Sorgulamalar artık tek çatı altında!

İşkur Girişimcilik

Girişimcilik; risk alma, yenilikleri yakalama, elimize geçen şansları değerlendirme ve cesur olarak tüm bunları hayata geçirebilmektir. Apple tarafından ise şöyle yorumlanmıştır:Eski kuralları, çağdaş yeniliklerle yorumlayan ve aksiyona geçiren beceri.” Girişimciler, iş yapmak amacıyla risk alan cesur kişiler, günümüzde İşkur tarafından büyük destek almaktadır. Hatta bu kişilere Girişimcilik Sertifikası verilmektedir. KOSGEB’in iş hayatına atılmayı düşünen yeni girişimler için 30.000’i geri ödemesiz, hibe 70.000’i geri ödemeli, kredi şeklinde verilen bir destek fonu bulunmaktadır. Bu destekten yararlanabilmek için ise girişimcilerin öncelikle uygulamalı girişimcilik eğitimini başarı ile tamamlayarak girişimcilik sertifikasına sahip olmaları gerekmektedir. İşkur bir çok alanda insanlara iş konusunda yardımcı olduğu gibi girişimci insanların önünü açma ve onları destekleme konusunda da insanlara yardımcı olmaya çalışıyor. Şimdi İşkur Girişimcilik konusuna biraz daha derinden göz atalım.

İşkur Girişimcilik Nedir?

Türkiye’de iş sahibi olmak isteyen herkese destek olmaya çalışan İşkur, girişimci kişiler için ise İşkur Girişimcilik Eğitim Programını hazırlamıştır. Türkiye İş Kurumu, düzenlediği  bu program ile kendi işini kurmak ve geliştirmek isteyen herkese yardımcı oluyor. İşkur’a kayıtlı her bireyin kendi iş fikirlerine ilişkin iş planı hazırlamaları ve uygulamaya yönelik gerekli bilgi ve deneyim kazanmaları bu program sayesinde çok daha kolaylaşıyor. Bu program girişimci bireylere, kendi işini kurmak veya işini geliştirmek isteyen kişilere, iş sahasında sınava tabi tutulacakları her alanda ve kendilerini göstermelerini sağlayacak konularda eğitim veriliyor. Bu eğitimler iş fikrinin nasıl geliştirildiği, pazar araştırmasının nasıl yapıldığı, pazarlama, üretim, finansal planın ve iş planının nasıl hazırlandığı gibi konular üzerinedir. Bu eğitimi başarı ile tamamlayan kursiyerler sertifikayı almaya hak kazandıkları gibi katılım sertifikasının katkısı ile KOSGEB’in vermiş olduğu “Yeni Girişimci Desteği”ne başvurabilme hakkına sahip oluyorlar. Ayrıca İşkur’un desteği sadece bu kadar ile kalmıyor. Bu gibi desteklerin yanında eğitimini almış olan girişimcilere iş kurma ve geliştirme alanında danışmanlık ve mentörlük hizmeti ile birlikte finansal destek olanaklarına erişim imkanlarına kolayca ulaşabilme şansını katılımcılara sunuyor.

Girişimcilik eğitim programından kuruma kayıtlı olan ve 18 yaşını tamamlayıp kendi işini kurmak ya da geliştirmek isteyen herkes, daha önce bu programın aynı modülüne katılmamış olmak ve iş ve meslek danışmanlığı hizmetinden faydalanmış olmak şart ile faydalanabilirler.

Ayrıca bu program kapsamında verilecek eğitim Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile imzalanan protokol kapsamında düzenlenir. Bu eğitim Temel Seviye Girişimcilik Eğitimini oluşturmakta olup, sınıf içi eğitim ve atölye çalışmaları dahil olmak üzere toplam 70 saatten ve ortalama 9-15 günden oluşmaktadır.  Yani yaklaşık olarak 1 ile 1,5 ay arası sürer. Ayrıca eğitimler 25 kişilik gruplar halinde verilmektedir ve eğitimde temel olarak finansal, pazarlama ve teknik konular işlenmektedir.

Bu eğitimde aşağıda süreleri ve konuları belirtilen modüller verilir;

Eğitim ve desteklerin yanında birde İşkur tarafından Girişimcilik Eğitim Programına katılan katılımcılara her gün için 20 TL cep harçlığı ödeniyor.

Ayrıca program süresince iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primleri de yine kurum tarafından karşılanıyor. KOSGEB katılımcılara kursları İşkur üzerinden alacaksın diye şart koşmaz. İsteyenler için kendi bünyesinde yer alan eğitim listesinden bulunduğu ili seçerek kendilerine en yakın kursları görebilirler. Ancak İşkur’un sunduğu bazı fırsatları KOSGEB katılımcılarına sunamayacaktır. Eğitim saati ve içeriği aynı olmasına rağmen İşkur katılımcılarına cep harçlığı (yevmiye) verme ayrıcalığı sunmaktadır. Ancak program süresinde katılım yani devamlılık zorunludur. Eğitim süresinin onda birini geçmemek ve mazeret bildirmek şartı ile devamsızlığa göz yumulur. Kurallara uymayıp devamsızlık yapan katılımcıların ise program ile ilişiği kesilir. Katılımcılar programdaki bir eğitimden yalnızca bir kez yararlanabilir.

Eğitimlerini tamamlayıp artık sertifika sahibi olan girişimci,  yasal kuruluşunu yapmış olduğu işletmesi için hazırlayacağı bir ‘iş planı’ ile KOSGEB Hizmet Merkezlerine ‘Yeni Girişimci Desteği’ için başvuru yapmalıdır. Bu iş planının nasıl yapılacağı alınacak olan eğitimde öğrenilmiş olacaktır. Uygun belgelerle başvurusunu tamamlayan girişimcinin başvurusu değerlendirme ve karar kurullarında değerlendirmeye alınır.

İşkur tarafından hazırlanan Girişimcilik Eğitim Programından faydalanmak katılımcılar için ülkemizde her ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine ve belirli ilçelerde bulunan Hizmet Merkezlerine başvuru yapmalıdır. Ayrıca yazımızın sonunda yer alan linke tıklayarak kuruma kayıt yaptırmanız mümkündür. Programdan yararlanmak için ise katılımcılar, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine ve belirli ilçelerde bulunan Hizmet Merkezlerine giderek başvuru yapabilirler.

İşkur Resmi İnternet Sitesine Ulaşmak İçin BURAYA TIKLAYINIZ!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.