Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Emekli Sandığı Yetim Maaşı

Emekli Sandığı Yetim Maaşı sigortalının vefatından sonra geride kalmış olan çocuklarına ya da eşi varsa ona bağlanan sosyal güvenlik kurumu (SGK) tarafından ödenen aylık ücrete denir. Son yapılan düzenleme ile 2015 yılında emekli sandığı yetim maaşı alacak olan kişilerin ne kadar bir ücret alacağı sosyal güvenlik kurumu (SGK) tarafından düzenlenmiştir. Emekli sandığı yetim maaşı alan kişilerin her hangi bir kurumda sigortalı bir şekilde çalışmaya başladıkları taktirde ilk maaşları ve ilk sigorta primleri ödendiği zaman emekli sandığı yetim maaşları anında kesilir. Emekli sandığı yetim maaşı alabilmek için gerekli olan bütün şartların yerine getirilmesi zorunludur. T.C’nin yeni oluşturulmuş olan hükümeti ile emekli sandığı yetim maaşında büyük değişikler görüldü. Bu değişiklikler ile emekli sandığı yetim maaşı alan kişilerin maaşlarına daha yüksek ücretler yansıtılması planlanmaktadır.

Emekli Sandığı Yetim Maaşını Kimler Alabilir?

Vefat eden kişinin engelli olan kız ve erkek çocuğu var ise bu kişi ya da kişiler emekli sandığı yetim maaşından yararlanabilir. Ancak engeli kişinin engel oranının %60 derecesinde olması gerekir. Emekli sandığı yetim maaşı alan kişinin engelli olma durumundan dolayı yaş şartı ya da öğrenci olma şartı aranmadan emekli sandığı yetim maaşı bağlanır. Bunun haricinde evlendikleri zaman içerisinde dahi bağlanmış olan emekli sandığı yetim maaşı kesilmez. Bu konu dışında engelli olmayıp emekli sandığı yetim maaşı alan kişilerin sosyal güvenlik kurumu (SGK) tarafından ödenen emekli sandığı yetim maaşı evlenmesi durumunda ve bir kurumda sigortalı olarak işe girmeleri durumunda aynı zamanda eski eşleri ile birlikte yaşadıkları zaman bunun tespit edilmesi halinde sosyal güvenlik kurumu (SGK) tarafından ödenen emekli sandığı yetim maaşı kesin bir kararla kesilir. Vefat eden kişinin geride kalmış olan erkek çocuğu için de sosyal güvenlik kurumu (SGK) tarafından emekli sandığı yetim maaşı ödemesi yapılır. Ancak sigortalı bir işe girmemesi eğitim durumunun bulunmaması durumlarında 18 yaşına kadar emekli sandığı yetim maaşından yararlanabilir.

Emekli Sandığı Yetim Maaşı Alabilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Bu konuya biraz geniş açıdan bakacak olursak eğer ilk olarak dul eşler için bakalım. Bu kimseler vefat eden eşinin aylığını hayatı boyunca evlenmediği sürece alabilir. Dul aylığı alan kişinin evlenmesi durumunda evliliğini sosyal güvenlik kurumu (SGK) na bildirmesi gerekmektedir. Bu bilgiyi sosyal güvenlik kurumu (SGK) na bildirdiğiniz taktirde aylığınız kesilecektir. Aylığı kesilen kişi evlenme sonrasında boşanma ve ölüm benzeri durumlarda eski eşinden bağlanmış olan aylık yeniden bağlanır.  Vefat eden kişinin kız çocukları açısından bakacak olursak vefat eden anne ya da babanın yetim maaşını alabilmesi için yalnızca iki şart sunulmuş durumda ilki evlilik yapmaması ikincisi ise devlet memuru olarak hizmet vermemesi. Sigortalı yada bağ-kurlu çalışmaları ya da emekli maaşı almaları durumunda yetim aylıkları kesintiye uğramaz. Vefat edenin eşinin şartlarında belirtildiği gibi eğer boşanmış oldukları eşleriyle aynı evde yaşadıkları tespit edilir ise yetim maaşları kesilmez yetim maaşlarını almaya devam edebilirler. Vefat edenin anne ve babası yetim aylığı alan kişiler anne için dul ve muhtaç olması şartı ile yetim aylığı alabilme hakkı kazanırlar. Asgari ücretin net tutarından az geliri olması gerekmektedir. Yetim aylığı alan baba için muhtaç olma şartı ile anne de belirtildiği gibi 700 tl ve altında geliri olması gerekiyor. 65 yaşından küçük olması durumunda ayrıca malul olduğunu sağlık raporu ile belirtmek zorundadır. Belirttiğim şartlar uygulandığı sürece yetim aylığı alınabilir ancak şartlara uymama gibi durumda yetim aylığı kesilir. Yeni kanunlara göre devlet memurlarının vefat etmesi durumlarında aylık alan dul eş, çocuk, anne yada babanın aylıklarının kesilmesi şartları az önce belirttiğim gibidir. Bu şartlarda her hangi bir değişikliğe gerek duyulmamıştır. Eğer vefat eden kişi mirasçılıktan çıkardığı bir kişiye yetim aylığı ödemesi yapıldı ise yapılan ödeme ne kadar ödendi ise geri alınır. Ayrıca yeni getirilmiş olan hüküm gereğince boşanmış olduğu eşi ile birlikte yaşayan veya bunun tespit edildiği durumlarda eş ve çocuklara bağlanmış olan gelir kaynağı olan aylıkları kesilir. O güne kadar ödenmiş olan toplam tutar kişilerden geri alınır. Ayrıca bu durumların tespiti halinde sosyal güvenlik kurumu (SGK) na bildirilmedi ise aylığın kesilmesi gibi cumhuriyet baş savcılığı tarafından suç duyurusunda bulunulacağı belirtilmiştir.

Emekli Sandığı Yetim Maaşı Sorgulama

Emekli sandığı yetim maaşı sorgulama işlemi için iki yolunuz vardır. Bunlardan birisi sosyal güvenlik kurumu (SGK) ile yapabileceğiniz sorgulama. Kişinin anne yada babasının vefatı halinde kişiye geçimini sağlayabilmesi için para ödenir. Emekli sandığı yetim maaşı sorgulaması yapabilmeniz için sosyal güvenlik kurumu (SGK) tarafından primlerini ödeyen kişilerin vefatından sonra varsa çocuklarına, eşine ve ailesine aylık bağlanması gerekmektedir. Emekli sandığı yetim maaşı alabilmek için sosyal güvenlik kurumu (SGK) tarafından belirlenen şartlara uyulması zorunludur. Sosyal güvenlik kurumu (SGK) sorgulama işlemi sayesinde emekli sandığı yetim aylığı işlemleriniz yapılıp yapılmadığı konusunda bilgiye ulaşabilirsiniz. Sosyal güvenlik kurumu (SGK) tarafından ödemesi yapılan emekli sandığı yetim maaşı sorgulamasını yaptığınız taktirde ne kadar ya da ne zaman ödeme alabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Emekli sandığı yetim maaşı alabilmeniz için prim ödemelerinin 900 ve üstünde olması gerekiyor eğer 900 altında prim gün sayınız var ise yetim maaşı alamazsınız. Yetim maaşı sorgulamanızı e devlet üzerinden yapmanızda mümkündür. Emekli sandığı yetim maaşı sorgulaması için elinizde e-devlet şifreniz mevcut ise kolay bir şekilde sorgulama yaparsınız. Artık e-devlet şifresi olmayan vatandaş kalmamış durumda eğer e-devlet şifreniz yok ise en yakın PTT şubesine giderek 2 tl karşılığında temin edebilirsiniz. E devlet üzerinden Emekli sandığı yetim maaşı sorgulamasının yapılabilmesi için ilk olarak e devlet kapısına giriş yapılması gerekmektedir.Giriş yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumuna ait hizmetler içerisinden ilgili hizmeti seçmeniz yeterli olacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.