Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Emeklilik İçin Yaş Bekleyenler

Sosyal Güvenlik Kurumu 2006 yılında kabul edilen 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı kurumlarının devredilmesi ile kurulmuş bir kurumdur. SGK günümüzde insanlara pek çok hizmetler sağlamaktadır. Bu hizmetlerden bazıları sağlık hizmetlerinden yararlanma,emekli olma ve emeklilik maaşı alma gibi hizmetlerdir. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sağlamış olduğu bu hizmetlerden herkes yararlanamamaktadır. Bu hizmetlerden yararlanabilmek için kişilerin kanunda belirtilen birtakım şartları yerine getirmiş olması gerekmektedir. Bu şartlardan bazıları da çalışma süresi içinde kişilerin belirlenen miktarlarda prim ödemesi ve belirlenen çalışma gün sayılarını doldurmuş olmasıdır. Bu şartları yerine getirerek çalışma hayatlarının sonuna gelen kişiler artık dinlenmeye çekilmektedir. İşte bu dinlenme hali emeklilik olarak adlandırılmaktadır. Ancak bu kişiler gerekli olan prim miktarını yatırmış olsalar bile eğer yaşları dolmadıysa emekli olamamaktadır. İşte bu kişiler emeklilik için yaş bekleyenler olarak yaşlarının dolmasını beklemektedirler. Son zamanlarda ülkemizde de bu kişiler için bir takım düzenlemeler yapılmakta ve bu kişilerin yaş beklemelerinin önüne geçilerek erken emeklilik hakkı elde etmeleri için çalışmalar yapılmaktadır.

Erken Emeklilik Nedir?

Ülkemizde uzun süren çalışma hayatlarının son bulması ile kişiler emeklilik hakkı elde ederek emekli olmaktadırlar. Ancak bu emeklilik hakkına sahip olmak için gerekli olan primleri ödemeleri ve çalışma gün sayılarını doldurmaları gerekmektedir. Ancak bu şartları yerine getiren kişiler emekli olabilmekte ve emekli maaşı alabilmektedirler. Bu kişilerin yaşlarını doldurmadığı halde birtakım şartları yerine getirmesi durumunda elde etmiş olduğu emeklilik hakkına da erken emeklilik denilmektedir. Peki emeklilik yaşı kaç? Erken emeklilik hakkı ancak yasa koyucuların bu konuda düzenlemeler yapması ile mümkün olmaktadır. Yapılan bu düzenlemeler  sonucunda emeklilik için yaş bekleyenler yaşları dolmaksızın emekli olabilmektedirler.

Erken Emeklilik İçin Şartlar Nelerdir?

Kişilerin zamanından önce emekli olabilmeleri için belirli kriterleri taşıyor olması gerekmektedir. Erken emeklilik hakkından yararlanabilmek için emeklilik yaşı bekleyenlerden kadın olanlar 50 erkek olanlar ise 55 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Yine aynı şekilde bu kişilerden kadın olanlar 20 erkek olanlar ise 25 yıllık sigorta sürelerini doldurmuş olmaları gerekmekte ve 5000 gün prim ödemesinin bulunması gerekmektedir. Ancak bu kriterleri taşıyan kişiler erken emeklilik hakkından yararlanabilmektedir. Aynı zamanda erken emeklilik hakkından yararlanmak isteyen kişilerinde birtakım şartları kabul etmesi gerekmektedir. Bu kişilerin öncelikli olarak 1999 yılından önce çalışmaya başlamış olması gerekmektedir. Bunun yanında gerekli olan prim miktarını ödemiş olmaları gerekmektedir ve aylıklarından yapılacak olan %5’lik kesintiyi kabul etmeleri gerekmektedir. Bütün bu şartları yerine getiren ve kabul eden kişiler erken emeklilik durumundan yararlanabilmekte ve emekli olabilmektedir.

Emeklilik Tarihimi Nasıl Hesaplarım?

Emeklilik tarihinizi hesaplamak için öncelikli olarak yazımızın sonunda vermiş olduğumuz hesaplama linkine tıklayınız.Ardından açılan sayfada ilgili kısımlardan cinsiyet, doğum tarihi, sigorta başlama tarihi, sigorta bitiş tarihi gibi kısımları doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurunuz. Bunun yanında eğer bazı tarihlerde görevden ayrılıp tekrar göreve başladıysanız ekle butonuna basınız ve bu tarihleri de doğru ve eksiksiz olarak ilgili alanlara doldurunuz. İlgili görsel aşağıdadır.

1

Emeklilik Tarihi Hesaplamak İçin Lütfen TIKLAYINIZ!

4A Emeklilik Günü Hesaplama işlemini Nasıl Yapabilirim?

4A emeklilik gününüzü hesaplayabilmek için öncelikli olarak yazımızın sonunda vermiş olduğumuz 4A emeklilik günü hesaplama bağlantısına tıklayınız. Ardından açılan sayfada ilgili alanlara cinsiyet maluliyet durumu doğum tarihi, hizmete başlama tarihi ve prim gün sayılarınızı ilgili alanlara eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra gönder butonuna tıklayınız. Bu işlemleri doğru bir şekilde gerçekleştirdikten sonra 4A emeklilik gününüzü hesaplayabilirsiniz. İlgili görsel aşağıdadır.

2

Bütün hesaplama işlemlerinin düzgün bir sonuç vermesi için ilgili alanları doğru ve eksiksiz olarak doldurmaya özen gösteriniz.

 

4A Emeklilik Günü Hesaplama işlemi için Lütfen TIKLAYINIZ!

 

4BEmeklilik Günü Hesaplama işlemi için Lütfen TIKLAYINIZ!

 

4CEmeklilik Günü Hesaplama işlemi için Lütfen TIKLAYINIZ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.