Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Kasko Bedelleri

Kasko Sigortası Nedir?

Kasko; İtalyanca’da kaza anlamına gelen ‘casco’ sözcüğünden gelmektedir ve bir aracın kaza geçirmesi, yanması, çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi sonucunda oluşabilecek zararları güvence altına alan bir sigorta sözleşmesidir. Yani kısaca tanımlamak gerekirse; araçların kaza yapmaları veya kazaya uğramaları durumunda maddi hasarı karşılayan ve yaptırılması zorunlu olmayan bir sigorta türüdür. Araçlar bu gibi durumlarla karşılaştıklarında kasko; karşı araçtaki hasarı değil, sigortalı araçtaki hasarı teminat altına alır.

Kasko ile trafik sigortası genellikle birbirine karıştırılmaktadır. Fakat aralarında bazı farklılıklar bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki şekildedir:

  • Trafik sigortası yaptırılması zorunlu olan bir sigorta türüdür fakat kasko yaptırılması zorunlu olan bir sigorta türü değildir. İsteğe bağlı olarak yapılmaktadır.
  • Trafik sigortası; karşıdaki aracın hasarını karşılamaya yöneliktir fakat kasko, kasko sigortası yaptırılan aracın maddi hasarını karşılamaya yöneliktir.

Kasko Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Aracı hem trafikteki hem de çevredeki risklerden korumak için kasko sigortası yaptırılmalıdır. Trafik sigortasının kapsamı dışında kalan çoğu teminat kasko sigortasının kapsamına girmektedir. Herhangi bir kaza durumunda; trafik sigortası karşı tarafın masraflarını kapsamaktadır. Fakat kasko sigortası, kasko sigortası yapılan aracın masraflarını karşılamaktadır. Eğer hatalı taraf siz iseniz, karşı tarafın masrafları trafik sigortası tarafından karşılanır fakat sizin masraflarınız trafik sigortasının kapsamı dışındadır.

Yani kısaca söylemek gerekirse; kendi aracımızın başına gelebilecek olan riskleri güvence altına almak için kasko sigortası yapılmalıdır.

Kasko Bedeli

Kasko sigortası, anlaşmalı kasko sigorta şirketleri tarafından yapılmaktadır. Araç kasko değerleri, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) tarafından her ay güncellenen ‘Kasko Değer Listesi’ ile belirlenmektedir. Son 15 yıllık araçların yer aldığı bu listede bütün araçlar; cinsi, modeli, markası, üretim yılı gibi farklı kriterlere göre sıralanmaktadır. Bu kriterler kasko bedelleri için sadece ana kaynak niteliğindedir.

Kasko bedelleri; anlaşma yapılan sigorta şirketlerinin çalışma prensipleri, aracın daha önceden hasar almış olup olmaması, aracın plakası, araca ilave olarak eklenen aksesuarların olup olmaması, aracın ve ruhsat sahibinin kendine has istekleri gibi birçok nedene bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Yani araç kasko değeri Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından her ay düzenli olarak belirtilmekte fakat kasko bedelleri ilave nedenlerden dolayı farklılık gösterebilmektedir.

Kasko Değeri Hesaplama

Araç kasko değeri, Türkiye Sigorta Birliği (TSB) resmi sitesinden hesaplanmaktadır.

Araç kasko değeri hesaplamak için TIKLAYINIZ!

Araç kasko değeri hesaplama adımları:

İlk olarak Türkiye Sigorta Birliği (TSB) resmi sitesine giriyoruz.

İkinci aşama olarak da aşağıdaki şekilde gösterilen Kasko Değer Listesine tıklıyoruz.

Kasko değer listesine erişim sağladıktan sonra karşımıza çıkan ekrandaki; aracın model yılı, aracın markası ve aracın tipi bilgilerini dolduruyoruz.

Son olarak bilgiler doldurulduktan sonra aracın bilgileri ile birlikte kasko bedeli de hesaplanmış olarak karşımıza çıkıyor.

Son adımda da, aracın bilgileri değiştiği taktirde kasko bedeli de değişmektedir.

Fakat unutulmamalıdır ki bu değerler, anlaşmalı kasko sigorta şirketleri için yalnızca ana kaynak niteliğindedir. Seçilen kasko sigorta şirketlerine  ve ilave nedenlere göre kasko bedelleri de değişiklik göstermektedir.

Eğer aracınız Türkiye Sigorta Birliği (TSB) resmi sitesindeki, kasko değer listesi içerisinde yer almıyorsa, kasko yaptırmak istediğiniz sigorta şirketiniz ile birlikte bir kasko bedeli belirlemeniz gerekmektedir. Sigorta şirketleri böyle bir durumla karşı karşıya kalan araç sahipleri için işlemleri yürütebilmektedir.

Dikkat!

Araç sahiplerinin araçlarına yaptırdıkları kasko sigortasında, kasko poliçesindeki bedellerinin neleri kapsadığını bilmesi, herhangi bir kaza anında beklenmedik sürprizlerle karşılaşmalarını önlemekle birlikte ne için, ne kadar ödeme yaptıklarını bilmelerini sağlayacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.