Sorgulamalar artık tek çatı altında!

GÜNLÜK SU İHTİYACI HESAPLAMA

Kişilerin en çok merak ettiği konuların başında günlük su ihtiyaçlarının ne kadar olduğudur. Bu konu hakkında, birçok fikir ortaya atılmakla birlikte, bu cevaplar ile bilgi kirliliği oluşmaktadır. Sağlıklı bir yetişkinin günde ortalama 8-9 bardak su içmesi önerilmektedir. Ancak günlük ideal günlük su miktarınızı yazımızın devamında sizlere vermiş olduğumuz uygulama ile de kolaylıkla hesaplayabilirsiniz.

Günlük Su İhtiyacı Hesaplama İşlemini Nasıl Yapabilirim?

Günlük su ihtiyacı hesaplama işleminde, içilen su miktarının kişiden kişiye ve tabikide bulunmakta olduğunuz çevreye ve gerçekleştirdiğiniz işe göre farkılılıklar göstermektedir. Bu anlamda, günlük su hesaplama işleminizi yaparken ortamın sıcak veya soğuk olmasına da dikkat etmeniz gerekmektedir.

Ayrıca günlük su ihtiyacı hesaplama işleminizde kişisel özelliklerinize de dikkat etmeniz gerekmektedir. Bireyin sağlık durumu ve gün içerisindeki hareketlerine de dikkat edilmesi gerekmektedir. Her ne kadar bireylerin günlük su ihtiyaçları farklılık gösterse de, günlük su hesaplama işleminde ortalama değerler kullanılmaktadır. Bu kapsamda ise, yetişkin bireylerde, vücut ağırlının %3’üne yakın olması gerekmektedir. Örnek verecek olursak eğer, 100 kg olan bir kişi günde 3 litre, 50 kg olan bir kişi ise günde ortalama 1.5 litre su tüketmesi gerekmektedir. Bu durumda, 0.03 çarpanını mevcut kilonuz ile çarparak, ortalama günlük su ihtiyacı hesaplama işleminizi yapabilirsiniz.

[gunlukSuIhtiyaciHesaplamaAraci]

Gerekli miktarda su tüketilmesi ile birlikte, organlardaki toksinler vücut dışına atılır, hücrelere besin taşır ve kulak, burun, boğazda bulunan dokular için nemli bir ortam sağlar.

Günlük su ihtiyacı hesaplama kapsamında, nefes alıp verme işleminiz, terleme, idrar yapma ve bağırsak hareketleri gibi durumlar sizin su ihtiyacınızı etkileyen faktörlerdendir. Yeteri miktarda su tüketilmediği takdirde ise bazı durumlarla karşı karşıya kalmaktayız. Bu sorunlar ise şöyledir;  % 1 su azalması bireyin susamasına yol açmaktadır, % 5 hafif ateşe sebep olmaktadır, % 10 eksikliğinde dil şişmesi, böbrekler fonksiyonlarını yerine getiremez duruma gelmesi, kaslarda spazmların başlaması ve bunlara ek olarak yürümede sorunlar ortaya çıkabilir. % 20 su kaybında ise cilt çatlaması, organ durması ve son olarak da ölümler meydana gelmektedir.

Günlük su ihtiyacı hesaplama işleminizde dikkat etmeniz gereken durumları yazımızda belirttik. Günlük su ihtiyacı hesaplama işleminizde fazla su tüketmek ise, sağlığınız açısında sizlere sorunlar yaşatabilmektedir. Böbreklerin aşırı suyu dışarı atmada başarısız olduğu durumlarında ise, kan seyrelmesi durumu söz konusu olmaktadır, bu da kanda bulunan sodyum konsantrasyonunun düşmesine yol açmakla birlikte ve hiponatremi hastalığı meydana getirmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.