Sorgulamalar artık tek çatı altında!

EMEKLİ SANDIĞI SORGULAMA

İnternetin gelişmesi ile birlikte birçok işleminizi internet üzerinden yapabilmekteyiz. İnternet üzerinden gerçekleştirebileceğimiz işlemlere ise her geçen gün bir yenisi eklenmektedir. Aynı zamanda birçok devlet kurum ve kuruluşu da bu hizmeti sağlamaktadır. Bu kurumlardan bir tanesi de Sosyal Güvenlik Kurumu’dur. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sunduğu hizmetlerden bir tanesi de Emekli Sandığı sorgulama işlemidir.

Emekli Sandığı sorgulama işleminizi internet üzerinden yapabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Emekli sandığı sorgulama hakkında kapsamlı ve anlaşılır bir şekilde bilgi vereceğiz. Bu yazıyı okuyarak emekli sandığı sorgulama  hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevabına ulaşabilirsiniz. Emekli Sandığı Sorgulamaları arasında Hizmet dökümü sorgulaması, evrak takibi, maaş sorgulama gibi işlemler bulunmaktadır.

Emekli Sandığı Nedir?

Emekli sandığı ilk kurulduğu zamanlarda Maliye Bakanlığına bağlı bir kurum olarak hizmet vermekteydi. 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilen 5502 sayılı kanundan sonra ise hizmetlerini 4c adı altında Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı bir şekilde sürdürmüştür. Yani artık Emekli Sandığı Sosyal Güvenlik Kurumu 4c olmuştur. Emekli sandığı genel müdürlüğü Ankara’da bulunmaktadır.

Emekli Sandığı Maaş Sorgulama

Emekli Sandığı Sorgulama işlemlerinden bir tanesi de emekli sandığı maaş sorgulamasıdır. Emekli sandığı maaş sorgulama işlemi de diğer birçok işlem gibi internet üzerinden online olarak gerçekleştirilen bir işlemdir. E devlet üzerinden 4c Emekli Aylık Bilgisi hizmeti aracılığı ile maaşınız üzerinde kesinti olup olmadığını net maaş miktarınızın ne kadar olduğunu görüntüleyebilirsiniz.

Emekli Sandığı Hizmet Dökümü

Emekli sandığı sorgulamalarından emekli sandığı hizmet dökümü işlemini nasıl yapacağınızı anlatmadan önce neden yapmamız gerektiğini yani hizmet dökümü ile hangi bilgilere ulaşabiliriz, öncelikle bu konudan bahsedeceğiz. Emekli sandığı sorgulama işlemlerinden en önemli sorgulama işlemlerinden biriside emekli sandığı hizmet dökümü sorgulamasıdır.

Hizmet dökümünüzü sorgulayarak pirimlerinizin ne zaman yattığını, primlerin gün sayılarını ve benzer işlemleri takip edebilirsiniz.

Emekli sandığı hizmet dökümü sorgulaması için bilmeniz gereken şeylerden birisi de sicil no dur. Emekli sandığı sicil no sosyal güvenlik kurumunun sizi tanıyabilmek için adınıza vermiş olduğu numaradır. Herkese bir tane farklı sicil no verdiği için sizi ayırır ve tanır.  Hizmet dökümünü sorgulayabilmeniz için sorulan sorulardan bir tanesi de sicil numaranızdır. İleriki dönemlerde sicil numarası yerine Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızın kullanılması planlanıyor.  Eğer emekli sandığı sicil numaranızı bilmiyorsanız internetten öğrenebilirsiniz.

Hizmet dökümü sorgulaması e devlet üzerinden yapılabilen bir işlemdir. Bildiğimiz üzere 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilen 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile birlikte SSK 4a, Bağ-kur 4b ve Emekli Sandığı 4c olarak adlandırılmıştır. E devlet üzerinden Emekli Sandığı hizmet dökümü sorgulaması yapmak için yapmanız gereken ilk şey e devlet kapısına giriş yapmaktır. Bunun için e devlet şifresine ve T.C. kimlik numarasına ihtiyaç duyacaksınız. Daha sonra hizmetler bölümünden Sosyal Güvenlik Kurumunu seçmelisiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetleri içerisinden 4c Hizmet Dökümünü seçerek Emekli Sandığı Sorgulamanızı kolaylıkla yapabilirsiniz.

Emekli Sandığı Emeklilik Şartları Nelerdir?

Emekli sandığı sorgulama emeklilik  sandığı emeklilik şartları cinsiyete göre erkek ve bayan olmak üzere 2 kısımda incelenir.

Emekli olabilmek için doldurulması gereken üç temel şart vardır.

  • Çalışma yılı
  • Yaş
  • Sigorta pirimi

Bayan Memurlar için emeklilik şartları :

08.09.1999 tarihinden önce işe girmiş bayan memurların şartları :

 Bu gruba giren bayanların 20 fiili hizmet yılını doldurmalarının üstüne yaş ile ilgili herhangi bir şarta uymaksızın istekleri doğrultusunda maaşa bağlanır .

Emeklilik süresini doldurmasına 2 yıldan az kalan kadın memurların 38 yaşını doldurmaları ve başvuruda bulunmaları üzerine emekli maaşı almaya başlayabilirler.

Bu şartlara uymayan kadınların ise  20 yılını doldurmaları ve belli bir yaşı tamamlamaları şartı ile emekli olabileceklerdir.

 08.09 1999 tarihinde ve daha sonra işe girmiş bayan memurların şartları :

08.09.1999 tarihinden sonra memur olan kadın çalışanların 58 yaşını ve 25 fiili hizmet yılını doldurduktan sonra  emekli olmaları mümkün.

08.09.1999 tarihinde resmi gazetede bir kanun yayınlandı. Yayınlanan bu kanunla birlikte bir kadının emekli olabilmesi için

  • 58 yaşını doldurmuş olması
  • 7200 gün prim ödemesi

Gerekir.

  • Emekli Sandığı hesaplamaları aya göre yapılır
  • Ayın 15 i ay başı sayılır

Erkek memurlar için emeklilik şartları

08.09.1999 tarihinden önce işe başlayan erkekler  için emeklilik şartları

Bu gruba giren erkek memurların 25 fiili hizmet yılını doldurmaları üzerine yaş ile ilgili hiç bir şarta uymaksızın istedikleri zaman başvuruları doğrultusunda  emeklilik maaşına bağlanırlar.

Emeklilik hizmet süresini doldurmasına 2 yıldan az kalmış olan erkekler  43 yaşını  tamamlamaları ve istekte bulunmaları üzerine emekli maaşına bağlanabilirler.

08.09.1999 tarihinden sonra işe başlayan erkekler için emeklilik şartları :

 Resmi gazetede 08.09.1999 tarihinde yayınlanan kanun üzerine emeklilik şartları değişmiştir.

Bu tarihten sonra çalışmaya başlayan erkekler  60 yaşını doldurmak zorundadır . 7200 gün sigorta primi ödemiş olması gerekir emekli olabilmesi için.

Bu kurallarla beraber hem erkekler için hem hem kadınlar için  yaş sınırı (yani kadınlar için 58 ,erkekler için 60 olan yaş ) 2035 yılından itibaren her iki yılda bir artacaktır. Bu 2045 e kadar devam edecek ve 2045 den sonra hiç kimse 65 yaşından önce emekli olamayacaktır.

Emekli Sandığı Evrak Takibi Nedir?

Emekli sandığı evrak takibinin ne olduğunu ve önemini ilk olarak bilmemiz gerekiyor. Emekli olmak için yapılması gereken resmi işlemler çok fazladır.  Bu işlemlerde her hangi bir aksilik veya hata olmaması için bu işlemleri takip etmek gerekir. Emekli olmak adına kuruma vermiş olduğunuz belgelerin dilekçelerin takibinin yapılması işlemine evrak takip diyoruz. Evrak takip işlemini hem Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden hem de e devlet kapısı üzerinden yapmak mümkündür.

Emekli sandığı sorgulama sayesinde internet üzerinden evrak takibi yapabilirsiniz.

Evrak  takip  sistemi 4 farklı gruptan oluşmaktadır

  • Standart evraklarınızı takip edebilmeniz için
  • Emeklilik işlemlerinizi takip edebilmeniz için
  • Emekli sandığı emeklilik işlerinizi takip edebilmeniz için
  • Malulluk evrak takibi için ( 2022 Evrak takibi.

Emekli sandığı iletişim sadece internetten değil ayni zamanda telefon aracılığı ile de yapılabilir. Emekli sandığına telefondan ulaşmak için yapmanız gereken tek şey Alo 170 ‘i aramanızdır.

Bu şekilde emekli sandığı sorgulama işlemlerinizi telefon ile de yapabilirsiniz.

Emekli Sandığı hizmet sorgulama işlemi E-Devlet sitesi üzerinden yapılmaktadır. E-Devlet sistemi, 22 adet devlet kurum ve kuruluşu bünyesinde bulundurmaktadır. Bu şekilde bu site üzerinden birçok kuruma ulaşabilir ve sorgulamalarını yapabilirsiniz. E-Devlet üzerinden işlem yapabilmek için E-Devlet şifrenizin bulunması gerekmektedir. E-Devlet şifrenizi PTT şubelerinden 2 TL ücret karşılığında alabilirsiniz. Şifrenizi aldıktan sonra yazının devamında verdiğimiz bilgileri takip ederek Emekli Sandığı hizmet sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Emekli Sandığı Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet üzerinden Emekli Sandığı hizmet sorgulama işlemi için ilk olarak yapmanız gereken yazının sonunda vermiş olduğumuz linke tıklamak olacaktır. Linke tıkladıktan sonra açılan sayfadan kimliğimi şimdi doğrula adlı butona tıklayınız.

G

Kimliğimi şimdi doğrula adlı butona tıkladıktan sonra karşınıza gelecek olan sayfada sizden TC kimlik numaranız ve E-Devlet şifreniz istenecektir. TC kimlik numaranız ve E-Devlet şifrenizi girerek kimlik doğrulama işleminizi gerçekleştiriniz ve sisteme giriş yap adlı butona tıklayınız. Bu şekilde Emekli Sandığı hizmet sorgulama işleminizi gerçekleştirmiş olacaksınız.

6

 

E-Devlet Sistemi Üzerinden Emekli Sandığı Sorgulama İşlemi İçin TIKLAYINIZ!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.