HGS İtirazı Nasıl Yapılır? HGS Ceza İtirazı İçin Bilmeniz Gerekenler
Karayolları Genel Müdürlüğü ile PTT Genel Müdürlüğünün ortak çalışmaları sonucu yürürlüğe sokulan Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), köprü ve otoyol turnikelerinde durmadan geçiş yapmayı sağlar. HGS, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki tüm illerde gerçekleştirilen köprü ve otoyol geçişlerinde ücret ödemelerinin radyo frekansı ile tanımlanması üzerine kurulu bir sistemdir. Sistem tarafından belirlenen kurallara araç sahiplerinin uymaması halinde cezai işlem uygulanır ve kişiler HGS şeridinden kaçak geçiş yapmış muamelesi görürler. Bununla birlikte araç sahipleri, bazı durumlarda kara veya gri listeye alınabilir. Bu listelerde bulunan araç sahiplerinin ücretli otoyol ve gişelerden geçiş konusunda daha dikkatli olması gerekir.
HGS listeleri hakkında detaylı bilgi için: HGS Gri – Kara Liste Ne Demek? Ne Anlama Geliyor?
Hangi Durumlarda HGS Ceza İşlemi Uygulanır?
- HGS ürününün kolayca okunabilmesi için aracın ön camına yapıştırılması gerekir. Bununla birlikte geçiş sırasında HGS ürününde yeterli bakiye bulundurulması gerekir. Kullanıma uygun yapıştırılmayan HGS ürünü ve yeterli bakiye bulunmadan yapılan geçişler sistem tarafından kaçak geçiş kapsamında değerlendirilerek not edilir. PTT tarafından geçiş ücreti vermeden geçiş yapan ve 15 gün içerisinde yeni HGS bakiyesine yükleme yapmayan araç sahiplerine cezai işlemler aktarılır. İlgili müdürlükler tarafından belirlenen şartlar neticesinde araç sahiplerine HGS cezası kesilir:
- Araç sahiplerinin giriş yaptığı gişe türünden farklı bir gişeden çıkış yapması halinde ceza uygulanır.
- Plakaların kopyalanması, çalınması ya da başka bir kişi tarafından izinsiz kullanılması halinde her iki plakaya da idari para cezası kesilir.
- Plakalarda vida, çizik ya da aksesuar varsa ve bu sebeple plaka okunamıyorsa geçiş sırasında ceza kesilebilir.
Belirtilen nedenlerden dolayı şahıslara iletilen cezalara haklılık durumuna bakılmaksızın itiraz hakkı bulunur. Ancak itirazın ilgili kurumlar tarafından kabul edilebilmesi için HGS ceza itiraz şartlarına uygunluk sağlanması gerekir. Uygulanan cezaya itiraz sırasında mutlaka HGS itiraz dilekçesi eksiksiz ve doğru bir biçimde doldurulmalıdır.
HGS Cezasına İtiraz Nereye Yapılır?
Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) bünyesindeki geçiş, ihlal ve ceza bilgilerine ait tüm düzeltme, inceleme ve itiraz işlemleri Karayolları Genel Müdürlüğünce yapılmaktadır. Ruhsat sahipleri 7 gün içerisinde bizzat bağlı bulundukları Karayolları Müdürlüklerine giderek HGS itiraz dilekçesini iletebilir ve itiraz başvurularını tamamlayabilirler.
HGS geçiş ihlali itiraz işlemlerine dair talepler; hgs@kgm.gov.tr e-posta adresine ya da HGS cezası itiraz telefon numarası olan 0850 460 60 60’a iletilebilir.
HGS Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?
- İtirazı yapacak kişinin mutlaka cezaya konu aracın sahibi olması gerekir. İtiraz dilekçesinin son kısmına araç sahibine ait kimlik, ruhsat, ehliyet bilgileri ve ceza makbuzu eklenmelidir. Ruhsatta yazan kimlik bilgileri ile ehliyet ve itirazı yapan kişinin nüfus bilgileri birbirinden farklı olmamalıdır. Farklı olması halinde HGS ceza itiraz dilekçesine bakılmaksızın başvuru reddedilir.
- İletilen HGS ceza itiraz dilekçesinde başlık kısmına itiraz edilecek kurum belirtilmelidir.
- Dilekçede kesilen cezayla ilgili tüm detaylar yer almalıdır. Bu detaylar arasında cezanın gerekçesi, tutarı ve tebliğ tarihi bulunur.
- Cezaya tabi aracın marka, model, plaka ve renk bilgileri açık bir şekilde verilmelidir.
- Dilekçeye cezanın iptal ve kişilerin mağduriyetine yol açan cezanın haksız olma nedenleri de eklenmelidir. Aynı zamanda cezanın haksız olmasına ilişkin yapılan açıklamada olay gününe ait HGS cihazında teknik açıdan herhangi bir bozukluk ya da aksaklık olup olmadığına dair inceleme talep edilebilir.
HGS ceza itiraz dilekçesi örneği