 2 TL. Şifreyi kaybetme, unutma veya çaldırma gibi durumlarda yeniden şifre almanız gerekirse bu ücret 4 TL oluyor.
E-devlet şifresi için yalnızca bir kez ücret ödüyorsunuz. Kullanım sırasında veya ehliyet ve benzeri belgelerde olduğu gibi belli süre aralıklarında ödenmesi gereken bir harcı bulunmuyor.
PTT’den aldığınız 5 rakamdan oluşan numerik şifre sizin geçici şifrenizdir. Bu şifreyle platforma ilk kez bağlandıktan sonra sistem sizi “e-devlet giriş şifre değiştirme” ekranına yönlendirir ve burada kendi belirleyeceğiniz 8 karakterden oluşan yeni bir şifre tayin etmeniz beklenir.
Cep telefonu ve e-posta adresinizi sistemden doğrulatmanız büyük önem taşıyor. Bu sayede “E-devlet giriş şifresini unuttum, ne yapmam lazım?” benzeri bir sorunla karşılaştığınızda eğer daha önceden iletişim bilgilerinizi doğrulattıysanız, cep telefonunuza gelen doğrulama koduyla kolaylıkla şifrenizi yenileyebilirsiniz. Aksi halde yeniden PTT şubelerinden şifre almanız gerekiyor.
E-devlet şifresinin temini, yenilenmesi, kaybolması halinde sıfırlanması gibi konular hakkında daha detaylı bilgi için: E-Devlet Şifresi Nasıl Alınır, Yenilenir, Değiştirilir? Şifremi Unuttum!
Yalnızca T.C. Numarasıyla E-devlete Giriş Yapmak Mümkün mü?
E-devlet sistemi, sunduğu hizmetler bazında yüksek güvenlik önlemleri gerektiren bir platformdur. Bu nedenle güvenliğinizi sağlamak adına şifrenin yanı sıra cep telefonu ve e-posta adresi gibi iletişim bilgilerinizi de doğrulatmanızı talep eder. Güvenlik önlemlerinin bu kadar üst düzey olduğu bir sisteme yalnızca T.C. numarasıyla giriş yapmak mümkün değildir. Yalnızca T.C. ile e -devlete giriş yapılabiliyor olsaydı, sizin T.C. kimlik numaranızı bilen herkes e-devlet profilinize giriş yapabilir ve buradan sizin adınıza önemli resmi işlemler gerçekleştirebilir, ikametgah adresinize, eğitim bilgilerinize, sigorta durumunuza ve daha pek çok kişisel bilgiye kolaylıkla erişebilirdi.
E-devlet Üzerinden Soy Ağacımı Öğrenebilir miyim?
Son dönemde e-devletin sunduğu en popüler işlemlerden biri de vatandaşların soy ağaçlarını sorgulayabildikleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne ait, “Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama” işlemidir.
E-devlet soy ağacı öğrenme işlemi için izleyebileceğiniz iki yol bulunuyor. Birincisi, sisteme giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan arama motoruna “soy ağacı” yazarak direkt NVİ Alt Üst Soy Bilgisi ekranına ulaşabilir veya “İşlemler” ekranından NVİ Genel Müdürlüğü sayfasına gidip buradan “Alt Üst Soy Bilgisi Sorgulama” seçeneğine tıklayabilirsiniz.
Alt-üst soy bilgisi sorgulama ekranına doğrudan giriş yapmak için TIKLAYINIZ!
E-devlet soy ağacı sorgulama işlemleri hakkında daha detaylı bir anlatım için: E-Devlet Soy Ağacı Öğrenme – Alt Üst Soy Ağacı Sorgulama Nasıl Yapılır?
E-devlet Üzerinden SGK Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?
Tıpkı soy ağacı öğrenme işleminde olduğu gibi SGK hizmet dökümü için de en kolay yol arama motorundan arama işlemi gerçekleştirerek direkt ilgili ekrana ulaşmaktır. Motora “hizmet dökümü” yazdığınız anda sistem sizi Sosyal Güvenlik Kurumunun sayfasına yönlendirir ve buradan tabi olduğunuz hizmete göre hizmet dökümünüzü alabilirsiniz.
“E-devlet giriş SSK hizmet dökümü” şeklinde de sıkça aratılan ancak doğrusu “SGK Hizmet Dökümü” olan işlem için izleyebileceğiniz ikinci ve daha uzun yolda ana sayfadan “e-Hizmetler”e tıklamak ve buradan “Sosyal Güvenlik ve Sigorta” sekmesine gitmektir. İki yöntemle de ulaşacağınız sayfa aynıdır.
E-devlet üzerinden SGK hizmet dökümü nasıl sorgulanır? Ekran görüntüleriyle adım adım işlemleri açıkladığımız daha detaylı anlatım için: SGK Hizmet Dökümü Nasıl Alınır? SSK Gün ve Prim Sorgulama
E-devlette Maaş Sorgulama İşlemi Yapılabiliyor mu?
Halihazırda çalışanlar için e-devlet girişi, maaş sorgulama işlemine imkan vermiyor. Yani e-devlet platformunda mevcut maaşınızı öğrenebileceğiniz herhangi bir ekran bulunmuyor. Ancak emekli olan vatandaşlar, 4A veya 4C Emekli Aylık Bilgisi ekranından mevcut emekli maaşlarını sorgulayıp öğrenebilirler. Emekli aylık bilgisi sorgulama işlemi için SGK hizmet dökümünde olduğu gibi Sosyal Güvenlik Kurumunun hizmetler sayfasına gitmeli ve buradan sayfanın alt kısmında yer alan “Emekli Aylık Bilgisi”ni seçmelisiniz.
E-Devlet Şifresiyle MHRS’den Randevu Alınabiliyor mu?
Hastanelerde saatlerce hatta günlerce sıra bekleme derdini ortadan kaldıran MHRS (Merkez Hasta Randevu Sistemi), e-devlet kapısıyla entegre olarak çalışan bir platformdur. Bu sayede MHRS’ye kayıtlı olmasanız bile tıpkı e-devlete giriş yaparken olduğu gibi T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizle MHRS’ye giriş yapabilir ve istediğiniz hastanenin istediğiniz doktorundan, istediğiniz tarih ve saatte randevu alabilirsiniz. Bazı doktorların bazı randevu saatleri sistemde dolu olarak görülebilir. Bu bir sistem hatası değildir. Başka hastaların bu saatlerde daha önceden randevu almış olduğu ve bu sürelerin uygun olmadığı anlamına gelir.
MHRS e-devlet giriş işlemi için https://www.hastanerandevu.gov.tr/Randevu/login.xhtml adresine gitmeniz gerekir. Buradan T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi girdikten sonra “e-Devlet ile Giriş” seçeneğine basarak MHRS’ye giriş sağlayabilirsiniz.
MHRS’nin asıl sitesinden buraya ulaşabilmek için, https://www.mhrs.gov.tr/Vatandas/ adresine giderek ana sayfanın sağında yer alan “Randevu Al” butonuna tıklamanız yeterli. Bu eylem sizi randevu sayfasına yönlendirecek ve e-devlet şifrenizle hastanelerden randevu almanıza imkan tanıyacaktır.