Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Emeklilik Başvurusu

Emeklilik Nedir?

Emeklilik ikamet ettiğiniz devletin kanunlar çerçevesinde belirlediği şartları yerine getirerek iş hayatınıza son verme durumudur. Emeklilik sonucunda devlet tarafından ihtiyaçlarınızı giderebilmeniz için aylık olarak maaş bağlanır.

Emeklilik Şartları Nelerdir?

Emeklilik şartları günümüz için 3 adettir:

  • Sigortalı olarak çalışılmış hizmet süreci (Yıl bazında)
  • Doldurulması gereken yaş
  • Brüt maaşa göre ödenen SSK gün tutarı (prim)

Emeklilik şartları Kadın – Erkek arasında farklılık gösterir.

Erkekler için Emeklilik Tablosu

801

Erkekler için emeklilik 2 bölüme ayrılır:

  • Sigorta giriş tarihi ilk olarak 08.09.1999 – Reformun Yürürlük Tarihi arasında olanlar.
  • Sigorta giriş tarihi ilk olarak Reformun Yürürlük Tarihinden sonra olanlar.

İlk Sigorta Giriş Tarihi 08.09.1999 – Reformun Yürürlük Tarihi Arasında Olan

İlk sigorta girişleri 08.09.1999 – Reformun Yürürlük Tarihi arasında olan erkek SSK çalışanları belirli koşulları yerine getirmesi durumunda yaşlılık emekliliği için hak ederler.

Yaşlılık emekliliği şartları ise;

  • Erkek için 60 yaş şartlılığı ve en az 7000 bürüt maaşa göre ödenen SSK gün primi,
  • Erkek için 60 yaş şartlılığı, 25 yıl sigortalı olarak çalışılmış hizmet süreci ve en az 4500 bürüt maaşa göre ödenen SSK gün primi,

Bu şartları sağladıkları durum da emekli olmaya hak kazanırlar.

İlk Sigorta Giriş Tarihi Reformun Yürürlük Tarihinden Sonra Olan

İlk sigorta girişleri Reformun Yürürlük Tarihinden Sonra olan erkekler için emeklilik 2035-2036 yılı bazında taban yaş olarak 60 belirlenmiştir. Yıl bazında düzenli artış doğal olarak yaşta da artışa sebep olacaktır. Örnek verecek olursak 2036-2037 yılı için taban yaş 61’e yükselecektir. Ve bu artışlar düzenli olarak devam edecektir.

Bu artışlarla beraber ilk sigorta girişleri Reformun Yürürlük Tarihinden Sonra olan erkekler için bürüt maaşa göre ödenen SSK gün primi de yıl olarak düzenli artmaktadır. 01.0.1.2009 tarihinden itibaren 7000 prim günü her yıl 100’er gün artmaktadır. Bu artış 2028 yılında 9000 prim gününe ulaşacaktır ve emeklilik şartları arasına girecektir.

İlk Sigorta Giriş Tarihi Reformun Yürürlük Tarihinden Önce Olan

İlk sigorta girişleri Reformun Yürürlük Tarihinden Önce olan erkekler için herhangi bir değişiklik yapılmamış ve gerekli olan sigortalılık süreci, yaş ve prim şartları halen istenmektedir.

Kadınlar için Emeklilik Tablosu

802

Kadınlar için emeklilik 2 bölüme ayrılır:

  • Sigorta giriş tarihi ilk olarak 09.1999 – Reformun Yürürlük Tarihi arasında olanlar.
  • Sigorta giriş tarihi ilk olarak Reformun Yürürlük Tarihinden sonra olanlar.

İlk Sigorta Giriş Tarihi 08.09.1999 – Reformun Yürürlük Tarihi Arasında Olan

Erkelerde olduğu gibi ilk sigorta girişleri 08.09.1999 – Reformun Yürürlük Tarihi arasında olan kadın SSK çalışanları belirli koşulları yerine getirmesi durumunda yaşlılık emekliliği için hak kazanılır.

Yaşlılık emekliliği şartları ise;

  • Kadın için 58 yaş şartlılığı ve en az 7000 bürüt maaşa göre ödenen SSK gün primi,
  • Kadın için 58 yaş şartlılığı, 25 yıl sigortalı olarak çalışılmış hizmet süreci ve en az 4500 bürüt maaşa göre ödenen SSK gün primi,

Bu şartları sağladıkları durum da emekli olmaya hak kazanırlar.

İlk Sigorta Giriş Tarihi Reformun Yürürlük Tarihinden Sonra Olan

İlk sigorta girişleri Reformun Yürürlük Tarihinden Sonra olan kadınlar için emeklilik 2035-2036 yılı bazın da taban yaş olarak 58 belirlenmiştir. Yıl bazında düzenli artış doğal olarak yaşta da artışa sebep olacaktır. Örnek verecek olursak 2036-2037 yılı için taban yaş 59’a yükselecektir. Ve bu artışlar düzenli olarak devam edecektir. 2048 yılında emeklilik yaşı 65’e yükselecektir.

Erkekler de bulunan prim artma olayı kadınlarda da geçerlidir.01.01.2009 tarihinden itibaren sigortalı sayılanlar için her takvim yılı başında 7100 güne 100’er gün eklenerek prim sayısı 9000 güne kadar çıkacaktır.

İlk Sigorta Giriş Tarihi Reformun Yürürlük Tarihinden Önce Olan

Erkekler de olduğu gibi ilk sigorta girişleri Reformun Yürürlük Tarihinden Önce olan kadınlar için herhangi bir değişiklik yapılmamış ve gerekli olan sigortalılık süreci, yaş ve prim şartları halen istenmektedir.

Emeklilik Başvurusu Hangi Yolla Yapılır?

Daha önceden kişinin kesin olarak kuruma gelerek yazılı başvuru yapması ya da başvuru belgelerini posta yoluyla ulaştırması gerekiyordu. Eğer emeklilik şartlarını karşılıyor iseniz işlemler başlatılıyordu. Kısa bir süre önce bu durum değiştirildi. Artık Emeklilik Başvurusu sorgulama işlemini E-Devlet üzerinden çevrimiçi bir işlemle yapıyorsunuz. Bu şekilde işlem kategorileri hızlandırılarak aylar süren süreçler kısaltıldı ve daha sağlıklı hizmet verilmeye başlandı. Kişiye ve kuruma kolaylık sağlanmış oldu.

Başvuru Nasıl Yapılır?

Başvurular E-Devlet üzerinden yapılmaktadır.

Öncelikle E-Devlet hesabınız yoksa herhangi bir PTT şubesine giderek başvuruda bulunun. Küçük bir miktar ödeyerek E-Devlet şifrenizi satın alıyorsunuz. Daha sonra size vereceğimiz bağlantıdan aşağıdaki sayfaya ulaşacaksınız.

Emeklilik Başvurusu İçin Tıklayınız!

1

Bu sayfadan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayarak bir sonraki sayfaya geçiş yapıyorsunuz.

2

Bu bölümde T.C. Kimlik Numaranız ve E-Devlet şifreniz ile giriş yapıyorsunuz.

3

Giriş yaptıktan sonra sağ üst köşede bulunan “Yeni Başvuru” butonuna tıklıyoruz.

4

Karşımıza bu bölüm çıkıyor. Bilgiler kısmında ki bölümleri doldurduktan sonra ileri butonuna tıklayarak sol alt bölümde belirtildiği gibi 4 aşamalı kısımları kendi kişisel verilerine göre dolduruyorsunuz.

Bu işlem bittikten sonra süreç hemen başlıyor. Bu şekilde başvurunuz işleme alınıyor. Geçmişten günümüze sigorta verileriniz inceleniyor. Bu veriler doğrultusunda bireyin emekli olup olmayacağı belirleniyor. Bu işlemler yapılırken herhangi bir ücret talep edilmez. Bu şekilde bireylerin kolay bir şekilde Emeklilik Başvurusu yapması sağlanıyor.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.