Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Emeklilik Nedeniyle İşten Ayrılma

Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olarak çalışan vatandaşlar belirli süre çalışmaları ve gerekli koşulları yerine getirmeleri halinde emekli olabilirler. Yıllarca süren çalışma hayatının son bulması ile kişinin daha rahat koşullar altında yaşamını sürdürebileceği emeklilik süreci başlar. Ancak emekli olmak için bazı koşulların da yerine getirilmesi zorunludur. Bu koşullar yaş şartının tamamlanmış olması, prim borcunun bulunmuyor olması ve sigorta süresinin tamamlanmış olmasıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olan ve bu koşulları yerine getirmiş olan her vatandaş emekli olabilir. Yazımızda Emeklilik Nedeniyle İşten Ayrılma durumunda kişi neler yapmalıdır? Emeklilik Nedeniyle İşten Ayrılma durumunda hangi haklara sahip olunur? Emeklilik Nedeniyle İşten Ayrılma da kıdem tazminatı alınır mı? konularını anlatacağız.

Emeklilik Nedeniyle İşten Ayrılma

Emeklilik Nedeniyle İşten Ayrılma durumunda söz konusu kişinin ilk olarak emeklilik tahsis talep formunu doldurması ve kendisinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumu’na teslim etmesi gerekmektedir. Emeklilik tahsis talep formunu kuruma teslim eden kişilerin çalışmış oldukları kurumlardan bazı belgeler istenir. Bu belgelerin tam olması ve kişinin emekliliği için bir sakıncasının bulunmaması halinde kişi emekli olabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilen emeklilik talebinin sonuçlanması 15 gün ile 3 aylık süre içinde değişiklik göstermektedir. Kişi çalışma hayatı süresince ne kadar az il ve kurumda çalışmışsa emeklilik talebi de o kadar hızlı sonuçlanacaktır.

Emeklilik Nedeniyle İşten Ayrılan Kişinin Sahip Olduğu Haklar Nelerdir?

Emeklilik Nedeniyle İşten Ayrılma halinde kişi kıdem tazminatı alabilir. Ancak burada karıştırmamız gereken bir durum vardır. Vatandaşlar tarafından sıklıkla birbiriyle karıştırılan ihbar ve kıdem tazminatı aslında birbirinden oldukça farklıdır. Emeklilik Nedeniyle İşten Ayrılma halinde emekli olan kişi yalnızca kıdem tazminatı alabilir ihbar tazminatı alamaz. Çünkü emeklilik tek taraflı iş sözleşmesinin fesih edilmesi durumlarından bir tanesidir. Bildiğimiz üzere işçinin kendi isteğiyle işi bırakması durumunda ihbar tazminatı alması mümkün değildir. Ancak işten ayrılacak olduğunu belirli süre içerisinde işverene haber vermeyen işçi ihbar tazminatını işverene öder. Bu durum göz önüne alınarak Emeklilik Nedeniyle İşten Ayrılma halinde ihbar süresince işverene bildirim yapılmalıdır. Kıdem tazminatı ise, emekli olan kişinin alabileceği bir paradır. Emekli olacak olan kişi bağlı olduğu kuruma başvurması halinde kurum tarafından kıdem tazminatı alıp alamayacağı da belirlenmiş olur. Buna göre Kıdem tazminatı alacağına karar verilen kişi emekli olduğunda bu ödemeyi alabilir.

Kıdem Tazminatı Almak İçin Belirli Şartlar Nelerdir?

4857 sayılı İş Kanunu gereğince işten ayrılan işçiye toplu olarak ödenmesi gereken paraya kıdem tazminatı denir. Kıdem tazminatı almak için gerekli şartlar;

  • Kıdem tazminatı almak için işçinin aynı işverene bağlı olan kurumlarda en az 1 yıl süreli çalışmış olması,
  • İşçinin işveren tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarını ihlal etmeden işine son verilmiş olması,
  • İşçinin geçerli bir mazereti olmaksızın işten ayrılmış olmaması,
  • İşçinin vefat etmesi,
  • Evlilik nedeniyle işten ayrılan kadın işçinin evlilik tarihini takip eden 1 yıl içerisinde işten ayrılması.
  • İşçinin emeklilik şartlarını yerine getirmiş olması ve bu sebeple işten ayrılması

durumlarında işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Yukarıdaki maddede de belirtildiği gibi emeklilik şartlarını yerine getirerek işten ayrılan kişi kıdem tazminatı alabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.