Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Emekli Sandığı Malulen Emeklilik

Bireyler yaşam standartlarını yüksek seviyede tutabilmek için sürekli çalışabilecekleri işler bulurlar. Bu işler kapsamında da sigorta kaydı yaptırarak çalışmama döneminde de rahat bir dönem geçirmeyi amaçlarlar. Çalışma sürecinin sonucunda belirli yaştan sonra dinlenme süreci emeklilik olarak adlandırılır. Emeklilik hizmetlerinden yararlanabilmek için aktif çalışma dönemimde sigorta kaydının yapılması ve primlerin düzenli olarak ödenmesi gerekmektedir. Bu ödeme işlemleri bittiğinde de vatandaşlar emeklilik yaşlarının dolmasını beklerler. Ancak iş kazası yada başka türlü problemlerden kaynaklı olarak bireyler çalışma yetilerini kaybedebilirler. Bu nokta da bağlı oldukları sigorta kuruluşları bireyleri mağdur etmez. Bu tip durumlarda ortaya çıkan kavram ise malulen emeklilik kavramıdır. Bir kişi sigortalı olarak göreve başladıktan sonra herhangi neden ile çalışma gücünün belli bir oranını kaybederse yada görevini hiçbir şekilde yapamayacak duruma gelir ise meslekte kazanma gücünü kaybedenlerden sayılarak ve de bu belirli şartları taşıyor ise malulen emeklilik hükümleri uygulanmaktadır.

Memurun Malul Sayılması Durumu

Sigortalı bir şekilde işe başlamış olan kişi görevine devam ederken herhangi bir neden ile çalışma gücünün en az yüzde 60’ını yada görevini hiçbir şekilde yapamayacak halde ise meslekte kazanma gücünü kaybetmiş memurlar kendilerinin veya kurumlarının isteği üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu yani SGK tarafından yetkilendirilmiş sağlık kurumları tarafından kişi hakkında düzenlenmekte olan raporlara nazaran SGK sağlık kurulu tarafından yapılmakta olan değerlendirme ile uygun görülmesi halinde malul sayılacaklardır. Fakat çalışma gücünün yüzde 60’ını yada görevini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü ilk defa sigortalı işe girmeden önce kaybetmiş ise malul sayılmamaktadır.

Malullük Aylığı Bağlanacak Memurlar

En az 10 yıldır sigortalı olan kişi 1800 gün prim yatmış bildirilmiş olanlar,

Başka birinin sürekli bakıma muhtaç derecede malul olup 1800 gün prim bildirilmiş olanlar (sigortalılık süresi şartı aranmaksızın) gibi herhangi bir yaş şartı bulunmadan malullük aylığı almaya hak kazanırlar.

Maluliyet Başvurusu ve Sağlık Raporu

Malullük aylığı bağlanması için gerekli sigortalılık süresi ve de prim ödeme gün sayısı şartını taşımakta olan memurlar başvurularını yazmış oldukları dilekçeler ile bağlı oldukları sosyal güvenlik il müdürlüğü ya da merkez müdürlüğüne yapmalıdırlar.

Kişilerin yapmış olukları başvurular sosyal güvenlik il müdürlüğü tarafından verilmekte olan sevk yazısından belirtilmekte olan devlet üniversite hastaneleri, sağlık bakanlığı eğitim ve araştırma hastaneleri ile askeri hastaneler tarafından sağlık raporu düzenlenecektir. Bu gibi hastanelerin bulunmadığı yerlerde ise rapor devlet hastanesinden de alınabilmektedir.

Memurların çalışma gücü ya da meslekte kazanma gücü kayıp oranlarının tespitine ilişkin olarak çalışma gücü ve meslekte kazanma gücü kaybı oranı tespit işlemleri yönetmenliğinde düzenlenmiştir.

Düzenlenmekte olan sağlık kurulu raporlarında çalışma gücü kaybı ve ya maluliyet derecesi nitelendirilmesi durumunda bu tespitler sgk tarafından verilmekte olan karar ile bağlayıcı değildir.

Memur hakkında sevk üzerine düzenlenmekte olan sağlık kurul raporu sevki yapan müdürlük tarafınca SGK’ ya gönderilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.