Sorgulamalar artık tek çatı altında!

OGS – HGS Gri – Kara Liste Ne Demek? Ne Anlama Geliyor?

2012 yılında yürürlüğe giren Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ile trafik sıkışıklığına son verebilmek adına otoyol ve köprü gişelerinde durmadan geçiş imkanı sağlanmıştır. Türkiye genelinde bulunan bütün köprü ve otoyolda geçerli olan HGS ürünleri araçların ön camına yerleştirilerek kart şeklinde kullanılabilir. Etiketler veya kartlar pilsiz, radyo frekansından çalışma enerjisini alan, üzerine geçiş bilgilerini kendisi işleyen, yüksek güvenlik seviyesine sahiptir ve kopyalanamaz.

HGS Araç Sınıfları Nelerdir?

Köprü ve otoyollarda HGS kullanıcılarının araçları 6 sınıf üzerinden ücretlendirilir. HGS sürücülerinin araç sınıflarına uygun HGS etiketi kullanmaları gerekir.

  • 1. sınıf araçlar: Aks aralığı (dingil mesafesi) 3,20 metrenin altında olan araçlar bu sınıfa dahildir. Bu sınıf içerisinde otomobil, kamyonet, minibüs, arazi taşıtları yer alır.
  • 2. sınıf araçlar: Aks aralığı 3,20 metre ve üzerinde olan her türlü 2 akslı araçlar bu sınıftadır. Bu sınıfta minibüs, kamyonet ve otobüs vb. araçlar bulunur.
  • 3. sınıf araçlar: Aks adedi 3 tane olan her türlü araçları kapsar.
  • 4. sınıf araçlar: Dingil sayısı 4 ve 5 adet olan her türlü araç 4. sınıf aracı kapsar.
  • 5. sınıf araçlar: Dingil sayısı 6 ve daha fazla olan kamyon treyler vb. araçlar 5. sınıf kapsamında sayılır.
  • 6. sınıf araçlar: Motosikletler 6. sınıf araç kapsamındadır.

HGS etiketlerini araçlarına uygun olacak şekilde alan sürücülerin kendi etiketlerine en az,

  • 1. sınıf araçları için 60 TL
  • 2. sınıf araçları için 75 TL
  • 3. sınıf araçları için 106 TL
  • 4. sınıf araçları için 135 TL
  • 5. sınıf araçları için 163 TL bakiye yüklemeleri gerekir.

Araç sınıflarına göre kullanıcılar HGS beyaz liste, gri liste ya da kara listeye alınır. Bu listeler HGS ürünlerinin kullanıcılarının davranışları ve durumlarına göre şekillendirilir. Araçların köprü veya otoyollardaki HGS gişelerine giriş yapmadan önce belirlenen sınıflarına uygun HGS hesap durumu kontrollerini yapmaları gerekir.

HGS sistemine abone olarak HGS ürününün temin edilebileceği kanalları incelemek için: HGS Nereden Alınır? HGS Ürünü Ne Kadar?

HGS Gri Liste Nedir?

1. sınıf araç etiketlerindeki para miktarının 45 TL altına düşmesi durumunda sürücünün cep telefonuna HGS uyarı mesajı gelir. Uyarı mesajı gelen kullanıcılar en çok 30 TL ve altında geçiş yapabilirler. Bu aşamada “HGS gri liste ne demek?” sorusuna cevap verilebilir. Gri liste, 30 TL ve altında geçiş yapması mümkün olan araçları ifade eder.

HGS Kara Liste Ne Demektir?

1. sınıf araç etiketlerindeki para miktarının 30 TL’nin altına düşmesi durumunda HGS abonelikleri kara listeye alınır ve etiketin hesabı kapatılır. Hesabı kara listeye alındığı için kapatılan araç sürücülerinin köprü ya da otoyollardan geçiş yapması halinde “kaçak” giriş yapıldığı kabul edilir. 7 iş günü içerisindeki yasal sürede HGS ürünündeki para miktarını 30 TL’nin üzerine çıkartan sürücünün geçiş ücreti yatırdığı paradan düşer ve hakkında cezai yaptırım uygulanmaz. Ancak belirlenen yasal süre içinde yeterli parayı yatırmayan sürücünün aracına kaçak geçiş muamelesi yapılır ve geçiş ücretinin 10 katı kadar ceza uygulanır.

Kaçak geçiş sebebiyle hakkınızda düzenlenen cezaya nasıl itiraz edeceğiniz konusunda detaylı bilgi edinmek için: HGS İtirazı Nasıl Yapılır? HGS Ceza İtirazı İçin Bilmeniz Gerekenler

HGS Beyaz Liste Nedir?

HGS bakiye limit yetersizliği durumunda sistem tarafından abonelik sahiplerine uyarılar gönderilir. Araç sahiplerinin düzenli olarak HGS ürününde bakiye bulunmaması durumunda kullanıcı HGS beyaz liste içerisinde yer alır. Beyaz listede olmak sürücülerin bir sonraki adımda kara listeye girmelerine ve hesaplarının kapatılması gibi durumlar ile karşı karşıya kalmasına sebep olur.

OGS Nedir?

Otomatik Geçiş Sistemi olarak adlandırılan OGS, HGS sisteminden biraz daha yavaş hareket etmesine rağmen otoyol ve köprü geçişlerinde sıklıkla tercih edilir. OGS cihazının temin edilmesi ile birlikte sistem işlemeye başlar. OGS cihazları PTT ve anlaşmalı bankalar üzerinden satın alınmaktadır.

Pratik kullanımda HGS ve OGS sistemleri aynı şekilde ilerler. Gişede durmadan ve radyo frekanslarına bağlı bakiye üzerinden otomatik ücretlerin kesilmesi ile işler. OGS hesaplarında geçiş ücretlerini karşılayacak kredi miktarını bulundurulması zorunludur.

HGS ve OGS sistemleri arasındaki fark hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için: HGS mi OGS mi Almalıyım? Farkları Neler? Hangisi Avantajlı?

OGS Gri Liste

OGS şeridinden geçiş sırasında belirlenen araç sınıflarının geçiş ücretlerine ait bakiye miktarının sınırında bulunan araç sahiplerinin geçişi sırasında BİP sinyali verilmez ve kaçak geçiş uyarısı alınır. Bu şekildeki geçişler, sonraki kullanımda yeterli bakiyeniz olmadığını gösterir.

OGS Kara Liste

OGS şeridinden geçişlerde yeterli kredisi bulunmadan geçiş yapan araç sahipleri kara listeye alınır. Kara listedeki hesapların listeye giriş tarihinden sonraki geçişleri normal ücretin 5 katı olarak değerlendirilir. Bakiye sorunun giderilmesi durumunda hesap kara listeden çıkartılır. Son 15 günlük geçişler cezai yaptırım olmadan mevcut hesap üzerinden düşürülür. Ayrıca aracın sınıfına uygun olmayan OGS cihazlarının kullanılması halinde de kara listeye alınabilir.

OGS Beyaz Liste

OGS hesabına ait cihazın aktifleşme tarihinden itibaren hesabında düzenli olarak yeterli bakiye bulundurmayan araç sahipleri beyaz listeye alınır. Beyaz listeden cihaza bakiye yüklemesi yapılması halinde çıkartılır. Ancak hesabın kapatılma tarihine kadar yükleme yapılmaması halinde OGS geçişleri kaçak geçiş olarak algılanır ve cezai yaptırım uygulanır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.