Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Emeklilik Tazminatı Hesaplama

Emeklilik tazminatı hesaplama işlemi birçok kişinin merak ettiği konuların başında gelmektedir. Bu anlamda ise kişiler emeklilik tazminatı hesaplama işlemlerinde birçok sorunla karşılaşmaktadırlar. Bu yazımızda ise sizlere emeklilik tazminatı hakkında bilgi verecek ve emeklilik tazminatı hesaplamanızı nasıl yapacağınızı belirteceğiz.

Emeklilik tazminatını kısaca açıklayacak olursak, bireyin çalıştığı süre boyunca verdiği emeğin çalışmayı bıraktığı zaman içerisinde maddi olarak bir nebze de olsa karşılanmasıdır. Emeklilik tazminatları ise, 1475 sayılı İş Kanunu çerçevesinde düzenlenerek hesaplanmaktadır. Bu kapsamda emeklilik tazminatı hesaplama yapılırken bazı kurallara dikkat edilmesi gerekilmektedir.

Emeklilik tazminatı alabilmeniz için aşağıda verilen şartları yerine getirmeniz gerekmektedir.

  • Kişinin işe başlama tarihinden itibaren, iş sözleşmesinin süresince her tam yılda işverenleri tarafından 30 günlük miktar kıdem tazminatı yani emeklilik tazminatı olarak ödenmektedir.
  • Bir yıl içerisinde kalan zamanlar içerisinde aynı oranda ödemeler de yapılmaktadır.
  • Kişinin tazminatı vermiş olduğu hizmetin devamlı olarak ya da aralıklı olarak yeniden yapılmış olması önemsenmeden, aynı işverenin bir ya da birden fazla işte çalışmakta olduğu zamanlara dikkat edilmektedir.
  • Çalışmakta olduğunuz yer devir veya nakil edilme gibi bir durum söz konusu olduysa, emeklilik tazminatı tüm işyerlerini kapsayarak hesaplanmaktadır. Ve ödemeler de bu şekilde yapılmaktadır.
  • Aynı çalışma zamanları kapsamında birden fazla tazminat alamazsınız.
  • Alacak olduğunuz tazminat son alınan ücret üzerinden hesaplanarak sizlere verilmektedir.
  • Götürü, yüzdelik veya parça başı çalışmakta olan kişilerin son bir yılda aldıkları ücret çalışılmış olan günlere bölünerek tazminat hesaplamanız yapılmaktadır.
  • Kişilerin son yıl içerisinde zam alması durumunda ise, kişinin işi bıraktığı tarih ile maaş zammının yapıldığı tarih arasında yer alan ücretin, çalıştığı günlere bölünmesiyle hesaplanmaktadır.

Emeklilik Tazminatı Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Kişiler işten ayrıldıktan sonra emeklilik tazminatı almaya hak kazanmış olmaktadırlar. Bu alamda işveren ise, kişilere çalıştığı her yıl için brüt ücretinin otuz günlük miktarı ödemek zorundadır. Yani kişiler çalışmakta olduğu her yıl için, bir brüt maaş tazminat almaya hak kazanmaktadır. Bu ödemenin son haline ise brüt ücret denmektedir. Brüt ücret ise, kişilere verilmekte olan daimi ödemelere ek olarak, toplu iş sözleşmesindeki zam farkları ve yemek, yol ücreti gibi sosyal yardımlarında eklenmesiyle oluşmuş olan bir ücrettir. Bir yılın dışında kalan günlerde ise günlük verilmekte olan ücretten tazminatın miktarı hesaplanlanmaktadır. Bu ücretten sadece damga vergisi kesintisi yapılmaktadır. Hesaplanan tutardan % 0,759 (binde 7,59) damga vergisi dışında herhangi bir kesinti yapılmamaktadır. Emeklilik tazminatı hesaplamaya tavan ücret hesaplaması da eklenmektedir. Bu tavan miktarlar her yıl için devlet tarafından yeniden belirlenmektedir. Emeklilik tazminatı hesaplama işlemlerinizi bu tavan ücrete göre yapmanız gerekmektedir. Bu kapsamda 2016 yılı için hesaplanmış olan tazminat tavan ücreti ise, 4092,53 TL olarak belirlenmiştir.

Emeklilik Tazminatı Hesaplama Örneği

Emeklilik tazminatı alma koşullarını yerine getirmiş bir birey ise, aşağıda bulunan örnek kapsamında emekli tazminatı hesaplama işlemini yapabilmektedir. Verilmiş olan bu örnekte ise, aylık brüt maaşı 3000 TL olarak hesaplanmıştır. Ayrıca, 3 ayda bir bir maaş ikramiye alan aynı iş yerinde 4 yıl 6 ay 10 gün çalıştığı düşünülerek hesaplama yapılmıştır.

Çalışanın brüt ücreti 3000 TL

Günlük ücreti: 3000 TL / 30 gün = 100 TL

İkramiye: 12000 TL / 365 Gün = 32,87 TL (yılda 4 maaş ikramiye alan çalışanın günlük ikramiye kazancı)

Bu çalışanın giydirilmiş ücreti: 100 TL +32,87 TL = 132,87 TL

Günlük brüt miktarının 30 gün içerisindeki miktarı ise 3986,1 TL olmaktadır. Yani kısaca bu çalışmakta olan kişilerin çalıştığı yer yıl için yaklaşık olarak 3986,1 TL tazminat almaya hak kazanmaktadır.

4 yıl 6 ay 20 gün çalışan bir birey ise

4 yıl için, 15994,40 TL

6 ay için 1993,05 TL

20 gün için 218,41 TL yani toplamda 18.205,86 TL emeklilik tazminatı üzerinde %0,759 damga vergisi kesintisi yapılmaktadır.

Yazımızdaki bu bilgiler kapsamında sizlerde emeklilik tazminatı hesaplama işleminizi kolaylıkla yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.