Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Gümrük Araç İhaleleri

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı elektronik ihalesi diye bilinen e-İhale uygulamasını vatandaşların hizmetine sunmuştur. Gümrük araç ihaleleri hizmetini sunmakta amaç 4458 Sayılı Gümrük Yasası 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa esasen yapılan uyarlamalara göre tasfiye durumunda olan eşya veya araçların internet dünyasına taşıyarak satış yapılması ve bu satış işlemine katılan kişilerin kişi sayısı ile rakip sayısı ile beraber tasfiye edilen eşyalardan kazanılan gelirin arttırılmasıdır.

Gümrük Araç İhaleleri Elektron İhale Olarak Bilinen E-ihale Nedir?

 

Gümrük araç ihaleleri dediğimizde akla gelen ilk şey elektronik ihaledir. Elektronik olarak uygulanan gümrük araç ihaleleri amacı;

1) Gümrük araç ihaleleri, elektronik ihalenin hayata geçirilmesinde amaç rakip kişilerin elde ettikleri geliri artırmaktadır.

2) E-ihale uygulaması farklı etaplarla uygulanmaktadır. İlk başta Ergazi Tasfiye ve İşletme Müdürlüğünde araç satışları yapılması ve bir sene içinde sene sonuna kadar eşya satılacaktır. Bu nedenle elektronik şekilde e-İhale vasıtasıyla satışı yapılan araç veya eşyalar için tasfiye işlemi teklifi yapılmaktadır.

3)Elektronik ihale için yapılması Gümrük araç ihaleleri için Elektronik ihaleye girmek internet vasıtasıyla mümkündür. Bu zaman paylaşmış olduğumuz linke tıklayarak ana sayfadaki ”Üye ol” yazısına tıklayarak kayıt işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu zaman sizin tarafınızdan belirlenmiş olan aracın ihalesine e-İhale yoluyla katılarak bankadan döner sermaye adına açılmış olan bir hesaba yatırılması gerekir. Vatandaşların gümrük araç ihaleleri uygulamasında elektronik ihale hizmetinden faydalandığı gibi tüzel kişiler de bu hizmetten yararlanabilirler. Tüzel kişiler de üye olarak işlemlerini devam ettirebilirler. Tüzel kişiler için Üyelik Başvuru Formu imzalamak şartı aranmaktadır. Daha sonra bu form iadeli taahhütlü olarak Merkez Tasfiye İşletme Müdürlüğüne gönderilecek. Bahsini ettiğimiz bu İşletme Müdürlüğü aynı zamanda tüzel kişilerin üyelik başvurusu incelemesini yaparak hiçbir sorun bulunmaması halinde aktive edecektir. Ancak tüzel kişiliklerin üyelikleri incelenme aşamasından geçip aktive edilinceye kadar askıda kalarak bu ihaleler için onların aktive edilmesine kadar olan süreçte teklif yapılmayacak.

4) E-İhale üyelik kayıtı tamamen ücretsiz olan internet üzerinden kolaylıkla yapılan bir işlemdir. Bu işlem için hiçbir zaman herhangi bir ödeme yapılmamıştır ve internet üzerinden yapılan bir çok hizmet gibi ilerleyen zamanlarda da ödeme yapılması planlanmamıştır.

5) Gümrük araç ihaleleri için üye olmak gibi bir durum söz konusudur. İster tüzel kişiler ister gerçek kişiler sadece üye olarak ihalelere katılma hakkına sahiptirler.

6) Gümrük araç ihaleleri hakkında olan bilgileri e-ihale yoluyla sisteme üye olmadan da görüntülemek mümkündür. Bunu ”Güncel İhaleler” bölümünden sorgulayabilirsiniz.

7) Gümrük araç ihaleleri için elektronik ihalelere girmek ve bu ihalelere girebilmek için de belirli bir teminat bedelini göze almak gerekir. İhale için verilen teklif yüzde 10’dur. En yüksek teminat tutarı kurum idaresi tarafından belirlenen araçların satış bedeli minimum yüzde 10 olmalıdır. Maximum (en yüksek) teminat tutarı ise 100.000 Liradan çok olamaz.

 

Bunu kısa bir örnekte açıklamaya çalıştık:

100 bin liradan satışa çıkarılan bir araba (söz konusu araç motosiklet veya başka araçlar da olabilir) için en fazla (azami) tutar 10.000 lira olarak belirlenmiştir. Gerçek veya tüzel kişi bu araba için 50 bin lira teklif vermektedir. Bu zaman 5 bin liralık bir teminat yeterli olabilmekte iken kişinin aynı araba için 100 bin lira değerinde veya 100 bin üzeri bir teklif vermesi durumunda teminat tutarı 10 bin lira olabilmektedir. 1 milyon lira veya daha fazla satış değeri belirlenen arabada satışa esas bedelli ihalelerde en fazla (azami) teminat tutarı 100 bin lira olarak belirlenecektir. Arabanın teminat bedelini o araba için biçilen satış değeri belirlemektedir.

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.