Sorgulamalar artık tek çatı altında!

E-Devlet’ten Öğrenci Belgesi Nasıl Alınır? Öğrenci Belgesi Sorgulama

Herhangi bir eğitim kurumunda öğrenci olarak kayıtlı olan her vatandaş adına düzenlenen bir çeşit evrak olan öğrenci belgesi, vatandaşların öğrenim hayatına devam ettiğini ve öğrenciliğin getirdiği sosyal haklardan faydalanabildiklerini ispatlar nitelikte bir belgedir. Günümüzde bu belge eğitim kurumlarından alınabildiği gibi internet üzerinden de temin edilebilir.

Öğrenci Belgesi Nedir?

Öğrenim belgesi olarak da bilinen öğrenci belgesi, herhangi bir resmi eğitim kurumunda kayıtlı olarak eğitim hayatını sürdüren bireylerin bilgilerinin bulunduğu bir belgedir. Birçok kurumun öğrencilerden talep edebildiği öğrenci belgeleri genelde burs başvurularında, indirimli ulaşım kartı taleplerinde, askerlik ile alakalı işlemlerde, sağlık sigortası işlemlerinde talep edilir.

Öğrenci belgesinde yer alan bilgiler şu şekildedir:

  • Vatandaşın T.C. kimlik numarası
  • Adı ve soyadı
  • Anne adı ve baba adı
  • Doğum tarihi
  • Uyruğu
  • Kaçıncı sınıfta olduğunu belirtir nitelikte ibare
  • Eğitim kurumuna kayıt olduğu gün, ay ve yıl
  • Eğer üniversitede eğitim alınıyorsa üniversite adı, fakülte ismi, bölümün adı
  • Eğitimin türü
  • Toplam öğrenim süresi
  • Öğrencilik hakkının olup olmadığını bildirir yazı

Öğrenci belgesi örneğini indirmek için TIKLAYINIZ!

Öğrenci Belgesi Geçerlilik Süresi Nedir?

Öğrenci belgesinin geçerlilik süresi, üzerinde yazılı olan bilgilerin doğru olduğu süre ile sınırlıdır. Örneğin bir öğrenci belgesinde öğrencinin ikinci sınıfta olduğu yazıyorsa, öğrenci üçüncü sınıfa geçtiği zaman bu belgenin geçerliliği kaybolacaktır. Aynı şekilde belge üzerindeki diğer bilgilerde de herhangi bir değişiklik olursa yeni bir belge çıkartılması gerekir.

Öğrenci Belgesi Nereden Alınır?

Öğrenci belgesi temin etmek isteyen öğrenciler; üniversitelerde öğrenci işlerine, ilkokul ve liselerde ise müdürlük birimlerine başvuruda bulunarak belgelerini temin edebilirler. Açıköğretim fakültesinde okuyan öğrenciler ise açıköğretim merkezlerine giderek AÖF öğrenci belgesini temin edebilirler. Diğer taraftan her öğrenci, e-devlet sistemi üzerinden öğrenci belgesi oluşturup yazdırabilir.

E-devlet sistemi tarafından oluşturulan barkod numarası sayesinde bu belgelerin geçerli olup olmadığı, üzerindeki bilgilerin doğruluk durumu gibi tüm detaylar kolaylıkla sorgulanabilmektedir. Dolayısıyla okuldan alınan öğrenci belgesine kıyasla kontrolü daha çabuk ve güvenilir bir şekilde sağlandığı için e-devlet sisteminden alınan öğrenci belgesinin geçerli olmaması gibi bir durum söz konusu değildir.

E-devlet Sisteminden Öğrenci Belgesi Nasıl Alınır?

E-devlet öğrenci belgesi işlemleri iki farklı başlık altında yapılır. İlkokul ve lise öğrencileri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sunulan öğrenci belgesi sorgulama hizmetini kullanırken üniversite ve yüksek okul öğrencileri ise Yükseköğretim Kurumunun sağlamış olduğu öğrenci belgesi sorgulama hizmetini kullanmak durumundadır.

1. YÖK öğrenci belgesi alma işlemi nasıl yapılır?

Üniversite ve yüksek okullarda eğitim görmeye devam eden öğrenciler e-devlet sistemi ile YÖK’ün iş birliği kapsamında yürürlüğe giren hizmet sayesinde öğrenci belgelerini temin edebilirler.

  • Üniversite öğrenci belgesi temin etmek için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp e-devlet sisteminden ilgili hizmetin yer aldığı sayfayı açın.

  • Karşınıza çıkan sayfadaki mavi renkli buton içerisinde yazılı olan “kimliğimi şimdi doğrula” ifadesine tıklayıp giriş sayfasına geçin.

  • Giriş sayfasında ise ilgili boşluklara T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi doğru bir şekilde girmeniz gerekir. Bu bilgileri girdikten sonra “sisteme giriş yap” yazısına tıklayarak işleme devam edebilirsiniz.
  • Eğer e-devlet şifrenizi henüz temin etmediyseniz mesai günü ve saati içinde olması koşuluyla herhangi bir zaman, size yakın konumdaki bir PTT iş yerine giderek görevli personele kimlik kartınızı gösterip içerisinde e-devlet parolanızın yazılı olduğu zarfı satın alabilirsiniz.
  • Şifrenizi unutmanız halinde ise giriş ekranındaki “şifremi unuttum” bağlantısına tıklayın. Sistem sizden güvenlik amaçlı bazı kimlik bilgilerinizi ve bir yakın akrabanıza ait T.C. kimlik numaranızı girmenizi isteyecektir. Bu bilgileri yazdıktan sonra sistemde kayıtlı olan cep telefonu numaranıza bir güvenlik kodunun yer aldığı kısa mesaj gönderilecektir. Bu güvenlik kodunu ilgili boşluğa yazarak yeni bir şifre oluşturmanız mümkündür. Eğer e-devlet sistemine cep telefonu numaranızı henüz tanımlamadıysanız bu işlemi gerçekleştirmeniz mümkün olmayacağı için yeniden bir PTT ofisine gidip tekrar şifre zarfı satın almanız gerekir.

E-devlet şifresinin temini ve diğer detaylar hakkında detaylı bilgi edinmek için: E-Devlet Şifresi Nasıl Alınır, Yenilenir, Değiştirilir? Şifremi Unuttum!

  • Ayrıca bunlara ek olarak alternatif yöntemleri kullanarak da e-devlet sistemine giriş yapıp öğrenci belgesi temin etmek mümkündür. Giriş sayfasındaki üst menüden internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı, elektronik imza ya da mobil imza seçeneklerinden birini tercih edip sisteme giriş yapabilirsiniz.

  • Sisteme giriş yaptıktan sonra karşınızda öğrenci bilgilerinizin olduğu bir liste yer alacaktır. Bu listede aktif kaydınızın bulunduğu yüksek öğretim kurumlarını görüntülemeniz mümkündür. Hakkında öğrenci belgesi oluşturmak istediğiniz kuruma ait satırın en sağ tarafında yer alan “belge oluştur” butonuna tıklayarak öğrenim belgenizi oluşturabilirsiniz.

  • Belge oluşturma seçeneğine tıkladıktan sonra öğrenci belgenizi görüntüleyebileceğiniz sayfa açılacaktır. Eğer bu belgenin çıktısını almak istiyorsanız sayfayı doğrudan yazdırmak yerine sağ üst bölümde yer alan “dosyayı indir” ya da “e-posta gönder” seçenekleri ile belgeyi bilgisayarınıza ya da posta kutunuza kaydedip daha sonra çıktısını alabilirsiniz.
  • Ayrıca elde ettiğiniz PDF formatındaki öğrenci belgesini e-posta aracılığıyla ilgili kuruma da iletebilirsiniz.

E-devlet sisteminden üniversite öğrenim belgesi almak için TIKLAYINIZ

2. MEB öğrenim belgesi alma işlemi nasıl yapılır?

  • Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki bir ilköğretim okulunda ya da lisede kayıtlı olan öğrenciler için; ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.

  • “Kimliğimi şimdi doğrula” seçeneğine tıkladıktan sonra T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi yazarak sisteme giriş yapın.

  • Bu hizmet aracılığıyla öğrenciler kendileri için belge oluşturabildiği gibi ebeveynler, velisi olduğu öğrenciler için de belge oluşturabilirler.
  • Bir gün içerisinde her bir öğrenci için sadece bir tane barkodlu belge oluşturulabileceğine yönelik bilginin yer aldığı ekranı okuyup şartları kabul ettiğinizi belirten alanı işaretledikten sonra “sorgula” butonuna tıklayın.
  • Bu işlemin ardından şahsınıza ya da velisi olduğunuz öğrenciye ait öğrenim belgesini indirip çıktısını alabilirsiniz.

E-devlet sisteminden MEB öğrenim belgesi temin etmek için TIKLAYINIZ

E-devletten Alınan Öğrenci Belgesi Geçerli mi?

Günümüzde eğitim kurumundan alınan öğrenci belgesi ile e-devlet sisteminden alınan öğrenci belgesi arasında geçerlilik bakımından herhangi bir fark bulunmamaktadır. Öğrenci belgesinin talep edildiği durumlarda vatandaşlar, eğer okullarından belge temin edemiyorlarsa e-devlet sisteminden öğrenci belgelerini temin edip talepte bulunan kuruma teslim edebilirler.

E-devlet Öğrenci Belgesi Gözükmüyor, Ne Yapmalıyım?

Bir eğitim kurumunda kayıtlı şekilde öğrencilik hayatını sürdüren vatandaşlar, zaman zaman e-devlet sisteminde öğrenci belgelerinin yer almadığını görebilirler. Bu tip durumlarda eğitim kurumundaki ilgili birimle ya da Yükseköğretim Kurulu ile iletişime geçerek bu hatanın düzeltilmesi yönünde bir talepte bulunmak gerekir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.